
Clara og Jakob flyttede fra København til Bornholm for at udleve deres drøm
Væk fra storbyens stress, bilkaos og skyhøje kvadratmeterpriser. Clara og Jakob skiftede Kødbyen ud med Klippeøen, og de har på intet tidspunkt fortrudt deres valg om at forlade hovedstaden
Af — 27. maj 2019Flere og flere unge mennesker drømmer om at skifte storbyen ud med et liv på landet.
Det var også tilfældet for Jakob, 32 år, og Clara, 30 år, der med en lyst til at lave noget andet end at sidde foran en computer begyndte at lege med tanken om at åbne et pensionat.
Kort efter gjorde de drømmen til virkelighed, da de flyttede fra en toværelseslejlighed i Københavns nordvestkvarter til Sandvig på Bornholm.
Fra Kødbyen til Klippeøen
Hvorfor er I flyttet fra byen til landet?
Clara: “Jeg blev færdig med min bachelor i landskabsarkitektur for fire år siden. Nogenlunde samtidig blev Jakob færdig med sin professionsbachelor i katastrofe- og risikomanagement, og vi kunne begge mærke, at vi havde valgt nogle uddannelser, der kun førte én vej, og det var mod musearme og et kontorarbejde 9-17.”
Jakob: “En fremtid, ingen af os havde lyst til. Så efter at have sparet op gennem arbejde som henholdsvis køkken- og pædagogmedhjælper tog vi på backpack-rejse i Asien.”
Hvorfor blev det lige Bornholm?
Jakob: “Da jeg var teenager, flyttede jeg med mine forældre fra Sjælland til Bornholm. Dengang kunne jeg ikke komme hurtigt nok væk fra øen, og jeg flyttede hurtigt til København. Senere flyttede mine forældre også tilbage, men de beholdt et sommerhus herovre og kommer ofte på øen. Da vi begyndte at lede efter et sted at overtage, var vi meget åbne rent geografisk. Vi kiggede både på Møn og Lolland, men på et tidspunkt fortalte vi mine forældre om vores idé.”
Clara: “Og det viste sig, at Jakobs mor var verdens mest effektive søgemaskine. En dag ringede hun og fortalte, at Pension Langebjerg ville blive sat til salg. Vi kendte godt den gamle stationsbygning, der er unik og ligger supersmukt.”
Clara: “Vi havde aftalt fra start, at vi gerne ville prioritere økologisk mad med lokale råvarer. Derfor har vi skåret størstedelen af den tidligere morgenmadsbuffet væk for til gengæld at servere få, men lækre produkter som god ost og nybagte surdejsboller, som Jakob står op hver morgen klokken 5:30 for at sætte over.”
Jakob: “Og det er netop det, der er det fede ved det her. At vi har mulighed for at sætte vores helt eget præg, og at vi hurtigt kan se de positive resultater.”
Clara: “Nu er vi ved at afslutte vores anden sæson, og selvom vi arbejder så meget, vågner jeg næsten hver dag med et smil på læben. Eller, før jeg får min kop te, er jeg kronisk morgensur, men i mindre grad, end før vi flyttede herover.”
Jakob: “Vi arbejder helt klart meget, men denne sæson har vi for første gang fået økonomisk overskud til at kunne ansætte en, der hjælper os med opvask, rengøring og vask af sengetøj og håndklæder.”
Clara: “Når folk hører, at vi har overtaget et pensionat på Bornholm, tror de, at vi ligger i klipperne og driver den af i en hængekøje. Forestillingen kunne ikke være længere fra virkeligheden.”
Clara: “Jeg er virkelig glad for, at vi er flyttet til et så inkluderende landsbyfællesskab med mange ildsjæle. Selvom Sandvig er en lille by, sker der faktisk en del. Og det er vigtigt. For modsat byen, hvor der er en masse kulturtilbud, har man kun det sjov, man selv laver på landet. Så da vi forleden blev inviteret til borgermøde om den lokale sportshal, tog vi med.”
Jakob: “Der er aldrig nogen, der har banket på til vores lejlighed i NV og spurgt, hvad jeg synes, der skulle ske med Bellahøjbadet. Og jeg var nok også bedøvende ligeglad. Men nu er jeg pludselig sådan en, der går op i, hvad der sker med den lokale hal. For det kan have en betydning for mit hverdagsliv, hvis der for eksempel bliver bygget en klatrehal, hvilket jeg foreslog, da jeg klatrede meget i København.”
Clara: “Vi har begge to arbejdet på Bakken, der er en natklub i Kødbyen, og vi har gået rigtigt meget ud. Det har været sjovt, men ingen af os gad rigtigt det ræs længere, og det var faktisk ret befriende at indrømme over for os selv. At være ligeglade med, hvad der lige nu er smart, eller hvor det er rigtigt at gå ud. Det er faktisk en ting, jeg nyder meget ved at være flyttet på landet. At folk her ikke går så meget op i, hvad andre tænker om dem. Forleden var jeg i København for at sige farvel til min søster, der skulle på udveksling. På vej hjem begyndte min bornholmske sidemand helt naturligt at snakke til mig, og der gik det op for mig, at bare efter et par dage i København føltes det helt uvant at snakke med fremmede.”
Jakob: “Mens det på Bornholm ville virke mærkeligt ikke lige at udveksle et par ord med sidemanden.”
Clara: “Præcis. Og det får altså en til at blomstre ikke at have det der sociale kodeks at forholde sig til konstant. Ligesom man ikke hele tiden skal forholde sig til trafik, larm og myldretid.”