© Nikolaj Thanning

Clara Rosager: "Jeg føler mig stadig enormt ung. Og jeg elsker at være det."

"...Men der er kæmpe forskel på mit yngre blik på den alder, jeg har, og fornemmelsen af selv at være der lige nu." Mød skuespiller, Clara Rosager, når hun fortæller om hendes syn på alder i en branche, som kan være noget af et limboland.

Test af Marie Wiuff Kruse

En af de ting, der fyldte meget på min fødselsdag, da jeg blev 26 i november, var tanken om, at nu er jeg tættere på 30 end på 20. Ikke fordi jeg føler mig gammel, men fordi jeg i lang tid har identificeret mig med at være i 20’erne, og fordi det er den periode i mit liv, hvor der er sket flest ting, især karrieremæssigt. Samtidig har rigtigt mange af mine veninder fået børn, hvilket godt kan give mig følelsen af at være lidt en outsider; den, der gør noget andet end flokken, fordi jeg på ingen måde er det sted i mit liv lige nu. Jeg rejser meget, både med mit arbejde og privat, og jeg er enormt fokuseret på min karriere, som jeg elsker mere end nogensinde før, og på den måde er det specielt at leve i et samfund, hvor der er en eller anden form for forventning til, at du stifter familie, når du når min alder. Eller i hvert fald begynder at tænke på det. Det skaber en form for reality-tjek, at mine venner og jeg har vores dybe venskab, men samtidig står i hvert vores hjørne. Der er ikke noget pres fra mine forældre, men jeg kan huske, at min mor på et tidspunkt nævnte muligheden for, at jeg fik frosset nogle æg ned, imens jeg stadig er ung. Og jeg har da overvejet, om jeg måske bare skulle gøre det. Fordi jeg så ikke behøver at tænke på det, før jeg bliver klar en dag.

© Clara Rosager

Jeg tror, jeg er blevet ret hurtigt voksen. Før min skuespilkarriere arbejdede jeg som model, fra jeg var 14, og jeg har oplevet mange ting og været nødt til at stå på egne ben fra en tidlig alder. Dengang følte jeg mig ikke ung. Mere bare frygtløs og klar til at komme ud i verden. Med følelsen af, at jeg kunne gøre, lige hvad der passede mig. Naivt set med voksne øjne, men også meget befriende. Og det har været lærerigt på godt og ondt; givet mig nogle slag hen ad vejen, men også været med til at gøre mig til den, jeg er i dag. Jeg tror, at det, vi oplever igennem livet, afspejler sig i os og i vores måde at være og fremstå på – og at min egen udvikling også kan ses i mine præstationer som skuespiller.

© Clara Rosager

Lige for tiden oplever jeg, at jeg får virkelig mange castings, hvor jeg enten er for ung eller for gammel. Og mange afslag, der er begrundet i min alder. På en måde, jeg aldrig har oplevet før. Det kan godt få mig til at tænke over, hvad man egentlig ’er’, når man er kvinde og 26. Og hvad der bliver forventet i min branche, fordi man kan tippe til begge sider; mod det helt unge og det mere kvindelige. Det er totalt limboland. På den anden side har jeg arbejdet i filmbranchen, siden jeg var 18, og det tror jeg gavner mig, fordi jeg – trods min forholdsvis unge alder – ved, hvordan et filmset fungerer, og er enormt indforstået med rigtigt mange ting. Jeg er samtidig meget nysgerrig på alt det, der foregår bag kameraet, vedrørende lys og lyd og den slags, hvilket godt kan clashe lidt med folks oplevelse af min alder, tror jeg. Fordi jeg måske på det punkt kan virke ældre, end jeg er.

Du kan læse det fulde interview med Clara i magasinet, som er på gaden lige nu. I magasinet finder du også tre andre interviews, hvor vi snakker om alder med Ditlev Tamm, som er professor emeritus, Dorrit Bøilerehauge, som er forsker, model og influencer samt Isabelle Augenstein, som er forsker og professor.

Håndplukket til dig