Den optimale sommermiddag med Umut Sakarya

Læs, hvad stjernekokken selv serverer for sine gæster til den optimale sommermiddag. Vi kan afsløre, at menuen ikke står på stegt flæsk og persillesovs, som Umut ellers er kendt for at servere for gæsterne på sin restaurant Guldkroen.

Skærmbillede-2020-06-04-kl.-09.33.11

Skærmbillede-2020-06-04-kl.-09.33.11

© Umut Sakarya / presse

Hvem vil du dele den optimale sommermiddag med?
“Jeg vil helt sikkert dele den med nogle venner, der går op i mad og sætter pris på det. Venner, der godt kan lide rosé.”

Hvor foregår middagen?
“Tæt på vand et sted, hvor man kan grille. Charlottenlund er dejligt, men det kunne også være i Fælledparken, hvor der er nogle områder ved vandet. Ikke at vi hopper i vandet, det skal bare være der – for hyggens skyld.”

Hvad står menuen på?
“Kold mad i antipasti-stil. Jeg synes ofte, at det bliver kedeligt, når man laver varm mad til en sommermiddag. Når vejret er der, er det fantastisk at lave nogle af de sydeuropæiske retter. En blanding af det franske, italienske og spanke køkken a la mediterranean, hvor man laver lækre deleretter. Her vil jeg blandt andet lave en Vitello Tonnato fra Italien, lidt Pato Negro sortfodsskinke fra Spanien og den franske moules frites. Der er masser af retter, som man forbinder med sommer og som samtidig er deleretter. Det kan jeg virkelig godt lide.“

Hvad drikker I?
“Jamen til den slags mad kan man både køre med hvid, rød, rosé og øl. Men det er selvfølgelig ikke sommer uden øl, det går simpelthen ikke. Jeg ville gå med en god parfumeret IPA eller en let hvidvin. Det vigtigste er, at det ikke er en kraftig og tung vin, hvilket jeg egentlig normalt er til, men når det er sommer, og vejret er godt, er det lækkert at drikke noget, der er lettere i stedet for de helt bombastiske vine.”

Hvad snakker I om?
“Til den her middag vil vi typisk være fokuseret på at høre god musik og bare sludre. Vi snakker ikke om noget helt seriøst, for på sådanne sommeraftener bliver man hurtigt lidt tipsy. Så vi vil sikkert bare snakke om vejret og andre hyggeting."

Hvad er de tre vigtigste ingredienser til en god sommermiddag?
“Først og fremmest skal man have et godt hold. Man skal være sammen med nogle mennesker, hvor alle kan bidrage med noget, og hvor ingen sidder med sur mine i hjørnet. Det ødelægger stemningen. Derudover er god musik vigtigt. Musik, som ikke bliver skiftet hele tiden. Og så skal man have rigeligt at drikke. Der må ikke mangle noget. For selvom mad mætter, så bliver man også mæt af at drikke vin. Så drikkevarer skal der være rigeligt af. Så er man også fri for en situation, hvor man skal snakke om, hvem der henter mere. Så kort sagt et godt hold, god musik og nok drikkevarer.”

Hvad er prikken over i’et på din sommermiddag?
“Kolde udskårne frugter på køl. Det er vigtigt til en sommermiddag. Når aftenen skrider frem, og man får lidt for meget vin, så er det lækkert at spise kold vandmelon eller appelsin. Det vigtigste er, at det er koldt. Det er prikken over i’et på sådan en aften.”

Du kan få flere madlavningstips på Umuts Instagram.

Umuts antipasti favoritter

Vitello Tonnato
Kalvekødet
500 g culottesteg
2 hakket løg
4 fed hakket hvidløg
Skallen fra en citron
1 kvist timian
1 kvist oregano
2 dl. tør hvidvin
Salt og peber

Tunsauce
2 dåser tun
Saften fra 1 citron
5 ansjoser
4 pasteuriserede æggeblommer
1 tsk. dijonsennep
2 tsk. hvidvinseddike
3 dl. olivenolie
½ dl hakket kapers

Fremgangsmåde:
Kødet:
Brun kødet af og kom det i et fad med de øvrige ingredienser.
Steg kødet i 15 minutter ved 200 grader og lad det trække i minimum 30 minutter, inden det skal skæres.
Kødet kan fryses ned til -8 grader, hvis man gerne vil have de helt tynde skiver.

Tun dressing:
Alle ingredienser kommes i en skål og blendes til en homogen masse. Dressingen smages til med kapersvand og peber til sidst.

Gambas pil-selv
1 kg kæmpe rejer
2 dåser hakket tomat
10 fed hvidløg
2 finhakket løg
3 dl olivenolie
Salt
Peber
Timian
Citron

Fremgangsmåde:
Svits løg, hvidløg og timian af på en pande med oliven olie.
Tilsæt de hakkede tomater og lad dem reducere.
Brun rejerne af på en anden pande og kom dem i saucen.
Lad dem simre i ca. 5 minutter.

Friteret smelt
500 g. smelt
200 g. majsmel
Olie
Salt
Peber
Citron

Fremgangsmåde:
Vask fisken og tør den godt af.
Vend derefter fisken i salt og majsmel.
Friter nu fisken ved 180 grader, til den er gylden.