© Philip Ørneborg

“Der går cirka 25.000 perler til en af mine sweatre”

Vi har talt med en af Danmarks mest inspirerende designhåndværkere. Og du gætter aldrig, hvor lang tid det tager hende at lave én strik

I det nye Costume, der er på gaden nu, sætter vi spot på nogle af Danmarks dygtigste designhåndværkere. Herunder følger en forsmag på artiklen, hvor du kan møde Lærke Bagger, hvis perlebesatte signaturstrik har sikret hende en fanskare, der rækker fra Horsens til Hollywood.

DU ER ISÆR KENDT FOR DINE PERLEBESATTE STRIK. HVORDAN STARTEDE DET?

“Det var faktisk lidt en tilfældighed. Min far boede på et tidspunkt på Grønland og sendte mig et par håndvarmere med perlesnefnug. De var egentlig ret grimme, men jeg blev optaget af teknikken bag og begyndte at eksperimentere med perlestrik.

I starten prøvede jeg alle mulige metoder af og begyndte så langsomt at udvikle min egen teknik. Mit gennembrud kom, da sangerinden Mette Lindberg bar en af mine sweatre, første gang hun var med i X Factor. På det tidpunkt havde jeg næsten lige født min datter, og det var en helt fantastisk følelse at se mit design i primetime på tv, mens jeg sad og ammede. Mette havde fundet mig via Instagram, der har vist sig at være en helt uundværlig kommunikationskanal for mig som selvstændig designer.

Herigennem bliver jeg kontaktet af forskellige magasiner, butikker og kunstnere fra Danmark og udlandet – blandt andet har Miley Cyrus lige købt en perlebesat, sort sweater. Jeg ved godt, der er en chance for at blive kopieret, når jeg lægger billeder af mine ting ud, men jeg frygter det egentligt ikke rigtigt, da processen bag er alt for kompliceret.”

Inspiration på væggen i Lærke Baggers værksted på Nørrebro i København.

© Philip Ørneborg

HVORDAN LAVER DU DIT PERLEBESATTE STRIK?

“Jeg tråder mit garn med perler, så der dannes et mønster i de masker, jeg strikker. Jeg har udviklet en form for system for, hvordan og hvornår jeg skal sætte en perle, så mønsteret bliver flot, og der ikke pludselig kommer en gul plamage eller en plet kun med store perler.

Der går cirka 25.000 perler til en af mine sweatre, og jeg har mere end 100.000 forskellige typer perler liggende. En stor del af min perlesamling består af perler, jeg har købt på rejser, eller er nogle, som min omgangskreds har fundet. Min svigermor er helt klart min bedste perlesamler. Hun går i genbrugsbutikker og finder gamle halskæder til mig, som jeg klipper op. Jeg kan bedst lide, når perlerne har en historie. Forleden fandt vi nogle lilla plastikperler på en planteskole, som havde fået en fantastisk afbleget patina efter at være blevet brugt i nogle udendørs blomsterdekorationer.”

Et udvalg af Lærke Baggers perlesamling.

© Philip Ørneborg

HVOR LANG TID TAGER DET AT LAVE EN PERLESWEATER?

“Hvis jeg arbejder på den hver dag fra klokken 8-15, tager det omtrent en måned. Selvom prisen er høj, 12.000 kroner for en sweater, så vil det aldrig kunne gøre det ud for timelønnen. Men sådan tænker jeg ikke på det. Strik er jo både min passion og mit arbejde, og jeg tager altid strikkepindene frem, så snart jeg har tid på fridage.

Sidste sæson lavede jeg en strikpels til butikken Normann Copenhagen, hvor jeg trak 40.000 tråde i hånden. Jeg arbejdede på den hver aften, og det tog omtrent et år at få den færdig. Pelsen kostede 20.000 kroner, og det er klart, at jeg rammer et ret lille segment med den pris. Derfor er jeg også begyndt at lave strikclutches for at have noget til mere overkommelige priser.

Samtidig er jeg blevet hyret af garnfirmaet Hjertegarn til at give virksomheden et yngre look og skal lave to kollektioner for dem årligt med moderne strikkeopskrifter til folk, der strikker selv. På den måde når jeg ud til en helt anden målgruppe end med mit Lærke Bagger-design. Hos begge målgrupper møder jeg mennesker, der deler min passion for strik og farver, og det gør mig lige stolt at se en Hollywood-stjerne stå i en strik, det har taget mig måneder at lave, som at møde en ung pige fra Horsens, der selv har strikket en sweater ud fra en af mine opskrifter.”

Læs mere om Danmarks dygtigste designhåndværkere i det nye Costume, hvor du også finder et eksklusivt interview med Iman Meskini, bedre kendt som Sana fra Skam, og Kate Moss.