Direktøren for Sotheby's har et godt råd til dig, der drømmer om at gå samme vej

Nina Wedell-Wedellsborg er en af landets sejeste 'boss ladies'. Her kan du møde den danske ildsjæl, der både står i spidsen for et auktionshus, en kunstfond og Danmarks største modepris

Nina Wedell-Wedellsborg
© Sarah Stenfeldt

Nina Wedell-Wedellsborg, 55 år, har mange kasketter på. Udover at være direktør for auktionshuset Sotheby’s i Danmark er hun blandt andet initiativtager og grundlægger af Danmarks største modepris, Magasin du Nord Fashion Prize, og formand for Niels Wessel Bagges kunstfond. Med alderen har hun derfor måttet lære at sige fra – og gøre det, som gør hende allermest glad. Nemlig at se på samtidskunst.

Hvordan har din branche ændret sig fra du startede til i dag?

“Ligesom inden for nærmest alle andre brancher er kunstverdenen på nogle måder blevet mere digital. Hos Sotheby’s er der flere og flere online auktioner, og det er som om, at vores kunder også er blevet mere villige til at bruge større beløb online, endda uden at have set værkerne i virkeligheden. Det digitale har både gjort mit arbejde nemmere og sværere. Vi har ikke auktioner i Danmark, så en del af mit arbejde er at rådgive kunderne i forhold til, hvordan de kan få værkerne sendt til udlandet, skaffe eksporttilladelser og få underskrevet kontrakter – det administrative arbejde er blevet mere effektivt. Til gengæld er det blevet sværere for os at fortælle folk, at vi eksisterer i Danmark. Et budskab drukner let i de sociale medier, og for Sotheby’s Danmarks vedkommende er det mere eller mindre slut med trykte annoncer. Derfor må jeg arbejde hårdt for at gøre opmærksom på vores kontor i København. Det gør jeg især på min Instagram, som jeg også bruger privat, til mine bestyrelsesposter og som initiativtager og grundlægger af Magasin du Nord Fashion Prize.”

Hvad er det bedste ved at være direktør for et auktionshus?

“At der altid sker noget nyt. Jeg keder mig aldrig, for mine dage minder ikke om hinanden. De sidste tre uger har jeg eksempelvis haft besøg af eksperter indenfor følgende kategorier: afrikansk kunst, kinesisk kunst, designmøbler, print på tryk og litografier, smykker, ure, musikinstrumenter samt våben og rustninger.”

Og det hårdeste?

“At skulle have så mange kasketter på hele tiden er ikke kun det sjoveste, men også det sværeste. Jeg skal vejlede mine kunder, ikke blot når de inden for forskellige kunstgenrer skal sælge eller købe i udlandet, men også når det gælder handelsbetingelser, eksporttilladelser og shipping. Der er mange bolde, der skal holdes i luften på én gang.”

Er der noget, du gerne ville have gjort anderledes i din karriere?

“Jeg kunne måske godt have undværet mit første job, som var i borde- og stoleafdelingen i Ikea. Og så alligevel ikke, for her fik jeg en god idé om detailhandel. Generelt føler jeg, at jeg har udlevet mange af mine drømme, blandt andet som sanger og danser med truppen Up With People og som marketing- og PR chef i Estée Lauder Cosmetics.”

Hvad er dit bedste råd til dem, der gerne vil gå samme vej som dig?

“Se på så meget kunst som muligt – både på rejser og herhjemme. Læs kunsthistorie, besøg muséer og gallerier, tal med andre kunstelskere, og find frem til, hvad det er, du specifikt brænder for, og forfølg så det. For mig er det samtidskunst. Jo, jeg elsker også de gamle kunstnere, men det der får mit hjerte til at banke ekstra hurtigt, er kunstnere på min egen alder, der siger noget om den tid, vi lever i her og nu. Jeg er heldig at have haft mulighed for at tage til samtidskunstmesser i både Basel, Hong Kong, Miami og Mexico, og hvert andet år tager jeg til Biennalen i Venedig, det er en kæmpe inspiration og motivation.”

Hvem har været det mest inspirerende menneske, du har mødt?

“Det må i første omgang være min mor. Hun gav mig troen på mig selv og lysten til at kæmpe for mine drømme. Sidenhen har mine veninder overtaget den rolle. Hvert år ved juletid mødes jeg med nogle af mine nærmeste veninder. Her taler vi specifikt om vores karriere, hvordan året er gået, hvad vi har af idéer og planer, og hvad vi ønsker for hinanden i året, der kommer. Vi er vel hinandens coaches. Gennem årene har jeg fået mange tilbud om jobs og bestyrelsesposter, og et af de bedste råd, jeg har fået, var fra min veninde til sådan et julearrangement. Hun sagde, at jeg skal huske på, at hver gang jeg siger ‘ja’ til en ting, går der tid fra noget andet. Det kan være familie, sport eller et andet job. Hendes påmindelse har lært mig lidt oftere at sige ‘nej’.”

Hvad har været det bedste år i dit liv?

“Jeg synes, det er svært at fremhæve et specifikt år som værende det bedste, for man går igennem så forskellige faser i sit liv. Jeg har tre sønner, og selvfølgelig er de år, hvor børnene er små, helt unikke og fantastiske. Glæden ved at få børn kan ikke overgås af noget andet, men i år følte jeg også, at jeg altid halsede bagefter og derfor ikke rigtig havde mulighed for at udleve mine personlige drømme. Den luksus følger senere, og for mit vedkommende har følelsen af, at jeg kan noget nok først slået rigtig igennem de seneste ti år, hvor jeg har grebet og udlevet nogle fantastiske muligheder. Det er fedt og gør mig så glad.”

Hvordan er det at blive ældre?

“Det er okay, for jeg kan heldigvis det meste af det, jeg altid har kunnet. Jeg prioriterer min familie og venner, dyrker meget sport og sørger for mange oplevelser. Det bedste ved at blive ældre er, at man bliver bedre til at vide, hvad der gør en glad, og hvad man gerne vil bruge sin tid på.”

Hvad er det vigtigste, livet har lært dig?

“Tag ikke noget for givet, lev livet fuldt ud, grib chancerne, når de er der, og vær der for din familie og for andre. Når det så er sagt, så er vi vores egen lykkes smed, og vi er selv med til at dreje livet i en retning. Man kan blive syg, og man kan være uheldig, men dybest set tror jeg på, at man selv må tage førertrøjen og beslutte, hvad man vil med sit liv, og hvad der gør en glad.”