© RASMUS WENG KARLSEN

“Du bestemmer selv, hvilken kvinde du vil være”

I løbet af livet kan du sagtens klare at være forskellige slags kvinder. Sådan lyder det fra tidligere politiker Ritt Bjerregaard, der er aktuel med sidste bind af sine erindringer, ‘Ovenpå’, og som du lige nu kan møde i det nye afsnit af Costumes Podcast ‘Mit bedste råd’. Læs resten af hendes råd til andre kvinder her.

Lyt til Mit bedste råd med Ritt Bjerregaard her.

  1. I hele mit politiske liv har den franske filosof og forfatter Simone de Beauvoir spillet en afgørende rolle. Det var hende, der fastslog: “Man fødes ikke som kvinde, man bliver det”. Derfor er mit første råd til alle kvinder: Husk Simones udsagn, der understreger, at opfattelsen af kvinden er kulturbestemt og ikke noget, vi er født med. Vi kan altså ændre det, hvis vi vil. Vi har selv ansvaret for det, vi er og bliver i livet som kvinder.

  2. Som voksen bestemmer du selv, hvilken kvinde du vil være. Regn med, at du undervejs i livet vil skifte opfattelse, og at du sagtens kan klare at være mange forskellige kvinder i dit liv.

  3. Det vigtigste valg, du træffer, er, hvem du gifter dig med. Rigtigt mange kvinder forelsker sig i en sød fyr, der viser sig at være en despot i det daglige, en mand, der ikke giver plads til din udvikling, men foretrækker den service, du kan yde. Lav det om.

  4. Gør som Sofie Linde og protestér, hvis du oplever overgreb eller tarvelig sexistisk tale. Lad være at finde dig i det, og støt andre kvinder, der kommer ud for det.

  5. Få gode veninder, og prioritér dem. Snak med dem, når du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre. Hvis de skal følge med i dit liv, må du også følge med i deres. Sæt tid af til det.

  6. Brug naturen til at lade dig inspirere og få ro. En skridttæller eller tallene på din mobil kan hjælpe dig til at få gået nok. 10.000 skridt er mere, end man tror, og det skal der til.

  7. Lad dig inspirere af kvinder i fortiden, der har gjort en indsats. Gør det samme med personer i romaner – både de nye og de gamle.

  8. En spejling kan få os ud af de fastlåste forestillinger om, hvordan en kvinde skal være. Som eksempel på mit ovenstående råd læser jeg i øjeblikket Eva Tinds bog Kvinden der samlede verden om videnskabskvinden Marie Hammer, der i et interview har sagt følgende, der også er et råd: ‘Fordi vi er her i så kort et glimt, er det måske også relevant at spørge sig selv, hvordan vi udfolder og forvalter det potentiale, vi bærer rundt på. Og jeg tror, at en af de måder, vi kommer videre på, er, at vi spejler os i hinanden’. Pointen for mig er spejlingen, der udbygger citatet fra Simone de Beauvoir.”

Du kan læse meget mere om inspirerende kvinder som Sofia Coppola, Frederikke Legaard og Maria Fantino i det nummer af Costume, der er på gaden nu.