Flor aka. Nanna Matilde skal optræde til Fluid Festival under WorldPride i København 2021.

FLOR: “Jeg havde indset langt tidligere, at jeg er til kvinder, hvis jeg havde set flere queer personer repræsenteret i medierne”

29-årige Nanna Matilde, som går under musikeraliasset FLOR, debuterer 20. august med EP'en ‘Ligesom for evigt’ – et sammensurium af hendes oplevelser, følelser og tanker om at være queer og at møde sit livs kærlighed. Til WorldPride 2021 skal hun optræde med sin musik, der er skabt ud fra én særlig mission: At give andre LGBTQ+-personer den mulighed for at spejle sig i andre, som hun selv har manglet.

Hvordan har du selv kunnet mærke, at du har manglet at se LGBTQ+-personer repræsenteret i offentligheden?
“Jeg har manglet det rigtig meget. Pride har eksisteret i mange år og har stor betydning for synligheden, men det var først, da jeg selv var teenager, at jeg stiftede bekendtskab med det for første gang. Den repræsentation, der var i medierne dengang – film, tv og andet –var også forsvindende lille. Det er først inden for de seneste år, at repræsentation af forskellige minoriteter er blevet en ‘trend’. En god trend, vel at mærke – for jeg voksede selv op med, at queer personer var en sjældenhed i populærkulturen.

Den typiske fortælling er, at man har vidst, at man er queer, siden man var 5 år gammel. Sådan var det slet ikke for mig. Jeg var nok lidt for god til at følge med strømmen og tænke: ‘Nå, men jeg er jo en kvinde, og så er man jo til mænd’. Jeg sprang først ud som 25-årig, og jeg tror helt sikkert, at jeg havde indset langt tidligere, at jeg er til kvinder, hvis jeg havde set flere queer personer være repræsenteret i medierne. Så jeg ved også, hvordan det føles ikke at have nogen at spejle sig i. Det var en kæmpe barriere for mig, og mit liv er blevet meget bedre, efter jeg sprang ud: Det er jo enormt hårdt at håbe på at være noget, man ikke er. Selv i dag kan jeg blive enormt glad, når jeg ser en queer person i tv. Og jeg glæder mig så meget over, at dem, der er unge nu og er ved at finde ud af, hvem de er, vokser op i en verden, hvor der er meget mere repræsentation.”

"Jeg håber, at min musik kan være mit lille bidrag til den øgede repræsentation af queer personer"

Hvorfor er Pride fortsat vigtigt i dine øjne? Hvilke kampe mangler vi at kæmpe?
“Der er stadig steder, hvor lovgivningen ikke er fulgt med virkeligheden. Et godt eksempel er familieforhold: For eksempel gør lovgivningen det praktisk talt umuligt at bruge en rugemor, som mange mandlige par gerne vil have mulighed for, så de kan få børn. Hvis man er en regnbuefamile, som for eksempel et mandligt par, der har fået barn med en kvinde, så kan man kun registrere to forældre, selvom der jo er tre. Og hvis to kvinder vil lave et barn sammen, ved at den ene får den andens befrugtede æg sat op, så er de nødt til at tage til udlandet, fordi det ikke er lovligt i Danmark. Og når de så kommer hjem, er den ikke-fødende mor nødt til at adoptere barnet, selvom det jo er hende, der har doneret ægget, og hun faktisk er biologisk forælder til barnet.

Jeg oplever dog generelt, at der er meget lidt homofobi i Danmark sammenlignet med andre lande. Der skal stadig gøres noget arbejde, det er klart – lige nu er vi i gang med at tage hul på samtalen omkring køn og kønsidentitet, og det er enormt vigtigt. Når jeg taler med folk, er min fornemmelse, at de fleste er med på, at man selvfølgelig kan være to mænd eller to kvinder i et par, og at det ikke er noget problem. Men jeg oplever stadig, at mange eksempelvis ikke ved, hvad det vil sige at være non-binær, eller at mange ikke forstår sig på rettigheder for transkønnede. Jeg tror, at alle de dér nuancer i samtalen om kønsudtryk og -identitet er rigtig vigtige, for at vi kan skabe endnu mere repræsentation.”

Flor Nanna Matilde

Du skal selv optræde til WorldPride 2021 under Fluid Festival. Hvad håber du, at din musik kan bidrage med?
“Jeg håber, at min musik kan være mit lille bidrag til den øgede repræsentation af queer personer. Det er det allervigtigste for mig. Det bedste er, når nogen har lyttet til min musik og fortæller, at de har kunnet spejle sig i mine fortællinger eller har haft de samme oplevelser som mig. Det er det største kompliment, jeg kan få.”

Du kan opleve FLOR live under Fluid Festival på Gammel Strand søndag 15. august. Se hele programmet for Fluid Festival her. Du kan også få et smuglyt på FLORs musik herunder med singlen Helt tæt på.

Håndplukket til dig