Freja Beha og Nadja Bender: “Det giver mening"

Vi har mødt 2 af Danmarks største modeller for at snakke om det, de virkelig har på hjerte: Hvordan de kan bruge deres kendte ansigter til at hjælpe andre

Når de er på arbejde, hører man dem ikke. De er trænede i at posere foran kameraet og sælge en drøm uden brug af ord. De er kendte for deres udseende, og når de bliver interviewet, er det oftest om, hvad de har spist til morgenmad, hvilken creme de har smurt i ansigtet, eller hvor mange timer de bruger i fitnesscentret på en uge.

Men to af Danmarks, ja, to af verdens største og mest anerkendte modeller, Nadja Bender og Freja Beha Erichsen, har noget andet på hjerte, som de meget hellere vil snakke om: At det er vigtigt at hjælpe andre. Og det budskab vil de gerne bruge deres kendte ansigter til at få spredt ud til så mange som muligt.

Blandt andet derfor er Nadja Bender på forsiden af denne særudgave af Costume med tema om velgørenhed i en T-shirt, hun har været med til at designe til fordel for Red Barnet.

Det er også derfor, vi mødes med de to modeller på hypede Wythe Hotel i Williamsburg i Brooklyn, New York. Freja Beha Erichsen er næsten lige fløjet ind fra Paris, og Nadja Bender har været på en meget tidlig skydning dagen før.

Alligevel er de på. Og de stemmer, man ikke hører på catwalks og i kampagner, bliver brugt flittigt.

Hvilke velgørende organisationer støtter I?

Nadja: “Jeg støtter primært Red Barnet, men også Røde Kors og WSPA. Alle børn skal have basale ting som vand, varme og sikkerhed. Jeg har valgt, at min støtte skal gå til katastrofeområder, der ikke er opstået endnu, så pengene er klar, når katastrofen sker. Mange børn dør i de første dage ved en katastrofe, fordi hjælpen ikke kommer hurtigt nok. På den her måde går der ikke en uge, før der kommer mad og vand til dem.”

Freja: “Jeg støtter Læger uden Grænser. Det er en sej organisation, hvor langt størstedelen af pengene går til, hvad kan man sige ...”

Nadja: “... medicin, læger, sygeplejersker, udstyr.”

Freja: “Tak – der er ikke så meget, der sidder fast i administrative udgifter. Det er ofte den organisation, der er ved brændpunkterne først. Der er mange gode organisationer, men jeg valgte den i sin tid.”

Nadja: “Før jeg begyndte i branchen, lavede du et initiativ med, at alle skulle give en dagsløn til Læger uden Grænser under modeugen. Det var megacool.”

Freja: “Det blev en art græsrodsbevægelse, hvor alle bidrog. Det var meningen, at jeg ville blive ved med at gøre det, men så stoppede jeg med at gå shows, og så var det lidt svært at sige, at de andre skulle donere. Men det fungerede godt.”

Nadja: “Det sætter tingene i perspektiv. Det er én dagsløn på en måned.”

Hvad giver det jer personligt at være involveret i velgørenhed?

Nadja: “Det mest basale: Man føler, at man gør en forskel. Der er så meget hungersnød i verden, mens vi overforbruger og overspiser. Det er ikke, fordi vi to donerer flere milliarder kroner, men man føler, at man gør en forskel og hjælper nogen. Da jeg var yngre, overvejede jeg at tage et halvt år til Afrika og hjælpe, men man bliver nødt til at se det større perspektiv – man er der ikke i mange måneder, man har ingen erfaring og skal bruge meget tid på at sættes ind i det. Jeg har en veninde, der er uddannet sygeplejerske. Hun rejste ud og hjalp i udsatte lande, og det giver mening. Hun sagde, at det virkelig satte tingene i perspektiv – folk havde rejst i tre dage for at komme til lægen.”

Freja: “Men hun var også kvalificeret til det. Det handler om, hvordan man kan hjælpe bedst.Vi er så privilegerede, at vi laver det, vi gør, og er forholdsvist succesfulde. Så er vores tid givet bedre ud, hvis vi donerer, hvad vi kan, og bruger tiden i det felt, vi er i – i stedet for at rejse til for eksempel Afrika.”

Støt Costumes store SAVE-indsamling, ved at købe T-shirten, Freja Beha Erichsen og Nadja Bender har på på billedet, sms'e og samtidig deltage i konkurrencen om lækre præmier eller ved at støtte vores auktion på Anywear.

Du finder det hele på Costume.dk/save.

Nadja Bender 26 år. Studerede nanoteknologi på Københavns Universitet, da hun som 21-årig blev model. Sine første shows gik hun i Paris for Yves Saint Laurent og Alexander McQueen. Året efter åbnede hun showet for Alexander Wang og Balmain og gik for blandt andre Chanel, Dior, Versace og Dolce & Gabbana. Hun har lavet kampagner for Gucci, Chloé og Chanel og er på Models.coms liste over de 50 største modeller i verden.

Freja Beha Erichsen 28 år. Blev opdaget som 17-årig og åbnede samme år Miu Miu-showet. Siden er hun blevet et af de mest fotograferede mennesker i verden med forsider på italiensk, britisk og fransk Vogue plus modeserier for næsten alle verdens udgaver af magasinet. Hun har lavet kampagner for Prada, Louis Vuitton og Chanel, er Karl Lagerfelds muse, er kåret til ‘industry icon’ af Models.com og en af 00’ernes 30 bedste modeller af fransk Vogue.