Her skabes Danmarks sejeste keramik
Magdalena Kaluzna kreerer stel for nogle af landets førende restauranter. Her afslører det unge talent hemmeligheden bag sin succes
AfFor to år siden rejste Magdalena Kaluzna til København fra Polen for at besøge sin kæreste. Hun blev hængende og åbnede sit keramiske værksted MK Studio og har siden udviklet stel til restauranter som Relæ og 108.
HVAD TILTRAK DIG VED AT ARBEJDE MED LER?
“Jeg har altid elsket at arbejde med mine hænder, og igennem hele min opvækst lavede jeg alt det håndværk, jeg kunne komme til. Det er en fantastisk følelse at skabe noget. Jeg elsker keramik, fordi det er en af de få ting i mit liv, som jeg ikke hundrede procent kan kontrollere, og fordi porcelæn og ler husker alle de følelser, man havde, da man lavede det. Tristhed, glæde og små humørsvingninger bor i mine ting.”
HVORNÅR VIDSTE DU, AT LER BLEV DIN LEVEVEJ?
“Da jeg kom til København fra Polen i sommeren 2014 skulle jeg bare besøge min kæreste i ferien og derefter tilbage til Poznan og gøre min bachelor færdig på designskolen. Min kæreste satte mig i forbindelse med en keramiker. Efterfølgende fik min kæreste og jeg en masse gode idéer og kunne bruge hans netværk i restaurationsbranchen. Så jeg blev og åbnede mit eget keramiske værksted på Nørrebro.”

HVORFOR ER KERAMIK NOGET SÆRLIGT?
“Det er som det perfekte forhold. Hårdt arbejde hver eneste dag og en masse op- og nedture, men når du tager dig godt af det, kan du skabe noget fantastisk.”
HVORNÅR BLIVER KERAMIK INTERESSANT?
“Jeg ser altid på detaljerne: kantens tykkelse, kombinationen af forskellige glaserings-teknikker, farverne. Men det vigtigste for mig er, at det er rart at drikke og spise af.”

DU ARBEJDER TÆT SAMMEN MED DIN MAND, DER ER KOK. HVORDAN FINDER I PÅ NYE TING?
“Vores forskellige fagligheder gør, at vi sammen har en unik indsigt i, hvad der er funktionelt, smukt og cool. Vi bliver inspireret af alt det, der er omkring os: former, farver, stemninger eller bare en skygge, der falder perfekt. For mig er et nyt projekt eller samarbejde altid en mulighed for at blive bedre og udforske keramikkens verden. Når jeg arbejder med kokke, har vi fokus på funktionalitet og på, hvordan designet kan understøtte det, så en tallerken bliver helt perfekt at præsentere en ret på.”
DU HAR LAVET STEL TIL NOGLE AF KØBENHAVNS BEDSTE RESTAURANTER OG RAMT EN BØLGE AF INTERESSE FOR KERAMIK. HVAD TÆNKER DU OM DET?
“Jeg er på det rette sted på det rette tidspunkt. Mit mål er at arbejde med restauranter og kokke, og København bliver kaldt hovedstaden for gode restauranter i Europa, så det kunne ikke være bedre. Kokke er trætte af at bruge hvide, enkle tallerkener og er på udkig efter mere interessante mønstre og farver. Jeg elsker alle nuancer af grå og sort, så det skandinaviske vejr er en perfekt inspiration for mig. I dag betyder det så meget, hvordan en ret bliver serveret.”
