Inspirerende ildsjæle i modebranchen: fotografen

I en alder af 27 år er modefotograf Sacha Oda nået langt og har skudt for både Louis Vuitton, Sophie Bille Brahe og Costume

Mange kreative brancher, herunder modebranchen, kan synes lukket og tilsluttet set udefra. Hvordan kommer jeg ind? Hvilken uddannelse skal jeg tage? Og hvad er der af muligheder? De næste uger på Costume.dk sætter vi fokus på ildsjæle i modebranchen, som fortæller om deres job, hverdag, op- og nedture samt hvordan de er nået dertil, hvor de er. Alt sammen for at inspirere og informere dig om de mange muligheder og døre der er indenfor mode.

Sidste uge talte vi med butiksindehaver Tikkie Oestrich fra Adélie og denne uge går vi tæt på modefotografen Sacha Oda, der har været i lære hos de bedste og elsker alsidigheden i sit job.

Navn: Sascha Oda

Stilling: Har været modefotograf i 3 år

Alder: 27 år

Uddannelse: 4 år som fotografassistent

Hvorfor arbejder du i modebranchen? “For mig handler det ikke så meget om at arbejde i modebranchen. Min pasion er at skabe billeder og det er det som driver mig. Af de forskelige genrer inden for fotografi er det mode, som har fænget mig. Jeg kan godt lide at arbejde med lys kontra kroppen, og jeg kan godt lide at lave en fortælling. Og det giver modefotoet mig mulighed for.”

Hvordan er en typisk dag på dit job? “Det starter for det meste tidligt. Jeg mødes med min assistent på The lab studio eller på den givende location ved en 8-9-tiden. Så kommer model, hår, makeup, stylist og kunden. Det er meget forskelligt, hvornår man kommer igang med at skyde. Men når det går smooth, er man igang med første billede ved en 10-tiden og så skyder man for det meste til 17-tiden. Men der er helt klart også skydninger, der er senere færdige. Men jeg synes, det er smadder vigtigt at holde et godt tempo hele dagen igennem, så energien på settet er høj, hvilket er vigtigt for et godt resultat.”

Hvad er det bedste ved dit job? “Der er aldrig to dage der er ens, jeg er min egen boss og jeg for mulighed for at arbejde med en masse dejlige mennesker, og lave det jeg elsker.”

Hvad er den fedeste oplevelse, du har haft på dit job?
“Jeg har haft så mange gode oplevelser! Vi skød Costume på Gran Canaria her i foråret. Vi kom ned til et pensionisthotel med papegøjeshow, kiggede lidt panik-agtigt på hinanden og grinede non stop i en uge - og skød to gode serier. Men det er bare en god oplevelse ud af mange. Jeg skød også en web-ting for Louis Vuitton for et år siden. Det var også en stor oplevelse at skyde for så stort et hus.”

Hvad er det mest udfordrende ved dit job? “Når man er igang, er der mange ting, der kan påvirke resultatet. Bare det faktum, at man i Danmark ikke kan regne med vejret og dermed lyset. Men det er også det, jeg kan lide. Når man er igang, går man i 100% fokus.”

Hvordan kom du igang med din karriere? “Jeg startede som de fleste fotografer som assistent. Først hos Morten Bjarnhof, så freelance og til sidst halvandet år for Henrik Bülow. Det er alle fotografer, som på hver deres måde har været banebrydende for dansk modefotografi, så jeg føler mig meget heldig at ha' lært noget af dem alle sammen!”

Hvordan ser du din fremtid i branchen? “Jeg glæder mig til nye spændende opgaver.”