instruktør Anja Behren
© PR

Instruktøren: Det bedste råd, jeg nogensinde har fået

Vi har bedt instruktør Anja Behrens afslutte en række sætninger om alt fra kærlighed til karriere

Hvordan er det egentlig at være instruktør Anja Behrens, 41 år, der mediterer sig ud af tankemønstre, forsker i græsk mytologi, overvejer en familieinterrail og lige nu er aktuel med monologen Underkastelse på Betty Nansen Teatret i København?

Vi har bedt instruktøren om at afslutte en række sætninger.

Hverdag

Min dag begynder med ... “at min mand og jeg drikker kaffe i sengen. Når børnene vågner, kommer de ind til os og får varm kakao. Vi ender altid med at have sindssygt travlt.”
Jeg træner ... “mig selv i at overkomme mine mentale begrænsninger og negative tanker. Når jeg møder modstand eller tænker, at der er noget, jeg ikke kan, bruger jeg meditation til at komme videre eller taler med min mand eller venner om de ting, der bremser mig.”
En hverdagsklassiker er ... “at glemme min madpakke i køleskabet.”
Hverdagslykke ... “opstår, når jeg er sammen med min familie.”

Min dag slutter med ... “at jeg lukker øjnene. Nogle aftener drikker jeg vin og snakker med min mand, andre dage falder vi bare i søvn.”
Det bedste, jeg gør for mig selv, er ... “at meditere. Jeg begyndte, da jeg var gravid med mit første barn for 11 år siden, og efterfølgende har jeg gjort det hver morgen og aften. Jeg var på det tidspunkt lige omkring 30 år gammel og i gang med at blive rigtigt voksen. Der var så mange essentielle spørgsmål omkring liv, familie og arbejde, der fyldte mit hoved, og meditationen blev mit værktøj til at få lidt mere styr på tankerne.”
Den seneste bog, jeg har læst, er ... “Mythos Dionysos om den græske gud for vildskab og rus – en tematik, jeg helt konkret arbejder med i mit arbejde. Jeg er meget interesseret i græsk mytologi.”
Når jeg har fri, elsker jeg at ... “lave ingenting.”

Liv

Det bedste råd, jeg har fået, er ... “at forandring starter hos mig selv. Jeg havde en periode i mit liv, hvor jeg syntes, det var svært at lave om på det, der ikke fungerede, og bebrejdede mine omgivelser for min ulykke. Men jeg fandt ud af, at det var en illusion, og det var en utroligt vigtig livskamp for mig. Det kan være en meget arrogant ting at sige, at folk altid selv har ansvaret for forandring, men lige for mig virkede det her.”
Den person, der ændrede mit liv, er ... “min mand. Der er mange vigtige mennesker i mit liv, men helt konkret er der sket så mange ting i mit liv på grund af ham, blandt andet at jeg flyttede fra Tyskland til Danmark uden at kunne sproget eller have arbejde. Som par må man tage nogle skridt for hinanden, og vi havde på det tidspunkt boet otte år i Berlin, og nu var det mig, der måtte være stærk og flytte fra mit fødeland.”

Det største, jeg har opnået, er ... “at være blevet mor og kunne leve af min kunst.”
Jeg bliver nervøs ... “ved tanken om at miste de mennesker, der betyder mest for mig.”
Jeg fortryder ... “1000 ting. Jeg er ikke perfekt, og der er hver dag ting, jeg fortryder. Spørgsmålet fik mig til at tænke på Michel Houellebecqs bog Underkastelse, som jeg netop har dramatiseret for Betty Nansen Teatret, for der lyder den sidste linje: ‘Jeg vil ikke have noget at fortryde’.
Kærlighed er ... “der hele tiden, og man skal ikke være nærig med den.”
Jeg griner altid af ... “når min mand danser numsedans.”
Jeg vil helst rejse til ... “hele verden. Jeg har rejst rigtigt, rigtigt meget i mit liv og vil gerne rejse mere. Lige nu taler jeg med min mand og vores to børn på seks og ti år om at tage på interrail i Sydeuropa til sommer, og jeg går og samler tips ind om, hvordan man kunne gøre sådan noget.”

Arbejde

Min arbejdsfilosofi er ... “at være modig.”
Mit drømmejob som barn var ... “cirkusprinsesse.”
Et godt arbejde er ... “som en del af min krop eller ligesom at være på en mission.”
På arbejde kunne jeg aldrig finde på at ... “opgive en produktion.”
Jeg ser op til ... “mennesker, som ikke holder sig tilbage og lever livet fuldt ud.”
I weekenden ... “starter jeg min dag meget langsomt.”