© Costume 179

“Det var første gang, jeg følte mig sikker i mig selv”

Gun-Britt Zeller er en af Danmarks mest kendte frisører, men hun fik ikke succesen foræret og kommer fra en barndom præget af vold og manglende kærlighed, fortæller hun i denne måneds Costume

I det nye nummer af Costume sætter vi fokus på inspirerende danske kvinder anno 2017. Her får du en smagsprøve fra magasinet, der er på gaden nu.

Gun-Britt Zeller er en af Danmarks mest kendte frisører og har haft egen salon i over 40 år. Men hun fik ikke successen foræret. Barndommen var præget af vold og manglende kærlighed, og først halvvejs i livet turde hun for alvor tro på sig selv. I dag er hun 66 år og byder de fine linjer, erfaringen tegner i hendes ansigt, velkommen.

HVORDAN HAR DU DET MED AT BLIVE ÆLDRE?

“Jeg har aldrig haft et problem med det. Tværtimod. Da jeg var ung, glædede jeg mig altid til at blive ældre, i håb om at det ville give mig en bedre balance i livet. Min barndom var tung, og jeg havde meget svære kår uden kærlighed og omsorg, så for mig var det at blive voksen lig med at kunne frigøre mig, tjene penge og klare mig selv. Det gjorde jeg, fra jeg var 13 år og kom i lære som frisør i Aalborg. Jeg er selvfølgelig et helt andet sted i dag, men en del af den der glæde er der stadig, fordi jeg synes, at jeg bliver ved med at udvikle mig og bliver stærkere som menneske.”

NÅR DU SER TILBAGE PÅ DIT LIV, HVILKE TIDSPUNKTER FREMTÅR SÅ I ET SÆRLIGT LYS?

“Det gør tiden lige omkring, at jeg fyldte 40 år. At runde 40 var godt for mig. Det var første gang, jeg følte mig lidt sikker i mig selv. Det kan måske være svært for folk at forstå, fordi jeg udadtil bragede derudad og virkede så stærk og selvstændig. På det tidspunkt havde jeg været selvstændig i 14 år, og det gik virkelig godt, men på det personlige plan havde jeg manglet noget.

Da jeg var fyrre, mødte jeg min mand (skuespilleren Torben Zeller, red.). Det var første gang, jeg mødte en mand, der respekterede mit arbejde. I mine tidligere forhold havde jeg altid følt mig lidt fængslet. Men Torben har fra dag et haft en grundlæggende forståelse og respekt for mig og mit arbejde og dét, det kræver af mig. Jeg kunne jo heller ikke finde på at kræve, at han blev hjemme fra en turné, fordi vi skulle hygge os og nusse om noget i haven. Men indtil da havde jeg ikke drømt om, at jeg kunne få en mand, der kunne give mig den plads, jeg behøver.

Jeg er jo fra en tid, hvor det var kutyme, at man gik hjemme, og jeg har altid tænkt, at jeg ikke skal være en af de kvinder, der ligger under for mænd. Jeg var en rigtig rødstrømpe. Det kaldte man dengang kvinder, der ville klare sig selv. I dag er det jo for mange uhørt at gå hjemme, og hvis man gør, så er det for de fleste et aktivt valg, som jeg har stor respekt for.”

HVORNÅR BLEV DET OK AT VÆRE DIG?

“Da jeg var ung, var jeg aldrig rigtigt ung, fordi jeg alene skulle stå til ansvar for, at mit liv fik en retning. Jo ældre jeg er blevet, jo bedre har jeg kunnet give slip og stå ved den, jeg er. I dag er jeg et sted, hvor jeg ikke længere behøver at vise, at jeg er god nok. Hverken for mig selv eller andre. For det er jeg.”

HVOR HAR DU FUNDET DIN VILJESTYRKE TIL AT LYKKES?
“Den modvind, jeg er vokset op med, har gjort noget ved mig. Jeg er blevet stærkere af den, og den har givet mig en anden energi. Jeg har for eksempel altid været god i svære tider. Rigtig god. Både når det har været personligt, og når det har været arbejdsmæssigt. Jeg er egentlig også god i med- vind, men så er det, jeg går og finder på nye ting.”

Læs resten af interviewet med Gunbritt Zeller i denne måneds Costume, der er på gaden nu. Her kan du også møde syv andre inspirerende kvinder, heriblandt veninderne bag Saks Potts.