© Neal Mcqueen

“Jeg skrev de forkerte sange, knaldede de forkerte, tog forkerte beslutninger”

Vi har mødt sangerinden Lydmor til en snak om den dannelsesrejse, der ligger til grund for hendes nye album

“Jeg var et rigtig dårligt sted i mit liv. Det var som om, at alting faldt sammen og gik galt,” fortæller den danske sangerinde Lydmor om en mørk periode for to år siden.

Derfor valgte hun som 26-årig at pakke kufferten og tage alene til Shanghai – både for at finde sig selv og den historie, hun ville fortælle på sit næste album.

Bag aliaset Lydmor står den København-baserede Jenny Rossander, som i dag er aktuel med albummet I Told You I’d Tell Them Our Story, der udspringer af sangerindens dannelsesrejse til den kinesiske storby.

Vi har taget en snak med det danske stjerneskud om de eventyr, som førte til den nye udgivelse.

Hvorfor forlod du København?

“Jeg var et rigtig dårligt sted i mit liv. Det var som om, at alting faldt sammen og gik galt samtidig. Jeg skrev de forkerte sange, knaldede de forkerte mennesker, tog forkerte beslutninger. Jeg følte mig virkelig forvirret og ked af det, og jeg var nødt til at gøre noget drastisk. Jeg kunne mærke, at det var musikken, som skulle redde mig, men jeg havde brug for at komme langt væk fra alting for at kunne fange musikken igen.”

Hvorfor valgte du at rejse til Shanghai og skrive dit album der?

“Jeg havde lyst til at tage et sted hen, som ikke var en normal destination. Jeg følte, at hvis jeg tog til New York, Berlin eller et af de andre kendte steder, så ville hele historien være skrevet på forhånd. Jeg ville gerne skrive min egen historie. Og så dukkede Shanghai bare op i mit sind en dag, og begyndte at gro på mig lige så stille. Jeg havde været der et par gange på turné, og jeg kunne huske, at der var noget mystisk over byen – som et mysterium, jeg gerne ville løse. Jo længere tid, jeg tænkte over det, jo mere naturligt virkede det. Jeg var ude på kanten af mig selv, så selvfølgelig skulle jeg også ud på kanten af verdenskortet.”

© Neal Mcqueen

Hvordan var det at ankomme til byen alene som 26-årig?

“Shanghai er på en måde de fortabte sjæles by. Der er rigtig mange mennesker fra hele verden, der, lidt ligesom mig, er flyttet dertil, fordi de leder efter noget. Nogen leder efter sig selv, andre leder efter succes eller bare forandring. På den måde faldt jeg ret hurtigt til i byen. Folk er enormt åbne. Jeg blev en del af et ret spændende technomiljø, som jeg nogle gange tænker var præcis det mysterium, jeg skulle løse. Det var som om, jeg var dumpet ned lige i midten af en film. Der var mørke, lys, håb, kærlighed og dødsfare. Det er den historie, jeg fortæller på mit nye album.”

Hvad var din bedste oplevelse i Shanghai?

“Jeg tror, den bedste oplevelse var, da det endelig gik op for mig, at jeg havde fundet ud af, hvad jeg ville. Efter så lang en periode med forvirring og tvivl inden jeg tog afsted, var det virkelig en kæmpe lettelse. Jeg kan huske, jeg sad på en tagterrasse og kiggede ud over byen en morgen, efter at have været oppe hele natten. Jeg var i gang med en meget dyb og intens samtale med to af mine nye venner fra byen, og vi talte om, hvor fascinerende de ting, der skete omkring os, var. Pludselig udbrød jeg 'That's it! That's what I gotta do. I gotta tell this story. That's my album!' Det var en virkelig forløsende følelse.”

© Neal Mcqueen

… og din værste?

“Jeg havde en uge, hvor jeg ikke rigtig kunne finde ud af, hvad det var jeg havde gang i. Jeg følte mig enormt tåget og gik mest bare rundt i byen og kiggede på folk. Jeg kunne ikke rigtig sove om natten, så jeg endte med at sidde og skrive mærkelige digte og noveller hele natten og stå op langt ud på eftermiddagen. Jeg følte mig ensom og lidt fjern fra alting. Og så græd jeg enormt meget, uden rigtig at vide hvorfor.”

I dag lander dit nye album. Hvad glæder du dig mest til?

“Jeg glæder mig enormt meget til at se, hvor meget af det, jeg har placeret på albummet, som folk forstår! Jeg har snart brugt tre år af mit liv på den her plade, og jeg kan faktisk slet ikke forstå, at den udkommer nu. Det betyder så afsindigt meget for mig og der er så mange ting, jeg glæder mig til. Jeg glæder mig til, at min familie kan høre den, jeg glæder mig til, at mine venner kan høre den, jeg glæder mig til, at mine fans kan høre den. Jeg glæder mig til at gå en tur i skoven, sætte albummet på i mine headphones og tænke over, hvilken sindssyg rejse jeg har været på de sidste par år. Hvor meget jeg har lært, og hvor meget jeg er vokset.”

Lydmors nye album, I Told You I’d Tell Them Our Story.

Fortæl os noget, vi ikke ved om Lydmor!

“Selvom jeg har gjort ret mange vilde ting – optrådt nøgen, taget alene på turné, crowdsurfet, spillet for mange tusinde mennesker – så er jeg faktisk af natur ret genert og konfliktsky. Jeg kan nogle gange blive bange for, at folk tror, jeg bare er sådan en form for iron woman. Det er jeg slet ikke. Jeg er et rod af følelser, hele tiden.

Og så går jeg rigtig meget op i madlavning! Men det må I altså ikke sige til nogen …”