© Martin Lyne

Johanne Landbo: Derfor elsker jeg Århus

Hvor skal man spise, og hvad er byens største styrker? Vi har bedt den smukke model Johanne, som er bosat i Århus, afslutte en række sætninger om Smilets By

I det nye nummer af Costume, der er på gaden nu, sætter vi kurs mod Århus. Smilets By er nemlig udvalgt til at være Europæisk Kulturhovedstad i 2017, og i den forbindelse præsenterer byen et imponerende program med over 350 kulturelle events.

Temaet for året er Let's Rethink, som handler om at omdanne Århus og Midtjylland til et kulturelt laboratorium, hvor idéer kan spire og gro. Men Smilets By vil også benytte deres status som Kulturhovedstad til at hylde sin historie og unikke profil.

Vi har mødt århusianer og model Johanne Landbo, der er repræsenteret af Le Management, og bedt hende afslutte en række sætninger om sit elskede Århus.

Læs også vores Århus-interview med modeblogger og iværksætter Trine Kjær.

© Martin Lyne

Når jeg er i Århus spiser jeg altid … “på Streetfood! En gammel mekanikerhal ved rutebilstationen er piftet op med en masse pyntede containere lavet om til små madvogne, der serverer forskellige lækkerier. Alt lige fra cheesecakes til vietnamesiske salater og duckfries. Her er lidt for enhver og så er det ret billigt.

Desuden er et af mine favoritsteder Bernth, der ligger i Guldsmedegade. De laver Århus' absolut lækreste sandwiches med blandt andet braiseret lam eller italienske kødboller i deres hjemmebagte brød.”

Mit yndlingssted i Århus … “(udover min lejlighed på Grønnegade) må være Risskov, der ligger lige ned til vandet. Der har jeg brugt adskillige timer på afslapning, løbeture, gåture langs promenaden, lange samtaler og ikke mindst svømmeture ved Den Permanente, der er en aflukket badeanstalt, som mange benytter sig af både sommer og vinter.”

Århus bedste shopping … “er klart latinerkvarteret. Her finder man brugskunst,

håndlavede smykker, designervarer og små tøjbutikker, der omhyggeligt udvælger deres varer.

Jeg elsker interiør og indretning, så en af mine yndlingbutikker er Balsalen, der ligger i en lille baggård ved busgaden. Her kan man finde unikaprodukter, håndlavet keramik, kernelæderprodukter i et begrænset udvalg og smukke bøger.”

Min dag i Århus slutter … “ofte med en grøn te med mine veninder på et af de små steder omkring latinerkvarteret, som er det ældst bevarede kvarter i Århus. Her er så mange fine butikker, stemningsfyldte baggårde og hyggelige spots.

Heriblandt er Great Coffee at anbefale til alle kaffeentusiaster, da kaffebaren er regerende Danmarksmester i flere discipliner, og ejeren tidligere er blevet nummer fem ved VM i kaffe!”

Byens bedste festspot … “Hornsleth, hvis man er til en vild aften i byen, hvor der skal danses. Her er væggene dekoreret vulgært af kunstneren Kristian Hornsleth, hvilket giver klubben et fedt udtryk. Det var desuden her jeg mødte min kæreste, Lukas, første gang, så det vil jeg nok altid forbinde med Hornsleth.”

Det gør byen unik, at … “den er udnævnt til at være en europæisk kulturhovedstad, og at den internationale rejseguide Lonely Planet har fremhævet Århus som en af de hotteste byer i Europa. Behøver jeg sige mere?”

Hvis Århus skulle ‘Rethinke’ noget … “må det være at få rykket lufthavnen tættere på. Den nuværende lufthavn har for få afgange og ligger langt uden for Århus. Jeg tror, at det ville være et stort plus for Århus i mange retninger, at lufthavnen for det første får flere afgange, men samtidig også bliver rykket tættere på. Specielt for os, som rejser meget.”

Byen adskiller sig fra København ved … “selvfølgelig at være markant mindre, hvilket betyder, at man er knap så anonym i byen, som man er i København. Jeg føler, at Århus er en hjertevarm by med en god jysk, afslappet mentalitet, hvor man stadig godt kan prutte om priser, være venner med sine naboer og snakke udkantsjysk, uden at skulle høre for det. For når man er opvokset i Thy, er Århus den perfekte by at bosætte sig – placeret lige midt i landet, flertallet er jysktalende og naturen er godt integreret til trods for, at det er en lille storby.”

Jeg elsker Århus, fordi … “jeg kan cykle eller gå rundt til alt, og så ligger den så smukt omkranset af skov og vand. Desuden er det en af de yngste byer, hvis man kigger på århusianernes gennemsnitsalder, hvilket gør, at byen er fuld af liv, dynamisk puls og unge tiltag!”