Kom med bag kulissen hos Baum und Pferdgarten
Der ligger et stort arbejde bag kollektionerne, inden vi kan se tøjet på catwalken og butikshylderne. Her får du et indblik i den spændende designproces
AfI dag starter Copenhagen Fashion Week, hvor de danske designere giver deres bud på næste sæsons trends. Før kollektionerne rammer catwalken, arbejder mærkerne på højtryk.
Vi har besøgt Baum und Pferdgarten for at se den omfattende designproces. Kom med bag kulissen, og mød nogle af alle dem, der knokler for at få tøjet hjem i din garderobe.

Grundlæggere, medejere og kreative direktører
Helle Hestehave & Rikke Baumgarten
Design af kollektioner og udvikling af brandet. Tid hos B&P: 18 år.
“Når vi skal designe en kollektion, begynder vi med at lave en struktur over, hvad den skal indeholde, hvor mange styles, vi skal lave af hver, og hvad der skal gå igen fra tidligere kollektioner. Inden da har vi talt vores referencer og inspiration igennem, men det endelige billede er sjældent helt på plads på det tidspunkt. Vi kan godt lægge ud med forskellige idéer til temaer, men vi bliver altid sporet ind på hinandens tanker, når vi laver et moodboard af print, udklip, vintagetøj og billeder. Ud fra det laver vi en historie og fra den skitser til kollektionen.”
“To gange om året er vi på messe og besøger leverandører og ser på skind, denim og forskellige vaske. Alt det gennemgår vi, inden vi for alvor begynder at tegne kollektionen. Vi har meget pingpong med vores printdesigner Trine i den periode. Hun udvikler mønstrene til kollektionen i tråd med vores idéer – for eksempel sailortema, som vi har i vores kommende kollektion.”
“Når vi designer, sidder vi ofte med den samme tegning i dagevis, hvor det bare er hårdt arbejde. Det kan være en silhuet på en kjole, der driller og ikke kommer ned på papiret på den måde, vi har en idé om.Vi er med i processen ned til mindste stikning og lynlås.”
“Nogle gange mister tingene deres magi, når det bliver en teknisk tegning. Derfor er det så rart, når de første prototyper kommer hjem. Det er som at få julegaver med posten. Men det kan også være komisk, hvis der er noget, der ser helt anderledes ud, end vi havde tænkt det, og det bare ryger direkte i datterens udklædningskasse.”
“Der er sket meget, siden vi begyndte – dengang sad vi med det hele selv. Nu kan vi koncentrere os om at optimere designet. Dengang var der flere ting, vi lavede i hånden.Vi kan godt savne den håndværksmæssige side, men den har vi heldigvis mulighed for at forfølge med showpieces op til et show.”
“Det er fantastisk, når vi holder shows, fordi det er både scene, show og stemning, der skal bygges op. Det er et punktum for os og markerer der, hvor andre tager over og får vores kollektion ud i verden.”

Print- og accessoriesdesigner
Trine Young Poulsen
Udvikling af farver og print til kollektionerne samt accessories. Tid hos B&P: 2,5 år.
“Jeg finder inspiration til mønstre og print på tekstilmesser i Paris og i butikker, men det kan også være en blomst eller et vintageprint, jeg har set på en ældre, fransk kvinde på en café.Vi kan godt lade os forføre af et print, men bagefter reviderer vi det og pakker det ind til noget, folk vil gå med. Mit arbejde handler også om at se, hvordan et mønster tager sig ud på forskellige typer stof og på en krop.”
“Det er forskelligt, om jeg tegner et mønster i hånden først, eller om jeg laver det digitalt. Men alle vores mønstre bliver dog bearbejdet på computeren i sidste ende.”
“Jeg arbejder altid med tre kollektioner samtidigt – hvert print skal sendes frem og tilbage mange gange og testes på forskellige materialer, inden det ryger i produktion. Mange af dem laves i fem lag, og hver kollektion har i omegnen af 30 print.”

Mønsterkonstruktør
Maja Mueller
Tegner skitser af tøjet om til tekniske mønstre, som producenterne kan arbejde ud fra. Tid hos B&P: 5 år.
“Det er mit ansvar at få Rikke og Helles håndtegninger tegnet op på computeren og beskrive over for producenterne, hvordan tøjet skal se ud i alle detaljer. Det gør jeg ved at overlevere mønstrene digitalt – al kontakt med producenterne foregår faktisk via mail.”
“Designafdelingen og jeg er i dialog om pasformer på tøjet og om, hvordan stoffet skal falde, og snittet sidde. Nogle gange er det nødvendigt, at vi syr det op og tilpasser det på en gine for at se, hvordan stof og mønstre arter sig. Især, hvis det er flæser – og dem har vi mange af.”
“Frakker er noget af det mest komplicerede at få til at sidde pænt på en kvindekrop. Pasformen er altafgørende.”

International salgschef
Dana Østergaard Ratzabi
Internationalt salg og vækst. Ansvarlig for mærkets internationale salgsagenter. Tid hos B&P: 1 år.
“Jeg har over 100 rejsedage og er i Paris fire gange om året i forbindelse med de store modemesser og -uger, hvor jeg mødes med indkøbere fra hele verden og sælger vores tøj til dem.Vi er størst i Europa, men vækster meget i Japan, hvor de elsker det skandinaviske og ikke er bange for mønstre. De klæder sig på i hverdagen, som vi gør til en tur i byen. Derudover rejser jeg rundt til vores salgsagenter og træner dem. De skal forstå, hvordan man sætter tøjet sammen, så det tager sig godt ud – på den måde kan de videreformidle de mange muligheder, der er i en kollektion, til butikkerne, de sælger tøjet til.”
“Jeg sælger vores kollektioner ind til otte lande, og jeg videregiver deres input og overvejelser i forhold til farver, silhuetter og materialer til designteamet. Den typiske englænder er ikke meget for pudderfarver, og i Japan er de ikke til gult. Det skyldes deres forskellige hudtoner. Andre steder må tøjet ikke være for nedringet, for tilknappet, for langt eller for kort.Vi laver kun én kollektion ad gangen, men det kan være forskelligt, hvad de køber ind i de forskellige lande, også på grund af klima og kultur.”
Artiklen er bragt første gang i Costume nummer 177.
