Kvinden bag DR3’s sugardaterprogram om Gina og vejen ind i tv-branchen
Sofie Lange står bag årets mest omdiskuterede program, Gina Jaqueline – en sugardaters fortælling. Her fortæller hun for første gang om programmet, sit forhold til Gina og arbejdet som tv-tilrettelægger
AfTv-tilrettelægger Sofie Lange står bag et af 2017’s mest omdiskuterede programmer, Gina Jaqueline – en sugardaters fortælling.
Her fortæller hun om sin vej ind i tv-branchen, tilblivelsen af programmet og det bedste råd, hun nogensinde har fået.
HVORDAN FANDT DU UD AF, AT DU VILLE ARBEJDE MED TV?
“Der var mange ting, jeg havde lyst til at lave efter gymnasiet. Jeg er ikke vokset op i et hjem, hvor det var en selvfølge, at man tog en fornem uddannelse – mine forældre har altid sagt, at det skal være sjovt at gå på arbejde.
Da jeg tog på Askov Højskole hørte jeg om uddannelsen Tv- og Medietilrettelæggelse, som er en del af Danmarks Journalisthøjskole, men ligger i København. På det tidspunkt var det en helt ny uddannelse, og der var endnu ikke kommet en årgang ud på den anden side, så der var ingen garanti for, at det var en god uddannelse. Men jeg tog til åbent hus, søgte og kom ind. Og det viste sig at være det helt rigtige for mig.”
HVORDAN STARTEDE DU I TV-BRANCHEN?
“I løbet af min uddannelse var jeg halvandet år i praktik hos DR Ung. Her fik jeg lov til at starte med at lave et lille projekt til kanalen DR Mama, der eksisterede et lille år. Jeg tror ikke, der var kastet så mange penge efter DR Mama endnu, så alle fik meget ansvar – inklusiv praktikanterne. Der var ikke så mange, som kiggede i den retning, så man fik lov til at arbejde meget selvstændigt og det var let at få sine idéer igennem. De første programmer, jeg lavede, var 5 minutter til virkeligheden. Formatet gik ud på, at man fandt unge mennesker med en spændende historie, fulgte dem igennem en periode og klippede det ned til fem minutter. Det var en virkelig god erfaring og på sin vis et godt ’skoleprojekt’.
På et tidspunkt fandt jeg en så god case, at jeg fik lov til at lave et 40-minutter langt program, der hed ’Perker til piger’. Programmet blev vist én gang, men efterfølgende lagt ned, da de medvirkendes bagland ikke var helt med på det. Da lærte jeg på den barske måde, at man skal have baglandet i orden og ikke må forelske sig for meget i sin historie. Hvis man gør det, ender man nemlig selv med at sidde som den helt store taber. Det er virkelig hårdt at sidde i den situation og det er aldrig det værd.”

ER DER NOGET, MAN BØR OVERVEJE, FÆR MAN VÆLGER TV-BRANCHEN?
“Man skal ikke være så bange for at springe ud i det! Hvis du drømmer om tv-branchen, så gå efter det. Som tv-tilrettelægger er man typisk ansat på korte freelance-kontrakter – hvis du er heldig, bliver du fastansat, når du er 40 år. Men selvom jeg er semi-nervøst anlagt, har ansættelsesforholdet aldrig været noget problem. Nogle gange er jeg på dagpenge indimellem ansættelser, men det har ikke været psykisk hårdt.
Det hårdeste er nærmere den bekymring, der følger med jobbet. I dokumentaren Gina – en sugardaters fortælling kom Gina og jeg så tæt på hinanden, og det blev svært at være kynisk og forholde sig objektivt til det, jeg så på skærmen. I klippeprocessen skal jeg træffe beslutninger som ’Hun modsiger sig selv og det vil jeg gerne vise’, og det er lettere, hvis man holder folk på afstand. Men jeg er langt fra hardcore – jeg er blød som smør. Det gør processen hård, men måske er det også derfor, at folk har lyst til at åbne sig op for mig; Fordi de føler sig trygge og kan mærke, at jeg har hjertet på det rette sted.”
HAR DU ET GODT RÅD TIL ANDRE, DER ØNSKER AT GÅ SAMME KARRIEREVEJ SOM DIG?
“Tag på højskole eller daghøjskole, eksempelvis Vallekilde, eller kast dig ud i et projekt som runner eller lignende. Så bliver det nemmere at komme ind på uddannelsen. Og hvis du bliver kaldt til samtale, skal du ikke være for smart. Vær dig selv. Hvis du er prollet og har været forelsket i Gleager fra Paradise Hotel, så sig det. Tv-branchen er superprollet sammenlignet med filmbranchen – på den gode måde. Den er dejligt afslappet, men klart mere bøvet.”

HVORDAN BLEV DU SAT I KONTAKT MED GINA JAQUELINE?
“Jeg ledte efter gamle damer på 80 til et dummy, og så fortalte min kollega fra Pineapple om sin gode veninde, der havde en skøn mormor. Men da hun hverken havde telefon, internet eller sågar dørtelefon, måtte kontakten gå gennem barnebarnet, som var Gina. Jeg mødte Gina første gang, da jeg skulle besøge hendes mormo. Jeg kan ikke huske, hvad hun havde på, men hun var mega smart, som en lille alf med vild energi. Programmet med mormoren blev ikke til noget, men Gina og jeg holdt kontakten.
Jeg ville gerne lave et program om Gina på grund af hendes udseende og energi, men kunne ikke helt finde ud af, hvad det skulle handle om. Vi mødtes sidste sommer og lavede nogle småoptagelser, men på det tidspunkt vidste jeg ikke, at hun sugardatede, og snakken blev holdt overfladisk. Men da vi siden mødtes i december sidste år for at drikke kaffe, væltede det pludselig ud. Gina fortalte, at der skete en masse i hendes liv, som vi ikke havde fået snakket om. Og så blev vi enige om, at hvis vi skulle lave historien om hendes liv, så skulle sugardating også med – det ville jo være at lyve ikke at fortælle det.”
HVORDAN VAR DET AT ARBEJDE SAMMEN MED GINA?
“Det var noget af det sjoveste og hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. Hele processen var virkelig fed. Jeg holder meget af Gina – det gjorde jeg nærmest allerede efter at have mødt hende første gang, og det gør jeg endnu mere nu. Vi mødes i, at vi ægte hygger os og har det sjovt sammen. Det har været overvældende og vildt, men ikke fuldstændig lykkeligt, da jeg også har været bekymret meget af tiden. Jeg har bekymret mig om, hvordan folk ville tage imod programmet og hvordan de ville opfatte Gina, men jeg synes, at programmet blev vel imod. Det har skabt debat, men debatten har kørt på en ordentlig måde.”

HVAD ER DU MEST STOLT AF I FORHOLD TIL PROGRAMMET?
“At virkeligheden er sket lige for næsen af mig. Det jeg er mest stolt af er, at jeg har været til stede på alle de rigtige tidspunkter. Gina har været rigtig god til at give masser af tid til at optage og ringe, hver gang hun skulle på date eller der skete noget i hendes liv.”
HVORDAN LYKKEDES DU MED AT FANGE SCENEN, HVOR GINA TAGER EN GRAVIDITETSTEST?
“Hun fortalte, at hun var gået to uger over, og så foreslog jeg, at hun tog en test, da det er visuelt og dermed fungerer godt på film. Og så var den positiv, selvom hun faktisk ikke var gravid! Hvad er oddsene for det?
Gina har været så god til at kontakte mig, hver gang der skete noget særligt i hendes liv. Jeg har vidst, hvad hun lavede hele tiden. Hun har nærmest også vidst, hvad jeg har lavet. Min kæreste blev ret træt af, at jeg gik i seng med mit kamera ved siden af mig, klar til at hoppe ud af sengen, hvis hun ringede.”
HVAD ER DET BEDSTE RÅD, DU NOGENSINDE HAR FÅET?
“At gå med sin mavefornemmelse. Jeg bliver meget nemt påvirket af, hvad andre siger, og der har været mange mennesker, som er kommet med gode råd. Det er jo ikke, fordi jeg selv er den fedeste og altid har ret, men det er svært at udføre noget på andres ønske. Gode råd fra seje mennesker med erfaring er dyrebare, men jeg synes altid, jeg kan vende tilbage til min mavefornemmelse. Når noget nede i maven siger ’Det her skal med’, så skal man gå med det.”
