
Lis Sørensen har et råd til unge piger med sangerindedrømme
Hvad er det bedste og sværeste ved at være musiker? Og hvordan er det at blive ældre i musikbranchen? Vi har sat det 64-årige popikon stævne
Af — 13. november 2019Lis Sørensen, 64 år, har et råd til unge piger med sangerindedrømme: Spil sammen med andre. Det gjorde hun i Shit og Chanel og i Anne Linnet Band for omkring 40 år siden, og det gjorde hun igen dette forår, da hun for fulde arenaer tunerede Danmark rundt med Anne og Sanne. I bedre form end nogensinde. For der er ikke noget, der hedder alder for Lis, det lærte hun på en Fado-bar i Portugal, da hun havde allermest brug for påmindelsen.
Hvordan har din branche ændret sig, fra du startede til i dag?
“Alt er forandret, og intet er forandret. Musikindustrien er totalt anderledes, men min oplevelse med at skrive sange og selve mødet med publikum er uforandret. Eller ikke helt for jeg har en anden sikkerhed i dag, end jeg havde som ny musiker, fordi jeg har min erfaring med mig, mens jeg i starten nok havde lettere ved at miste grebet og lade andres meninger forme mig. Min oplevelse af, at musikindustrien er forandret, skyldes især antallet af platforme, musikere kan udkomme på i dag. Du behøver ikke engang at gå ud ad døren for at kunne livestreame dig selv på Youtube eller lægge din nye musikvideo ud på Instagram. På den måde er det blevet nemmere at få sin musik publiceret, men samtidigt er det blevet sværere at komme igennem til publikum, for de mange platforme skaber et kæmpe udvalg. Jeg udgiver et nyt album hvert tredje-fjerde år, og hver gang er der sket noget nyt på PR og SoMe-fronten. Jeg føler ikke, at udviklingen stiller deciderede krav til mig, men at den giver nogle muligheder, som jeg kan vælge, hvis jeg har lyst.
Jeg er dog først lige kommet på Instagram – jeg har haft for travlt til det tidligere, og når jeg ikke engang har tid til at lave en profil, hvordan skal jeg så have tid til at lægge noget på? Selvfølgelig skal man møde folk, der hvor de er, og i dag er de fleste mennesker jo på de sociale medier, men jeg møder allerede mit publikum til mine 100 årlige koncerter. Så jeg er selvfølgelig også et sted, hvor jeg ikke er afhængig af at blive opdaget.”
Hvad er dit bedste råd til dem, der gerne vil gå samme vej som dig?
“Find nogle at spille med. Mange unge piger drømmer om at være sangerinder, men det er altså ofte en meget ensom og skrøbelig vej, og musik må ikke være ensom, for det kommer til at smitte af på dit output. Mit bedste råd er derfor at brede vingerne lidt ud og gøre mere end den der sangerinde-ting. Lær at spille på et instrument, helst to. Guitar og klaver. Det gør det nemmere at overskue harmonier, og når bare du kan fire akkorder på en guitar, kan du spille med andre.”
Hvordan er det at blive ældre?
“Det bliver nemmere og nemmere, når man først er kommet henover de 40. Men lige at blive 60 var faktisk lidt vanskeligt, fordi jeg begyndte at bekymre mig om sygdomme. Nu her som 64-årig er jeg i stedet begyndt at glædes over, hvor lidt syg jeg er. Jeg har faktisk aldrig været i bedre form og spiller tennis i to timer og lave koncerter i tre. Sammen med Anne Linnet og Sanne Salomonsen spillede vi i foråret for over 65.000 mennesker, heriblandt til to udsolgte Royal Arena-koncerter, og her følte jeg den største taknemmelighed. Over publikum og de andre to, men også over, at vi trods årene kunne stå her og have det så sjovt. En anden ting ved at blive ældre er, at jeg nu synes, at jeg godt kan tillade mig at udgive en biografi. Så 6. september udkommer Jeg er kommet for at synge, for som 64-årig synes jeg, at det er okay at gøre.”