© Sarah Stenfeldt

Marz Lovejoy om lykken bag en morkrop

Rihannas muse, 27-årige Marz Lovejoy, fortæller om sin fornyede respekt for morkroppe, aleneforældre og retten til at amme, når og hvor hun vil

Omgivet af familie, venner og en modefotograf blev den amerikanske sangerinde og model Marz Lovejoy i april mor til Nomi. Den lille pige har vendt op og ned på tilværelsen for Rihannas muse, der har fået en fornyet respekt for morkroppe, aleneforældre og retten til at amme, når og hvor hun vil.

“Snap back. En term, der gør mig trist. Hvorfor? – Fordi det er endnu et urealistisk koncept, samfundet har prakket kvinder og vores kroppe på. Før Nomi var jeg en størrelse 34 med små B-skåle. Nu er jeg en størrelse 38 med C-skål (og hvis jeg skal være ærlig, er mit højre bryst en hel størrelse mindre end mit venstre). En forvandling, der har båret, plejet og fodret min datter, og for det er jeg evigt taknemmelig.”

Sådan står der på Marz Lovejoys Instagram. Hendes holdning til ‘snap back’ – en term, som bruges om mødre, der på rekordfart har fået deres post-graviditetskroppe igen – er delt sammen med en selfie taget af den amerikanske sanger, model og influencer iført en kort, armygrøn kjole. Før Marz’ graviditet var kjolen hendes favorit, nu kan den på ingen måde lukkes. Hvor lynlåsen skulle være lynet, ses i stedet det ene bryst. Brystvorten er skærmet af en stjerne. Alligevel er det ikke svært at fornemme den svulmen, som kun er et ammende bryst forundt.

“Det er lidt sjovt pludselig at have fået en rigtig barm. Jeg har altid været en fladbrystet Tomboy, så det er noget helt andet med de her nye former,” fortæller Marz, da vi mødes til forsideskydning i København, hvor hun sammen med sin familie har holdt sommerferie for at introducere Nomi for hendes mand Simons danske søskende og forældre.

Ammende rollemodel

I morgen går turen tilbage til New York, hvor det danskamerikanske par til daglig bor, og hvor Simon arbejder som stylist og chefredaktør på magasinet Office, og Marz studerer human race and rights, indspiller musik, arbejder som model, udgiver børnebøger og på Instagram deler sin hverdag med alt fra runways til sin vej ud af et tidligere hashforbrug – og nu også livet som mor.

“Jeg har længe delt meget af mit liv på de sociale medier, og da Nomi er det største, jeg nogensinde har lavet her i livet, er det naturligt for mig også at vise billeder af hende. Men jeg er meget bevidst om, at hun ikke kan vælge, hvad jeg deler, og derfor er det kun billeder, hvor hun er glad og tilfreds,” fortæller Marz og smiler ned til sin datter, der er ved at tage for sig af mælkebuffeten, før hun fortsætter: “Til gengæld vil jeg gerne dele et mere nuanceret billede af mig selv. Jeg synes, det er vigtigt at være kropspositivistisk, uanset om det er før, under eller efter fødslen – eller faktisk er graviditet helt irrelevant, for det er bare vigtigt at føle sig godt tilpas i sin krop gennem alle faser i livet.”

Lige meget om Marz laver musik eller lægger et billede op på Instagram, tænker hun derfor over, hvilken påvirkning hun har på andre kvinder og især unge piger. For selvom hun som teenager tilbage i 90’erne havde sangere som Missy Elliott at se op til, savnede hun selv et mere nuanceret kropsbillede at spejle sig i.

© Sarah Stenfeldt

“Det der med at elske sin krop er meget lettere sagt end gjort. Som teenager var jeg meget usikker over min flade barm, da jeg var overbevist om, at mænd kun vil have kvinder med store bryster. Men takket være selvbevidste kvinder og mænd i mit liv voksede jeg fra min usikkerhed, og med alderen lærte jeg, at sådan nogle tanker om, hvad mænd vil have eller ikke have, er fuldstændigt ligegyldige. At det vigtige er at elske sig selv. Den erfaring vil jeg gerne give videre til unge piger i dag.”

Og netop derfor er det så vigtigt for Marz at dele et billede af sin smukke ikke-‘snap back’ morkrop klemt ned i en postgraviditetskjole. Eller et, hvor hun ammer Nomi, hvilket hun i skrivende stund gør på 18 af sine billeder på Instagramprofilen Marzyjane, der har over 40.000 følgere – hvoraf størstedelen kommer fra et land med et ikke lige så afslappet syn på amning, som vi har i Danmark.

“At amme i offentligheden er et vigtigt statement, fordi amning er noget helt naturligt, der ikke skal seksualiseres. Som kvinder skal vi arbejde imod et patriarkalsk samfund, hvor det er mænd, der sætter dagsordenen. Vores kroppe, vores regler,” slår hun fast med et stålfast blik, der nok er en af de helt store årsager til de mange forespørgsler på hende som model. Marz har blandt andet gået show for Helmut Lang, Priscavera og danske Saks Potts – sidstnævnte tre måneder efter sin graviditet – ligesom hun har stået kampagnemodel for blandt andet Gap, Nike og Reformation.

© Sarah Stenfeldt

Og det er ikke svært at genkende Marz’ smukke træk i den lille Nomi, der smiler glad og mælkemæt til alle, der går forbi hende. Modsat sin snakkende mor sidder hun helt stille og betragter verden med det særlige, udforskende blik, som kun små babyer besidder. Det er snart fire måneder siden, at Nomi blev født på en – i hvert fald i USA – lidt usædvanlig måde. Simon og Marz havde nemlig valgt en hjemmefødsel uden medicin, men med badekar og huset fuldt af gæster. Foruden forældre, bedsteforældre, venner, en dula og en jordemoder var også den anerkendte kunst- og modefotograf Tyrone Lebon inviteret med for at dokumentere fødslen. En aftale, der var kommet i stand et par måneder forinden, hvor Tyrone havde skudt billeder af en gravid Marz liggende på en blå bil til kampagnen for Rihannas undertøjslinje Savage x Fenty.

“Tyrone er en ven, og han har altid ønsket at fotografere en fødsel. Han har også den perfekte personlighed til at deltage i noget så intimt, så Simon og jeg var åbne for det, og heldigvis lykkedes det. Vi ved endnu ikke, hvad vi præcis skal bruge billederne til,” siger Marz og hiver telefonen frem for at vise nogle af de endnu ikke publicerede billeder fra fødslen.

Ublu præsenterer hun de intime fotos og fortsætter:

“Der er ikke noget ved kvindekroppen, der er forkert eller ikke er smukt nok til at blive dokumenteret. Folk behandler ofte gravide og fødende, som om de er skrøbelige eller syge, men det er helt omvendt. Kvinder er de stærkeste væsener. For pokker, vores kroppe skaber liv. Hvor vildt er det ikke lige.”

Slægt af powerkvinder

Ordet ‘stærk’ går ofte igen hos Marz. Hun bruger det både om moderskabet, om kærligheden til sin mand og ikke mindst om den forsamling af kvinder, som hun og hendes datter omgiver sig med.

På hver sin side af Atlanten voksede Simon og Marz op med enlige mødre, der har stået for både arbejde, børn, husholdning, kærlighed og overskud – noget, som Marz først rigtigt forstår omfanget af, efter hun selv er blevet mor:

“Nomi er det mest fantastiske, der er sket, men selvfølgelig er det også enormt hårdt at blive mor – både fysisk og psykisk. Derfor har jeg virkelig tænkt meget på de mødre, der ikke står i en lige så privilegeret situation som mig, og som ikke lige kan bestille mad udefra eller har en mand, de kan deles om opgaverne med. Jeg har så meget respekt for min mor og svigermor, der har klaret alt det her alene. De er nogle fantastisk stærke kvinder, og at Nomi skal vokse op med dem som rollemodeller gør mig glad.”

Marz er yderst bevidst om, at det ikke er alle børn, der vokser op med kærlige forældre og stærke bedstemødre, eller for den sags skyld allerede har et pas – endda med flere stempler som Nomi. Derfor har hun valgt at donere 50 procent af overskuddet fra sin netop færdiggjorte børnebog B-A-B-Y til hjemløse børn.

“Jeg er meget passioneret med hensyn til at hjælpe folk, og jeg tror virkelig på styrken ved et socialt sikkerhedsnet,” forklarer hun og henviser til Donald Trump, der lige siden indtagelsen af præsidentembedet sidste år har arbejdet hårdt for at svække sundhedsreformen Obamacare. Ved snakken om sit hjemlands nuværende leder vender Marz igen tilbage til ordet ‘stærk’:

“Det er da stærkt bekymrende, at tingene lige nu ser så skidt ud i USA, især for kvinder og minoriteter. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at Nomi kommer til at møde udfordringer alene på grund af sit køn. Men ikke noget, hun ikke kommer til at klare, for det har du, jeg og kvinder generationer tilbage jo også gjort, og de havde nok endnu dårligere vilkår,” siger hun og rækker Simon den lille pige, der efter lang tids tålmodighed er begyndt at kede sig lidt over den stillesiddende samtale. Marz kigger efter far og datter. Hendes smil når helt op til de fregnede øer, før hun fortsætter:

“Ud af det dårlige vokser det gode, og jeg tror på, at vi kommer til at se en endnu hårdere kamp imod diskrimination af kvinder, hvor vi tager retten til vores krop tilbage.”