© Dennis Morton

Mathilde Norholt: “Det bedste råd, jeg nogensinde har fået, er tag det aldrig personligt”

Vi har bedt den danske skuespillerinde afslutte en række sætninger om alt fra kærlighed og dårlige tanker til hverdagslykke

Mathilde Norholt, 33 år, har brugt sommeren på at spille Baby i Dirty Dancing – The Musical og er nu aktuel i forestillingen Dirch, der havde premiere i Tivoli 18. august.

Vi har bedt skuespillerinden afslutte en række sætninger om alt fra hverdag og kærlighed til det bedste råd, hun nogensinde har fået.

Hverdag

Min dag begynder med ... “at jeg drikker to store glas vand.”

Jeg holder aldrig op med at bruge ... “læbepomade. Er p.t. meget glad for Hurraw. Den med vanilje eller sorte kirsebær.”

Min træningsrutine ... “veksler meget. Men yoga går altid igen. Lige nu er det løb og træning med min personlige træner Poul Haacker, som er så dygtig, og som jeg ikke kan skjule noget for. Og jin yoga for at få roen og smidigheden med.”

En hverdagsklassiker er ... “næsten hver morgen står den på grød. Der er så mange muligheder for at lave nye blandinger af frø, nødder og olier, som jeg altid tilsætter. Og så mætter det på en rar måde – længe.”

Hverdagslykke er ... “taknemmelighed over, hvad der er nu. Det er noget, jeg øver mig på hver dag.”

Min dag slutter med ... “at jeg kysser min kæreste godnat. Tænker på programmet for næste dag og stiller vækkeuret. Prøver også at sige tak hver aften. Det er den fineste måde at slutte en dag på.”

Liv

Det bedste råd, jeg har fået, er ... “tag det aldrig personligt. Det er lettere sagt end gjort, men det gør, at man får en større forståelse for andre og er mere tålmodig med sig selv. Der er jo i virkeligheden aldrig noget som helst, der bunder i en anden person. Alting ligger hos os selv.”

Den person, der ændrede mit liv, er ... “min mormor, hvis jeg skal vælge. Der var så meget kærlighed i hende. Tænker på hende hver dag.”
Det største, jeg har opnået, er ... “ikke at tage noget for givet. Hvert eneste øjeblik at have forståelsen for, at alt er forgængeligt. Det giver mig en kæmpe glæde. Alting bliver så dyrebart og magisk.”

Jeg bliver nervøs over ... “mine egne dårlige tanker.”

Jeg fortryder ... “faktisk intet. For så ville jeg ikke have været mig i dag. Men måske hvis jeg kunne sige til mig selv som teenager: ‘Det hele bliver okay, og du behøver slet ikke at bekymre dig. Husk at have det sjovt’. Det er nok det eneste ...”

Mine tanker om kærlighed er ... “vær ærlig og modig. Man skal være sig selv og stole på sin intuition og give sig hen.”

Jeg griner altid af ... “Kristian, min kæreste. Det vildeste, sjoveste og mest sammensatte menneske, jeg har mødt.”

Jeg vil helst rejse til ... “jeg kan ikke vælge ét sted, så Laos, Cambodia og Vietnam.”

Arbejde

Min arbejdsfilosofi ... “for mig handler det altid om at være forstående over for den person, jeg spiller. Der er altid en grund til, at et menneske er, som det er – hvilket ikke bør være en undskyldning for dårlig opførsel, men dramatisk er dårlig opførsel jo interessant. Det er så interessant at sætte sig ind i hoved, krop og sjæl på en figur.”

Min arbejdsmoral er ... “at arbejde hårdt – og løfte sammen. Som skuespiller er man en del af et stort fællesskab, en menneskelig maskine, som får en forestilling eller en film til at køre.”

Mit drømmejob som barn var ... “som fireårig fik jeg idéen om skuespil, men så har der været en del ting indover. Biolog, læge, astronom, designer, danser, stylist, forfatter. I en uge som tiårig drømte jeg om at have en tæppebutik.”

Et godt arbejde er ... “en fed rolle. Jeg kan lide at fortælle historier gennem en figur. Overordnet skal man lave det, der gør en glad. Hvis man er vred hver dag, når man går på arbejde, bør man finde sig noget andet. Det er spild af liv – både sit eget og for dem, man møder i arbejdshenseende.”

På arbejde kunne jeg aldrig finde på at ... “se mig selv som noget større end andre. Jeg er en del af et team, og alle knokler.”

Jeg ser op til ... “Meryl Streep. Hun er så dygtig. Man mærker, at hun har total disciplin og er gennemført ærlig og modig.”

I weekenden ... “nogle går med job, nogle med fester eller hygge med venner og veninder. De seneste måneder har jeg stenet meget – set film og sofaet den med min kæreste. Jeg har filmet serien Forbandet, der vises på TV3 til efteråret, og har pendlet mellem Stockholm og København, så når jeg kom hjem, var jeg helt hjemmesyg. Det var rart bare at hygge og spise god mad.”

En af de ting, skuespiller Mathilde Norholt holder mest af ved sit arbejde, er at leve sig ind i "hoved, krop og sjæl på en figur".

© Dennis Morton