Mit København

Fra magasinet: Et fristed, et sted at holde en pause, et sted at mødes med vennerne. Costume har bedt 5 københavnere om at dele deres yndlingssted med os

Nina Holmgreen © Josephine Svane
1 / 5

Nina Holmgreen

29 år, journalist og tilrettelægger på Danmarks Radio

Basketball-banen på Ravnsborggade på Nørrebro:

“København er en fantastisk by. Især forår og sommer sker der et eller andet magisk. Alle kommer snigende frem efter vinteren, og der begynder at være en masse liv i gaderne. Folk blomstrer op. Jeg kan virkelig godt lide at hænge ud udenfor. Et af de steder, jeg godt kan lide at komme, er basketballbanen på Ravnsborggade, hvor jeg tager ned og enten sidder og hygger eller spiller lidt basket med nogle af mine venner. Jeg bor lige i nærheden. Ravnsborggade er en fed gade. Der er tit loppemarkeder, og der er masser af fine antikvitetsbu- tikker. Hele det område er hyggeligt, og det er et dejligt område at gå en tur og kigge på gamle, fine sager eller dele en flaske hvidvin to go om aftenen. Det er fedt at bruge sin by på den måde.”

Henrik Vibskov © Sascha Oda
2 / 5

Henrik Vibskov

41 år, designer

Henrik Vibskovs værksted på Papirøen:

“Papirøen er mit yndlingssted p.t. Jeg er der ret meget, fordi jeg arbejder der, og vi lige har flyttet vores værksted derud. det er et nyt område, der er åbnet i København. der er meget vand, store bygninger (der lå tidligere et stort papirlager på øen, deraf navnet, red.) og ikke så mange mennesker. der er masser af både, og så er der måske nogle af de bedste udsigter i Københavns havn. Både ned langs christianhavns Kanal, ud over det store havnebassin og så ud langs Skuespilhuset og operaen. Jeg har boet i London i mange år, og siden har jeg været på Vesterbro i otte år og på Nørrebro i fire-fem år. det har meget været baggårdsmiljøer. På Papirøen er vi i et a-hus. det er en gammel portnerbolig, så man træder direkte ud på jorden, når man træder ud af værkstedet. det ret fedt at gå ud og så have vand to meter fra huset. Fordi vi bor i det første hus, når man ankommer til øen, kommer der alle mulige random typer ind. der var en af dem, der fortalte, at det er huset, hvor Uffes bænk hører til - da Uffe Ellemann var udenrigsminister, skulle han efter sigende være kommet her for at sidde på den her bænk. Jeg ved ikke, om det er en gammel røverhi- storie, men der står en bænk. om der har siddet nogen udenrigsminister og kigget ned ad christianhavns Kanal - det ved jeg ikke.”

Josefine Klougart © Josephine Svane
3 / 5

Josefine Klougart

28 år, forfatter

Amager Fælled på Amager:

“Jeg løber hver dag året rundt, og mange ture går gennem fælleden. Det bedste er at komme der tidligt om morgenen, sådan en vinterdag, lige når solen står op. Jeg elsker at se rimen i græsset og på de bare grene, den hvide kind på de røde bær, rimen i hestenes maner. Der er en helt særlig fin stemning på det tidspunkt. Mine bøger beskæftiger sig tit med følelsernes dobbelthed, hvordan lys og mørke er indeholdt i hinanden. Den slags bliver så konkret i naturen: at februar både er mørke og lys. Jeg kommer fra Mols Bjerge i Østjylland, og studierne på kunst- og litteraturhistorie var det, der i første omgang rev mig hjemmefra. Da jeg senere kom ind på Forfatterskolen i København, slæbte skæbnen mig over bæltet, men det var med hælene i jorden hele vejen. Jeg savner naturen hver dag. selv når jeg har travlt og glemmer det, så er der et savn i mig, tror jeg. en følelse af at høre til et andet sted, hvor der er længere mellem husene, og hvor man er set på en anden måde, end man er det i byen. amager Fælled er et barmhjertigt nedslag af natur helt vanvittigt tæt på byen. Der er både køer og heste som græsser, musvåger, der jager, og nattergale, der synger, når det altså er den tid på året.”

Mads Nørgaard © Louise Damgaard
4 / 5

Mads Nørgaard

52 år, designer

Knippelsbro på Christianshavn:

“Jeg holder meget af havnen i København, og jeg synes Knippelsbro har noget helt specielt over sig. Jeg bor på Christianshavn, og jeg kører over broen hver dag til og fra arbejde. Det er lige der, hvor havnen og byen møder hinanden. Der er en puls med havnebusserne, der sejler hele tiden - alt det liv, der er, især om sommeren, men også om vinteren i havnen. Man kan mærke, at København er en havn. Jeg har et helt specielt forhold til Knippelsbro, fordi det var der, vi optog den første af de modefilm, vi lavede med Freja Beha i hovedrollen (Mads Nørgaard lavede filmtriologien The Copenhagen Experience i 2007, red.). Vi valgte Knippelsbro dengang, fordi det er et magisk sted i byen - både over den og under den. Nedenunder står der sådan ogle helt blanke stålsøjler, der er et vinlager, og der foregår en masse ting. Jeg stopper tit op og kigger i skumringen, når lyset begynder at falde, og man kan se solnedgangen mod syd. Helt ude for enden ligger Slusehavnen og Nokken, den gamle fribytteragtige kolonihaveforening. Og så ligger der alt det nybyggede ved siden af de gamle siloer nede omkring Fisketorvet og Islands Brygge. Den kontrast viser, hvad København er.”

Orit Elhanati © Louise Damgaard
5 / 5

Orit Elhanati

42 år, guldsmed

Det Kongelige Biblioteks have i København K:

“Det Kongelige Biblioteks have er et sted, jeg altid har søgt tilbage til. Det ligger i det inderste af indre by. Der hviler en tung stilhed over det, men jeg kan mærke, at Københavns puls er lige uden for murene. Det er et sted, jeg har brugt i tunge, svære stunder, men også et sted, jeg har brugt, når der har været spændende ting på vej, og jeg har haft brug for at tænke store tanker. Det føles som om, jeg har frikvarter, når jeg er der. Der er helt stille. Et helle. Jeg fandt stedet, da jeg boede i Hyskenstræde i indre København. Jeg har nok været et par og tyve år. Det var en tidlig vintermorgen efter en bytur, og jeg skulle ud at have noget luft. Jeg gik en tur, og så var der den her lille, runde døråbning i en mur. Jeg kiggede ind i den fineste have. Det var følelsen af, at der var så stille og så tungt, der fik mig til at gå derind. Og så var det jo også bare min nysgerrighed. Ligesom hvis du er ude at rejse. Jeg var måske ude at rejse i København. Jeg forelskede mig i stedet.”