Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Jonas Bie

Modeekspert Chris Pedersen om tattoos i modebranchen

"Alt andet er efterhånden masseproduceret, men en tatovering er vores eget design"

Den seneste måned har vi på Costume.dk sat fokus på tatoveringer i modebranchen. Fra Venedas hjertetatoveringer under fødderne og Christel Pixis store kunstværker til Marie Jedigs nye søhest og tatovøren, Marija Ripleys kærlighed til de store motiver har du kunnet lade dig inspirerer af kunstformen.

Denne uge har Costume.dk talt med modeeksperten Chris Pedersen, som giver sit syn på tatoveringer i modebranchen.

Du kan blandt andet læse om, hvordan tatoveringer i virkeligheden er en fuckfinger til det etablerede, og hvorfor tattoos er blevet så populære i modebilledet de seneste år. Til sidst i artiklen fortæller Chris Pedersen, hvad han synes om vores tre skønne modedamer, Veneda Budny, Christel Pixi og Marie Jedigs, tattoos.

Navn: Chris Pedersen
Alder: 37 år
Beskæftigelse: Tilrettelægger og vært på DR K - blandt andet De Forfængelige, Modeuge Nu og Salon K

Har du selv tatoveringer? “Nej - desværre - skulle jeg lige til at sige, for det er ikke fordi, jeg ikke bryder mig om dem, men jeg har bare aldrig fundet lige den stil, som jeg tænkte var min. Nu er det blevet lidt af et statement ikke at have tatoveringer, så det holder jeg fast i."

Hvad er det, der er så interessant ved tatoveringer? “Jamen det er jo en spændende blanding af strømninger i tiden og personligt udtryk. Der er noget vildskab og noget sex forbundet med tatoveringen, som jo traditionelt forbindes med det at leve på kanten. Tatoveringer er på en måde en fuckfinger til det etablerede, som du får tatoveret på huden.

Noget andet er, at tatoveringer hænger sammen med tanken om at tilhøre en stamme. Der findes mange stammesamfund, hvor tatoveringere markerer status, sexualitet eller tilhørsforhold, og det gør de sjovt nok også i de urbane samfund. Punk, hipster, straightedge, rockabilly og rave er alle 'urbane stammer', der har en særlig tatoveringstradition."

Hvorfor tror du, at det er blevet så populært blandt piger at få tatoveringer? “Først og fremmest handler det om det enorme fokus, der gennem de sidste 10 år har været på personlig stil. Alt andet er efterhånden masseproduceret, men en tatovering er vores eget design - placering, hud og udtryk er altid forskelligt, og det passer den individualistiske forbruger godt. Samtidig har vi set en underliggende strøm af rock ’n' roll og oprør, særligt i tiden efter finanskrisen, og det er jo tatoveringens identitet at symbolisere oprør."

Hvordan kan det være en fordel eller ulempe for en model at have tatoveringer? “Da jeg var moderedaktør på Euroman, begyndte vi at bruge tatoverede drenge i modeserierne, fordi tatoveringerne var et godt modspil til det klassiske tøj. I dag er der fokus på modeller med personlighed. Man booker modeller som Freja Beha eller Cara Delevingne på grund af deres personlighed, og deres tatoveringer er selvfølgelig en stor del af deres personlighed. Men hvis man ønsker, at en models tatoveringer skal fjernes, så kan det nemt ordnes digitalt. Jeg tror derfor ikke, at det er hverken en fordel eller ulempe for en model af have tatoveringer længere - i dag kan alt ændres digitalt."

Hvordan er den generelle holdning til tatoveringer i modebranchen? “Holdningen i samfundet og modebranchen har bestemt bevæget sig i retning af langt større accept. Selv de forbudte tattoos på hænder og hals, som både Medina og Freja Beha har, betragter vi i dag som fashion statements, hvor de tidligere hen blev forbundet med kriminelle eller rockere. Jeg tror, at en af grundene til, at vi er blevet mere afslappede i forhold til tatoveringer er, at man er nået ret langt i udviklingen af behandlinger, der kan fjerne tatoveringer igen. De har bestemt mistet lidt af deres 'farlighed'."

Fortæl os noget om dig selv, som vi ikke ved. “Mit første stilikon var Aske fra Bamse og Kylling, og så har jeg altid været ked af, at jeg ikke kan ’pull of’ et helt hvidt outfit. Jeg er desværre for tyk!"

CHRIS OM DAMERNE

Veneda Budny: cool, skarpe og rå

Foto:Veneda Budny

“'Cool med et stænk af ironi' er sådan, jeg vil betegne Venedas tatoveringer. De har samme skarphed som mange af tidens enkle smykkedesign, og er på en måde meget tidløse. Det slår mig også, at de ikke er poetiske, men faktisk ret rå og drengede, hvilket egentlig passer ret godt til Venedas ligeledes rå look.”

Christel Pixi: moderne rockabilly

Foto: Kenneth Nguyen

“Uden at kende forfærdeligt meget til det så betragter jeg Christels tatoveringer som værende ret sigende for den moderne rockabillytradition med store roser og generelt store overflader og et vintage udtryk. De komplimenterer hendes stil, som ofte er inspireret af 50'ernes USA og pinups. De er feminine, men samtidig tough på grund af deres størrelse."

Marie Jedig: pudsige, men fyldt med symbolværdi

Foto: Marie Jedig

“Maries tatoveringer er ret blandede, men typisk for hendes stil er måske det med at lægge meget værdi ind i hvert symbol. For nogle er tatoveringer en ren udsmykning, mens tatoveringer for andre bærer stor betydning. Maries tatoveringer er desuden ret pudsige og vel meget sigende for hendes type, som jeg betragter som værende meget åben og sjov."