Mød Erin Wasson: Texas i blodet og en smøg i hånden

For den seje model og smykkedesigner handler det først og fremmest om attitude, og det har hun heldigvis masser af. Kom tæt på Erin Wasson her

Det handler om attitude. Ikke designertøj. Ikke penge. Det siger model og smykkedesigner Erin Wasson, der gennem næsten to årtier har domineret catwalks og magasinforsider, og hvis afslappede stil kopieres af tusinder af kvinder.

Erin Wasson er et stilikon – hun er helt sin egen, og det er nok derfor, vi er så vilde med hende, fordi hun er cool og hviler i sig selv.

Læs Costumes interview med seje Erin Wasson lige her, hvor hun deler ud af sine tanker om livet som model, stil, attitude og smykkedesign.

Krøltoppen fra Texas

Blågrønne katteøjne, det der skønhedsmærke og en perfekt tilbagelænet boho-chic stil. Den tatoverede topmodel fra Texas, 34-årige Erin Wasson, har udstråling og personlighed i lige så store mængder, som hun ryger cigaretter – “if you got ’em, smoke ’em,” som hun siger.

Hun har arbejdet som model i snart to årtier og har gået på catwalken for alle fra Hermès tilVictoria’s Secret, og hun designer sin egen kollektion af eksklusive smykker, Wasson Fine. Imens flyder hendes Instagram-profil over med misundelsesværdigt solbeskinnede billeder fra hjemkvarteret på Californiens kyst. Det er ikke så svært at forstå, hvorfor masser af kvinder kopierer hendes stil – ja selv hendes tatoveringer.

“Det er virkelig en high five, når folk efterligner en. Jeg tror dog, vi alle gør det, også underbevidst. Min tilgang til, hvordan jeg klæder mig, har altid været meget afslappet, og måske kan en del piger relatere til, at jeg ikke stresser over mode. Det handler alligevel alt sammen om attitude i sidste ende"

Newyorker-duoen Wasson og Wang

Venskab, karriere og 20 dollar-stilen

I 2007 mødte Erin Wasson designeren Alexander Wang, da han flyttede ind i den bygning i New York, hun boede i, og de to blev hurtigt tætte både privat og professionelt. Alexander Wang faldt for modellens laissez faire-attitude, og han hyrede hende til at agere stylist på sine første to modeshows under New York Fashion Week. Jobbet som stylist og catwalkmuse for byens hotteste upcoming designer cementerede Erin Wassons status som en af tidens mest prominente it-piger, og hendes karakteristiske off-duty look med hullede jeans og en løs tanktop blev adopteret som en uniform af unge storbykvinder overalt.

Herefter fulgte et treårigt designsamarbejde med det amerikanske surfermærke RVCA. Erin Wasson x RVCA blev solgt igennem butikken Opening Ceremony og præsenteret under New York Fashion Week, og de første kollektioner var et hit hos både modeskribenter og kunder.

“Jeg var aldrig rigtigt interesseret i mode, før jeg begyndte at arbejde som model, hvorimod jeg faktisk altid har lavet smykker selv. Tøj er så forgængeligt. Det er lavet af fibre, hvorimod smykker er alkymi – smid et smykke i havet, og det bliver liggende dernede. Min stil kan nemt kopieres for en 20-dollar-lap. Bare gå ind i en vintagebutik.”

Erin i smykker fra sit mærke, Wasson Fine.

Smykkedesign og attitude

Sin passion for smykkedesign omsatte Erin Wasson i 2008 til en rock-chic smykkekollektion under navnet Low Luv, der debuterede på Alexander Wangs catwalk. Sidste år gik Erin Wasson skridtet videre, da hun præsenterede sit eksklusive smykkemærke, Wasson Fine.

“Jeg havde designet Low Luv i næsten otte år, og i takt med at jeg er blevet ældre, har min smag også ændret sig. Jeg ville gerne tilbage til at arbejde med rigtige metaller og ædelsten og skabe mere klassiske design med lang levetid. Det har været en utroligt lærerig oplevelse for mig at kreere smykker helt fra bunden på den måde, jeg har gjort det med Wasson Fine. Det er helt og holdent mit projekt,” siger hun.

I Europa forhandles Wasson Fine indtil videre kun i konceptbutikken Colette i Paris, men smykkerne kan også bestilles online på Colette.fr til priser fra cirka 3.700 kroner.

"Karisma og lidt frækhed kan helt klart få en langt i den her branche. Man skal turde sige sin mening. Jeg plejede at sige, at man kunne se, hvilke modeller, der mistede deres mødom imellem catwalksæsoner. Helt ærligt, hvis man ikke har haft sex, kan man ikke sælge en sexet attitude,” har Erin Wasson på vanlig bramfri vis forklaret til Into the Gloss.

Erin Wasson har altså formået at forføre en generation med sin ærlighed, personlighed og ikke mindst sin stil.

Artiklen blev bragt første gang i Costume nummer 170