© Josephine Svane / Costume 177

Mød Tanja: Fra illegal indflytter til rulleskøjteprinsesse

Mavedanser, aktivist, autodidakt skuespiller, tv-vært, instruktør og christianit. Mød den inspirerende rulleskøjteprinsesse Tanja Zabell, der er med i denne måneds Costume

De færreste har en livshistorie som Tanja Zabells. Hun har boet på Christiania i otte år. Først som illegal indflytter i skurvognen Det Røde Slot, nu som officiel borger i Perser-Paladset. I dag er hun kendt både inden- og udenfor Christiania som en af fristadens mest farverige beboere, der på sine rulleskøjter spreder glæde og retfærdighed.

I det nye Costume 177**, der er på gaden nu, fortæller vi den fængende historie om fristaden Christiania og om den farverige rollergirl Tanja Zabells. Herunder finder du et uddrag af artiklen om Tanja.

© Josephine Svane / Costume 177

For et par år siden manglede Tanja Zabell penge til en tandlægeregning. Værtstjansen på Christiania-tv var frivillig, og det samme var de fleste andre af hendes jobs. En dag fandt hun på at printe forskellige postkort af sig selv foran Det Røde Slot, en cirka otte kvadratmeter stor skurvogn, hvor hun boede med sin kæreste, Dennis.

“Der kom cirka 11 turistgrupper forbi om dagen for at se vores skurvogn. Jeg inviterede dem tit ind og svarede på spørgsmål, men blev lidt træt af, at de konstant tog billeder. Også på de dage, hvor jeg stod i morgenkåbe og med løbende makeup. Det var lidt ærgerligt. Både for dem og for mig. Så jeg begyndte at sælge postkort til fem kroner stykket, indtil jeg havde tjent nok til regningen. Så stoppede jeg salget og gav min tandlæge det flotteste af billederne,” fortæller Tanja med et stort smil og forærer mig et af de farvestrålende billeder, der er taget af en tysk fotograf for avisen Die Zeit.

Postkortsælger er bare et punkt på 35-årige Tanjas lange liste over titler. Hun er også rulleskøjteprinsesse, aktivist, konferencier, mavedanser, autodidakt skuespiller, tv-vært, instruktør og – ikke mindst – christianit. Sidstnævnte har hun været i otte år.

“Selvom jeg er født og opvokset i Århus, er det, som om jeg er kommet hjem her,” forklarer hun og uddyber, hvordan hun blev en del af Christiania:

“Både min kæreste og jeg brugte meget tid herude og arbejdede begge frivilligt på Christiania-tv. Dennis var kameramand, og jeg var rullende reporter. Efter et par år fik vi lov til at flytte ind i en forladt skurvogn. Der boede vi i fem år. Det var en helt fantastisk tid og helt utroligt koldt.”

Men i 2010 besluttede Slots- og Ejendomsstyrelsen, at en række boliger skulle ryddes på fristaden, heriblandt Det Røde Slot.

“Det var ikke særligt sjovt. Vi vidste ikke, hvad der skulle ske. For os var det et aktivt tilvalg at bo primitivt uden vand og toilet, og jeg havde vænnet mig til tilværelsen som skurvognsdiva,” fortæller hun.

Vil du læse mere om Tanjas tilværelse som rulleskøjteprinsesse, hendes røde 'protestkjole', livet på Christiania og beboernes sociale engagement, så fang det nye Costume i din lokale bladkiosk. Denne måned får du også seneste udgave af Costume Living med i købet.