© Liv Rossander

“Når vi går på gaden under Pride, er det ikke alene en fejring, men også et opråb”

Empowerment og fælleskab. Det er ifølge Mariya Staugaard, som er kommunikationskonsulent og chefredaktør på HeartCore, kernen af Pride. Få hendes tre bedste tips til, hvad du skal opleve under WorldPride 2021, her.

“Det er vigtigt, at vi bruger den platform, vi har, til at råbe højt om de steder, hvor det virkelig brænder”

Hvad betyder Pride for dig?
“Kernen af Pride vil for mig altid være fællesskabet. Men jeg mærker i højere og højere grad Pride som det politiske redskab, det også er, og den opfordring til solidaritet, der ligger i det. Også mangfoldigheden: At vi ikke allesammen har de samme oplevelser, og at intersektionalitet er vigtigt. Intersektionalitet er noget, jeg vægter mere og mere: Vi skal have fortællingerne om endnu flere personers perspektiver, historier, udfordringer og sejre, og det er dét, Pride kan.

Hos Copenhagen Pride vægter vi også den internationale solidaritet højt. Gennem de seneste år har lande som Polen og Ungarn indført nye og meget restriktive LGBTQ+-lovgivninger, som har store konsekvenser for de mennesker, der bor der. I år, i anledning af WorldPride, har vi hos Copenhagen Pride arrangeret en demonstration, der skal finde sted foran den ungarske ambassade. Det er vigtigt, at vi bruger den platform, vi har, til at råbe højt om de steder, hvor det virkelig brænder.”

Hvorfor er Pride i dine øjne fortsat en vigtig begivenhed?
“Ét aspekt er selvfølgelig den internationale solidaritet, men vi skal heller ikke læne os tilbage herhjemme og sige, at alt i Danmark da bare er i orden, når det gælder LGBTQ+-personers rettigheder. Et problem, man kan nævne, er, at trivslen blandt LGBTQ+-personer i Danmark – og det gælder særligt unge mennesker – er langt lavere end for gennemsnittet. Det er helt tydeligt, at der er rigtig mange mennesker, der lider under de inkarnerede fordomme, der stadig er i samfundet. Så når vi går på gaden under Pride, er det ikke alene en fejring, men også et opråb – om at vi er her, vi er vigtige, og vi betyder noget. Det synes jeg er et enormt værdifuldt og vigtigt budskab at sende, særligt til unge mennesker.”

Mariyas 3 tips til, hvad du skal opleve til WorldPride 2021:

  1. “Jeg synes helt sikkert, at man som deltager til WorldPride bør tjekke 1:1 Democracy Festival ud. Det foregår ved Øksnehallen fra 16. til 21. august og er baseret på den klassiske Folkemøde-model med nogle telte, hvor der foregår stribevis af debatter og talks – blandt andet om online-aktivisme og det at være tyk og LGBTQ+-person. Der er sågar en ølkasse, man kan stille sig op på, hvis man også selv har noget på hjerte. Det er en god mulighed for at komme hinanden ved, lære af hinanden og få nogle nye perspektiver på forskellige emner. Det glæder jeg mig rigtig meget til at opleve."
  2. “Vi skal huske, at der samtidig med WorldPride i København foregår WorldPride i Malmø, og det ligger jo ikke så langt væk. De har også et super spændende program, og du kan både finde udstillinger, talks og performances. Det synes jeg helt sikkert er en dagstur værd.”
  3. Drag Night – selvfølgelig! Hvem glæder sig ikke til det? Det er for mig en af de største begivenheder til Pride, og i år er der både liveshow i K.B. Hallen og livestreaming i Fælledparken, og man kan også følge med hjemmefra via livestreaming på Time Out. Det tror jeg bliver en kæmpe fest.”