© H&M

Natalia Vodianova: Min favorit fra H&M Conscious Exclusive

Vi tæller ned til lanceringen af H&M’s bæredygtige kollektion 20. april med et interview med årets smukke og inspirerende kampagnemodel

På torsdag 20. april lanceres H&M’s bæredygtige Conscious Exclusive-kollektion. Dette års kampagnemodel er Natalia Vodianova, der er optaget af conscious-tanken i sin hverdag, som stifter af både velgørenhedsfonden Naked Heart Foundation og appen Elbi, der forbinder forbrugere med et globalt netværk af velgørenhedsorganisationer.

Vi har taget en snak med supermodellen om bæredygtig stil, gode formål og den nye kollektion.

HVAD BETYDER BÆREDYGTIGHED FOR DIG?

“Bæredygtighed er så vigtigt, og det er noget, vi alle er nødt til at tage fat på. Det er enhver moderne, fremsynet persons ansvar – alle, som er bevidste omkring sine omgivelser, er i stand til at påvirke verden. Og jeg mener alle, lige fra verdensherskere til forbrugere, som har magt over, hvad de køber. Enhver, der shopper, bør tænke på bæredygtighed.”

HVAD MED BÆREDYGTIG STIL?

“Det handler både om, hvad du køber, og måden, du køber det på, samt hvordan du bærer det. Kig altid på mærket for at se, om en beklædningsgenstand er lavet af bæredygtige materialer, og vær ikke bange for at stille spørgsmål. Jeg er begyndt at købe mindre, jeg køber kun noget nyt, når jeg virkelig har brug for det, og bruger mit tøj i længere tid. Jeg genbruger og genanvender også tøj, især til mine børn. Min baby går nu i noget, min første søn gik med. Det er så sødt, og det er også bæredygtigt.”

Natalia iført sin favorit fra Conscious Exclusive-kollektionen: En aftenkjole lavet af kystaffald.

© H&M

HVAD BETYDER DET FOR DIG AT VÆRE ANSIGT FOR H&M CONSCIOUS EXCLUSIVE?

“Jeg er så glad for, at de spurgte mig, fordi conscious-tanken står mig nær. Jeg startede min Naked Heart Foundation for 12 år siden, og jeg bruger en stor del af mit liv på at give noget tilbage. Jeg har altid gerne ville arbejde sammen med H&M, fordi de er så banebrydende i branchen, især med deres arbejde inden for bæredygtighed.”

HVAD ER DIN FAVORITSTYLE FRA CONSCIOUS EXCLUSIVE-KOLLEKTIONEN?

“Jeg er forelsket i den smukke plisserede aftenkjole lavet af genanvendt kystaffald. Stoffet er så blødt og florlet, og det føles så godt at have den på. Det er en smuk kjole, og det er utroligt at tænke, at den er lavet af plastflasker og andet affald fra kysten.”

HVORDAN KAN FOLK GØRE BÆREDYGTIGHED TIL EN DEL AF DERES LIV?

“Der er så meget, vi alle kan gøre i vores hverdag. Jeg forsøger at gøre min del, uanset om det er at slukke for vandhanen, når jeg børster mine tænder, eller at have et brusebad i stedet for et karbad. Jeg forsøger at købe økologiske fødevarer og sikre, at emballagen er bæredygtig. Jeg har lært så meget om bæredygtighed fra at medvirke i Conscious Exclusice-kampagnen, og jeg synes, det er vigtigt altid at være klar til at lære mere om, hvad vi alle kan gøre.”

© H&M

HAR DU NOGLE BÆREDYGTIGE STILTIPS?

“Bæredygtighed i mode handler ikke kun om design og produktion af tøjet: Det handler også om vores handlinger, efter vi har købt det. Prøv at vaske dit tøj mindre, og når du gør det, så gør det ved en lavere temperatur. Hvis det er muligt, så hæng tøjet til tørre, i stedet for at bruge en tørretumbler. Bær dit tøj så længe som muligt, og når du er færdig med det, så aflevér det til genbrug. Du skal aldrig smide tøj ud, selvom det er slidt og gammelt – det kan laves om til noget nyt.”

HVORDAN BRUGER DU DIN POSITION TIL AT FREMME GODE FORMÅL?

“For 12 år siden lancerede jeg Naked Heart Foundation for at give børn et sikkert sted at lege i byer i Rusland. Siden da har vi bygget 177 legepladser og har også startet et andet program til at bygge støtteordninger, der hjælper børn med særlige behov og deres familier. Det inkluderer alt fra at organisere fora og finansiere sommerlejre til at uddanne skolelærere i, hvordan man arbejder med børn med særlige behov.

Siden begyndte jeg at tænke på mine erfaringer med velgørenhed, og hvordan vi kunne gøre det mere globalt. I 2015 startede jeg en app, Elbi, der giver folk mulighed for at give øjeblikkelige donationer til velgørende organisationer. For mig er det at give tilbage den vigtigste del af mit arbejde, og noget, som jeg håber vil definere min karriere.”