Network dig til succes

Netværk. Et ord, der klinger af tørre visitkort, suits og smalltalk. Men networking er mere end kindkys og karriere. Få gode råd til networking her

Dit netværk er en vigtig, i nogle tilfælde endda afgørende, faktor for, om du kan få opfyldt dine ønsker til livet og dine drømme for fremtiden. I det rette netværk inspirerer og lader man sig inspirere og hjælper hinanden med at udleve sine drømme. I Costume 147 kunne du læse, hvordan du networker dig til success og her får du et uddrag af artiklen.

Læs også: Inspirerende ildsjæle i modebranchen: butiksejeren

Læs også: Inspirerende ildsjæle i modebranchen: fotografen

Læs også: Inspirerende ildsjæle i modebranchen: chefredaktøren

Stella McCartney designede sidste år en minikollektion eksklusivt til veninden Gwyneth Paltrows webshop på sitet Goop.com. Det var instant talk of internet town, selvfølgelig, og win-win for begge veninder, der fik både omtale og profit på samarbejdet. Var det rygklapperi? Unfair for alle de designere, der ikke har en verdenskendt skuespillerveninde, men godt kunne bruge omtalen? Næh, det var helt fornuftig, strategisk networking, der gav et afkast til både Stella McCartney og Gwyneth Paltrow. Og selvom du ikke har en kendisveninde på speed dial, kan du godt lære noget af de to - vi kvinder kan nemlig blive meget dygtigere til at bruge vores netværk.

Kvinde er kvinde værst ...
... sådan lyder et ordsprog. Og der er måske noget om det, for selvom vi er gode til at hjælpe veninder, har vi svært ved andre kvinders succes. Det er i hvert fald Soulaima Gouranis erfaring. Hun er foredragsholder og forfatter til blandt andet bogen Tag magten over din karriere og ekspert i networking.
“Der går ofte meget snak i den og meget lidt action, og så opstår der venindeskaber og misforstået loyalitet: Man skylder hinanden tjenester, og der er små regnskabsbøger - det bliver millimeterdemokrati. Kvinder bliver skuffet i netværksrelationer, tager alting enormt nært og bliver pigesure, hvis de ikke får det, de ønsker,” siger hun.
Mænd er ifølge Gourani bedre til at netværke med folk, der er dygtigere end dem selv. Hvor kvinder bliver smålige, er vores mandlige kollegaer mere rummelige over for andres succes.
“Mænd er mere tolerante over for nogen, der er succesfulde og dygtigere end dem selv. Det ser de som en ressource, hvor kvinder ser det som en konkurrence,” siger hun.

Mette Laursen er grundlægger af firmaet Links, der arbejder med forretningsudvikling. Hun mener, at vi kvinder har mange egenskaber, der gør os til naturlige netværkere, men de fleste af os gør kun brug af det i vores private liv.

“Jeg tror ikke, at mænd er bedre til netværk end kvinder. Jeg tror, at mænd er bedre trænet til at bruge deres netværk professionelt, at turde have ambitioner og turde bede om hjælp til at få dem realiseret. Vi kvinder skal blive bedre til at give rum for andres succes og glæde os over den,” siger hun.

Vejen til dine drømme Dit netværk er en vigtig, i nogle tilfælde endda afgørende, faktor for, om du kan få opfyldt dine ønsker til livet og dine drømme for fremtiden. 70 procent af alle jobs i dag bliver for eksempel besat via netværk, viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet fra 2009. En del af stillingerne bliver aldrig slået op, men går til dygtige folk, som chefen allerede har i sit eget netværk. Altså ikke nødvendigvis venner, men bekendte af bekendte, chefen har hørt godt om. Og når en stilling endelig bliver slået op, og du sender en ansøgning, kan det være en anbefaling fra en fælles bekendt, der skaffer dig en jobsamtale. Men netværk handler ikke kun om at lande drømmejobbet. Netværk handler også om, hvor mange mennesker du kan stimle sammen, når du holder loppemarked i gården, om du kan få overtalt byens bedste dj til at spille til din venindes surpriseparty næste weekend og at vide, hvem du kan spørge til råds, når du skal søsætte et nyt projekt på arbejdet.

“Du kan være nok så dygtig og enestående og have nok så mange visioner og gode idéer, men der er ingen mennesker, der er en øde ø. Alle mennesker har brug for mennesker for at kunne få idéer, produkter, whatever gennemført,” siger Gourani.

Det hele handler om, hvem du kender, og hvem der har tillid til dig.

  **Det handler om at give** Dit netværk består af alle de mennesker, du har mødt igennem dit liv og skabt en relation til. Men det er også alle de mennesker, de kender, og de mennesker, de kender. Soulaima Gourani deler netværk ind i tre kategorier: Dit private netværk; det vil sige din familie og dine venner. Dit faglige netværk; det vil sige dine kollegaer og dem, du har læst med, som har samme kompetencer som dig selv. Og så er der dit professionelle netværk. Det består af folk, der kan noget andet end dig selv - og det er dem, der ifølge Gourani, er de mest interessante.  

“Det er det professionelle netværk, der kan give dig adgang til viden, der komplementerer din egen. Men det er det netværk, der er sværest at opbygge, for det kræver, at du kommer ud i nogle situationer, du normalt ikke ville være i,” siger hun.

Find ud af, hvem du mangler i dit netværk for at opnå dine mål, og opsøg dem så.
“Jeg tror, langt de fleste mennesker føler, at det kan være svært at tage kontakt til et menneske, du for eksempel ser op til. Det kan også være svært at forestille sig, hvad personen kan bruge dig til. Der skal du tænke på, at det jo ikke altid er dine egne kompetencer, der er interessante. Det kan også være, du kan byde ind med noget arbejdskraft,” foreslår Gourani.
Du kan overveje, hvem du har i dit netværk, der kan præsentere dig for nye, spændende mennesker. Ses din veninde for eksempel med en af medarbejderne på din drømmearbejdsplads?

Mette Laursen, grundlægger af firmaet Links, der arbejder med forretningsudvikling, understreger, at det ikke handler om at være god til at rende rundt til receptioner.
“Du skal selvfølgelig være åben og udadvendt, men det handler rigtigt meget om, om du egentlig kerer dig for, hvad den anden har brug for. Jeg oplever, at de, der har et meget stærkt netværk, primært er optaget af, hvad de kan gøre for andre. Hvis du har en indstilling om at bidrage med noget, vil du få opbygget et stærkt netværk, som andre også er interesseret i, og så begynder tingene at ske af sig selv, og du vil kunne få dine drømme opfyldt,” siger Mette Laursen.

5 gode råd til networking

  1. Kortlæg dit netværk
    Find ud af, hvad du vil med dit netværk. Vil du for eksempel have et nyt job? Eller vil du bare møde nye, inspirerende mennesker? “Lav en liste over dem, du kender og se på, hvem der kan hjælpe dig hen, hvor du gerne vil. Skriv ned, hvilke personer eller kompetencer du godt kunne tænke dig at have i dit netværk for at nå din målsætning, og gå så i gang med aktivt at opsøge de mennesker, du skal bruge,” siger Soulaima Gourani.
  2. Spørg dig selv om, hvad du kan tilbyde
    Netværk handler ikke om, at andre mennesker skal hjælpe dig. Det handler om at give. “Gør dig nogle overvejelser om, hvordan du kan være en ressource for det andet menneske. Ellers bliver det bare sådan en krævementalitet. Når du giver noget, er det ikke sikkert, den anden giver noget tilbage, men det kan være, vedkommende fortæller en anden noget positivt, der gør, at du får noget andet positivt tilbage på et tidspunkt,” siger Soulaima Gourani.
  3. Sæt dig et nyt sted i kantinen
    Overvej, om der er noget, du kunne gøre anderledes for at lære folk på din arbejdsplads bedre at kende.“Kan du for eksempel sætte dig anderledes i kantinen. Gør helt enkle ting anderledes hver dag - det åbner dig mod andre mennesker,” siger Mette Laursen.
  4. Brug de sociale medier
    Giv noget af dig selv, åbn op, og del dine tanker, foreslår Mette Laursen: “Find et emne, som du synes er væsentligt, følg med i debatter, og bidrag selv til dem. På de sociale medier vil det hurtigt vise sig, om der er nogle, du kan forsøge at opbygge en tættere relation til.”
  5. Plej dit netværk
    Det er ifølge Soulaima Gourani en god idé at have en plejestrategi for at styrke dit netværk og holde det ved lige. “Du kan sende en artikel, du har læst, og skrive: ‘Hey, jeg kom til at tænke på dig. Det her interesserer da dig.’ Du kan tage initiativ til at holde en reception, en bogaften, en vinaften, eller du kan arrangere en studietur til Zimbabwe. Der er ingen grænser for, hvordan du kan pleje dit netværk.”

    I næste uge kan du læse vores interviews med henholdsvis Jacqueline Friis-Mikkelsen, administrerende direktør for Unique Models, og Line Christiane Plesner-Jacobsen, medejer af pr-bereauet 9pr. Her fortæller de om, hvordan de bruger og plejer deres netværk.