Ny vegansk kogebog lander på hylderne i dag: "Jeg håber på at samle kødelskere og veganere på midten"

At spise mere vegansk mad behøver ikke at være lig med mange restriktioner. Det mener Michala Kramer, som er aktuel med kogebogen 'Vegansk aftensmad', med hvilken hun håber på at inspirere danskerne til at få mere grønt ind i hverdagen. Vi har talt med hende om tankerne bag bogen og fået hendes bedste råd til at spise mere plantebaseret.

P1890647-31

P1890647-31

Da Michala Kramer flyttede hjemmefra, savnede hun hurtigt sin mors madlavning, som bestod af tarteletter og andre klassiske danske retter. Dog var Michalas madkundskaber ikke noget at råbe hurra for. Kosten bestod primært af nemme salater og pastaretter, og kød var der ikke noget af, da det var for kompliceret at tilberede. Til Michalas store overraskelse mærkede hun hurtigt forskel på kun at spise grønt i stedet for kød: Huden blev pænere, håret blev sundere, og hun havde ikke længere brug for den lur, hun ellers ofte havde taget efter at have spist en stor bøf med bearnaisesauce.

Derfor besluttede hun sig hurtigt for at indføre mere grønt i sin hverdag. Dog syntes hun, at der var mangelfuld inspiration og for mange regler for, hvad man ikke måtte spise. Hun tog derfor sagen i egne hænder og besluttede sig for fem år siden for at starte sin madblog, Micadeli.dk, og sin Instagramprofil @micadeli_, hvor hun har flere end 70.000 følgere – og det bliver nu suppleret med en ny kogebog, Vegansk aftensmad, som udkom 29. marts. Vi har i forbindelse med bogdebuten talt med Michala Kramer om hendes tanker bag at spise vegansk i hverdagen – med plads til at spise fisk, æg og mælkeprodukter, når hun er ude – og fået hendes bedste tip til at få mere grønt ind i hverdagskosten – og så deler hun sin bedste nemme hverdagsopskrift på vegansk aftensmad.

"Jeg håber på, at kogebogen kommer til at løsne op for, at vegansk mad ikke er farligt"

Hvorfor har du valgt at skrive en vegansk kogebog?
"Jeg betegner ikke mig selv som hverken veganer eller vegetar. Jeg startede udelukkende med at spise mere vegansk, fordi jeg ville have et grønnere supplement. I dag har jeg ingen regler, når det kommer til mad – jeg tror på, at man sagtens kan inspirere folk til at spise vegansk mad, uden at de behøver spise vegansk hele tiden. Derfor tror jeg også, at der er så mange, som elsker at følge med på min blog – de kan måske lettere spejle sig i det. Jeg vil gerne gøre op med det stringente og alle reglerne, da jeg ikke føler, at man finder inspiration i det.

Jeg vågnede ikke op en dag og tænkte: ‘Nu skal jeg lave veganske opskrifter’, tværtimod. Jeg fandt bare ud af, at den verden passede til mig. Men hvis jeg kommer hjem til min mor, og hun har lavet røræg til morgenmad, så spiser jeg det. Og kommer jeg hjem til nogen, som serverer fisk, så spiser jeg også det. Balancen, tror jeg, er rigtig sund. Jeg er meget 'loose' og afslappet, og det afspejler sig også i min bog."

Hvordan vil du mene, at din kogebog skiller sig ud fra andre veganske kogebøger?
“Jeg tror, der er mange andre veganske kogebøger, hvor der er en masse regler for, hvad man ikke må spise, og det er der ikke i min. Hvis jeg eksempelvis laver en dressing til nogle frikadeller, skriver jeg, at man både kan bruge vegansk creme fraiche lige så vel som almindelig creme fraiche, hvis man altså spiser mælkeprodukter. Så bliver opskriften naturligvis ikke 100 procent vegansk, men man skal starte et sted. Jeg har ikke tidligere oplevet, at andre er lige så åbne.

Jeg har heller ingen lange beskrivelser omkring, hvad vegansk mad er, eller hvorfor vegansk revet ost er anderledes. Jeg føler ikke, det er noget, vi behøver italesætte. Jeg har bare skrevet et forord omkring mig selv og min holdning, og så håber jeg, at folk kan spejle sig i det og får lyst til at lave opskrifterne. Bogen hedder jo Vegansk aftensmad, fordi udgangspunktet er vegansk, og fordi alle, der gerne vil leve vegansk, kan lave alle opskrifter – men den er til alle, både veganere og dem, som ikke spiser 100 procent vegansk. Jeg har skrevet en bog, som jeg selv ville blive glad for at få, hvis jeg manglede inspiration til aftensmad – det var udgangspunktet."

Hvad håber du på, at kogebogen kommer til at bidrage med?
"Jeg håber på, at kogebogen kommer til at løsne op for, at vegansk mad ikke er farligt, og at det ikke er umuligt at lave. Jeg tror, mange løber skrigende væk, så snart de hører ordet 'vegansk', fordi de tænker, at det er 'mangelfuld' mad, hvor man skal undvære en masse ting. Jeg håber, at selv hvis man elsker kød, og man bladrer i bogen, at man så støder på en opskrift og tænker: 'Det ser lækkert ud, og det kunne jeg sagtens blive mæt af'. Målet er at samle kødspiserne og veganerne på midten, så alle tænker, at det ser lækkert ud. Jeg har også meget fokus på det visuelle, så det kan ligne, at der er kød i en ret, selvom der ikke er det. Jeg bruger dog ingen erstatningsprodukter for kød, men kun grøntsager og til dels tofu – men når vi ser mad, og det ligner noget, vi kender, tror jeg også, at vi får mere lyst til at spise det."

Hvad er dit bedste tip til at spise mere grønt i hverdagen?
“Hvis vi tager udgangspunkt i en gennemsnitlig dansker, som spiser meget varieret, men også meget kød, og vedkommende laver frikadeller eller en bolognese, så kan et råd være at hakke nogle grøntsager, for eksempel squash eller gulerødder, og putte med i farsen eller gryden – så er der nærmest ingen, hverken børn eller voksne, som kan se, at der er grøntsager i. Tricket er, at jo mere du finthakker grøntsagerne, jo mere nær en kødkonsistens får de. Det kan du både gøre med lasagne, bolognese, tarteletter ... Alle de klassiske danske retter. Hvis man bare skruer 20 eller 30 procent op for grøntsagerne, er det en ret nem måde at få mere grønt indenbords. Det vigtigste, man skal huske på, er at bruge masser af krydderier: Mange ved ikke, hvordan grøntsager skal smage godt, og man skal simpelthen huske at krydre og tilberede dem på samme måde som med kød for at give dem smag."

Har du en nem vegansk hverdagsopskrift, du vil dele med Costumes læsere?
“En af mine mest populære opskrifter på Micadeli.dk er quinoagryden. Den tager under 30 minutter at lave, er begyndervenlig, fyldt med grøntsager, og så mætter den super godt.”

Opskrift på vegansk quinoagryde

4 personer – 30 minutter

INGREDIENSER
1 løg
4 fed hvidløg
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk gurkemeje
4 spsk peanutbutter
4-5 tsk rød karrypasta (alt efter styrke)
1 dåse hakkede tomater
1 dåse kokosmælk
180 g lys quinoa
2 gulerødder
1 aubergine
1 håndfuld frisk spinat
Salt og friskkværnet peber

Stegte kikærter med paprika
240 g kogte kikærter (1 dåse)
1 spsk paprika
Olie til stegning
Salt og friskkværnet peber

Til servering
Vegansk cremefraiche
Frisk basilikum
1 lime skåret i både
Sesamfrø

FREMGANGSMÅDE

  • Kom olie i en sauterpande eller gryde, og tilsæt finthakkede løg og hvidløg. Tilsæt spidskommen og gurkemeje, og lad det stege godt igennem.

  • Tilsæt peanutbutter og rød karrypasta, og rør det godt sammen. Kom hakkede tomater og kokosmælk i gryden sammen med rå quinoa.

  • Riv gulerødderne på et rivejern, skær auberginen i tern, og kom dem med op i gryden. Lad det simre i cirka 10-15 minutter ved middel varme under omrøring. Tilføj spinaten i retten, og smag den til med karrypasta, salt og friskkværnet peber.

  • Kikærter: Skyl de kogte kikærter grundigt. Varm lidt olie op på en pande, og kom kikærterne på panden sammen med paprika, salt og friskkværnet peber. Lad det stege ved høj/middel varme, til de er sprøde og gyldne.

  • Servér quinoagryden sammen med kold cremefraiche, limeskiver, basilikum, sesamfrø, salt og friskkværnet peber.

quinoagryde1

Quinoagryde

© Politikens forlag