
Ny vegansk kogebog lander på hylderne i dag: "Jeg håber på at samle kødelskere og veganere på midten"
At spise mere vegansk mad behøver ikke at være lig med mange restriktioner. Det mener Michala Kramer, som er aktuel med kogebogen 'Vegansk aftensmad', med hvilken hun håber på at inspirere danskerne til at få mere grønt ind i hverdagen. Vi har talt med hende om tankerne bag bogen og fået hendes bedste råd til at spise mere plantebaseret.
AfDa Michala Kramer flyttede hjemmefra, savnede hun hurtigt sin mors madlavning, som bestod af tarteletter og andre klassiske danske retter. Dog var Michalas madkundskaber ikke noget at råbe hurra for. Kosten bestod primært af nemme salater og pastaretter, og kød var der ikke noget af, da det var for kompliceret at tilberede. Til Michalas store overraskelse mærkede hun hurtigt forskel på kun at spise grønt i stedet for kød: Huden blev pænere, håret blev sundere, og hun havde ikke længere brug for den lur, hun ellers ofte havde taget efter at have spist en stor bøf med bearnaisesauce.
Derfor besluttede hun sig hurtigt for at indføre mere grønt i sin hverdag. Dog syntes hun, at der var mangelfuld inspiration og for mange regler for, hvad man ikke måtte spise. Hun tog derfor sagen i egne hænder og besluttede sig for fem år siden for at starte sin madblog, Micadeli.dk, og sin Instagramprofil @micadeli_, hvor hun har flere end 70.000 følgere – og det bliver nu suppleret med en ny kogebog, Vegansk aftensmad, som udkom 29. marts. Vi har i forbindelse med bogdebuten talt med Michala Kramer om hendes tanker bag at spise vegansk i hverdagen – med plads til at spise fisk, æg og mælkeprodukter, når hun er ude – og fået hendes bedste tip til at få mere grønt ind i hverdagskosten – og så deler hun sin bedste nemme hverdagsopskrift på vegansk aftensmad.
Opskrift på vegansk quinoagryde
4 personer – 30 minutter
INGREDIENSER
1 løg
4 fed hvidløg
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk gurkemeje
4 spsk peanutbutter
4-5 tsk rød karrypasta (alt efter styrke)
1 dåse hakkede tomater
1 dåse kokosmælk
180 g lys quinoa
2 gulerødder
1 aubergine
1 håndfuld frisk spinat
Salt og friskkværnet peber
Stegte kikærter med paprika
240 g kogte kikærter (1 dåse)
1 spsk paprika
Olie til stegning
Salt og friskkværnet peber
Til servering
Vegansk cremefraiche
Frisk basilikum
1 lime skåret i både
Sesamfrø
FREMGANGSMÅDE
Kom olie i en sauterpande eller gryde, og tilsæt finthakkede løg og hvidløg. Tilsæt spidskommen og gurkemeje, og lad det stege godt igennem.
Tilsæt peanutbutter og rød karrypasta, og rør det godt sammen. Kom hakkede tomater og kokosmælk i gryden sammen med rå quinoa.
Riv gulerødderne på et rivejern, skær auberginen i tern, og kom dem med op i gryden. Lad det simre i cirka 10-15 minutter ved middel varme under omrøring. Tilføj spinaten i retten, og smag den til med karrypasta, salt og friskkværnet peber.
Kikærter: Skyl de kogte kikærter grundigt. Varm lidt olie op på en pande, og kom kikærterne på panden sammen med paprika, salt og friskkværnet peber. Lad det stege ved høj/middel varme, til de er sprøde og gyldne.
Servér quinoagryden sammen med kold cremefraiche, limeskiver, basilikum, sesamfrø, salt og friskkværnet peber.