© Universal Music

Rock 'n' roll-søstre

Fra magasinet: Costume har mødt de tre søstre i bandet Haim til en snak om succes, Danmark og at arbejde sammen med sin familie

En udsolgt turné, en debutplade, Days Are Gone, på toppen af hitlisterne, BBC’s prestigefulde pris Sound of 2013, en optræden på Glastonbury Festival og en kontrakt med Jay-Zs pladeselskab, Roc Nation: 2013 har været det californiske band Haims år. Men de tre musikal- ske søstre, Este, 27 år, Danielle, 24 år, og Alana, 22 år, der udgør bandet, har spillet sammen siden 2006. Navnet Haim er deres efternavn og er israelsk for ‘liv’ - deres far er fra Israel. Deres lyd bliver sammenlignet med rockbands som Fleetwood Mac tilsat et twist r’n’b og hiphop, og den har allerede tiltrukket nogle af musikkens store navne: De har lavet sangen Red Eye sammen med den amerikanske rapper Kid Cudi, på Glastonbury festival optrådte de sammen med det skotske rockband Primal Scream, og de har været på turné med Mumford & Sons og Florence and The Machine. I 2014 kan de tre L.A.-søstre fra San Fernando Valley se frem til endnu en udsolgt turné - og to koncerter på dansk jord: i Store Vega i København 16. februar og på Roskilde Festival 29. juni. Dem glæder de sig til, fortalte de Costumes udsendte, da hun mødte dem på et hotelværelse i London.

Hvad er hver jeres rolle i bandet?

Este: “Jeg synes ikke rigtigt, vi har faste roller. Da vi var i studiet og optage vores album, stoppede vi jævnligt op for at blive enige om vores lyd. Vi blev ret hurtigt enige.”

Alana: “Vi skiftes lidt til at tage lederstafetten alt afhængigt af humør. Jeg tror faktisk, vi alle tre på en måde er født ledere.”

Este: “Ja, og så har vi det bare sjovt sammen. Vi tager ikke os selv eller hinanden alt for seriøst.”

Alana: “Jeg ved seriøst ikke, hvad vores forældre har gjort for at få os til at være så gode venner.”

Så I er både søstre og venner?

Alana: “Ja, det er bestemt ikke en joke eller et pr-stunt. Vi er virkelig de bedste venner.”

Este: “Og vi er bandmates oveni. Når det handler om vores band, er vi seriøse, men derhjemme er vi bare søstre og gode veninder, der har det sjovt sammen.”

Hvordan er det at arbejde sammen med sine søstre?

Alana: “Folk tænker altid, at fordi vi er i familie med hinanden, skændes vi. Men sådan fungerer det ikke rigtigt. Når vi arbejder, er vi bandmates og ikke søstre, og vi er ikke så...”

Este: “Ærekære - er det det, du leder efter?”

Alana: “Ja. Ha ha - det er det, vi gør: Vi færdiggør hinandens sætninger. Men ja, vi er ikke så ærekære omkring hvert vores input til vores musik. I sidste ende vil vi jo alle gerne have den bedste lyd.”

Este: “Jeg tror, at alle, der har søskende, ved lige præcis, hvilke knapper de skal trykke på for at irritere hinanden, og det gør vi skam også - men på den anden side ved vi også lige præcis, hvad der skal til for at få hinanden til at grine. Jeg tror, at det er en gave for os, når vi er på tour.”

Danielle: “Vi har aldrig nogensinde været den slags søskende, der virkelig har skændtes.”

Este: “Nej, vi er der for hinanden. Og vi har endda den samme vennekreds, så vi er altid sammen.”

Danielle: “Og de er også allesammen søstre.”

Este: “Ja, vi har den her meget mærkelige gruppe af venner, som alle er søstre og venner. Det lyder jo egentlig lidt freaky, når man siger det.”

Alana: “Jeg forstår ikke, hvordan folk kan være i band med nogen, de ikke er i familie med. Det ville jeg aldrig have lyst til, tror jeg.”

Danielle: “Både Este og jeg har spillet i bands med andre end vores familie, og det var sjovt, men der er en anderledes dynamik. Man er lidt bange for at sige sin mening, fordi man ikke ved, hvordan folk reagerer.”

Hvad fik jer til at satse fuldt ud på Haim netop nu?

Danielle: “Vi har spillet sammen hele vores liv og dannede Haim helt tilbage i 2006. Vi har hele tiden skrevet musik og været i studiet sammen, vi har bare ikke udgivet noget. Efter vi spillede på festivalen South by Southwest, begyndte efterspørgslen på vores musik at blive større. Jeg tror, at det var rigtigt godt, vi kom væk fra L.A., hvor vi nok lidt havde rendt rundt i vores egen boble.”

I spiller alle tre adskillige instrumenter, har stærke vokaler og er sangskrivere. Er I født til at lave musik?

Alana: “Da vi var børn, ville vores forældre gerne have, at vi havde en hobby. De elsker musik, så det endte med at blive det, vi brugte meget af vores barndom på. Vores mor elsker disco, og når hun vaskede op, satte hun altid Donna Summer på. Jeg tror, hun har været klædt ud som Donna Summer til halloween engang.”

Danielle: “Ja ja, det har hun.”

Este: “Jeg føler ikke, at vores forældre nogensinde har presset os til at lave musik. De har nærmere været lidt forsigtige omkring det. De har været meget opsatte på, at vi trods vores musik skulle gå på college og have et job. Jeg har både været barnepige og servitrice.”

Hvornår opstod jeres interesse for musik?

Alana: “Jeg tror, det skete, da vi begyndte at gå til koncerter selv, da vi var omkring 16-17 år. Det var ret stort, at vi fik lov til det - vores forældre var ret strenge.”

Este: “Ja, det var altid lidt af et mareridt at komme afsted, fordi på det tidspunkt gad man ikke rigtigt, at ens forældre skulle sætte en af ude foran et cool koncertsted. Så den dag jeg fyldte 16 år, fik jeg mit kørekort, og jeg havde sparet nok penge sammen ved at babysitte til at købe den billigste bil på markedet - en Honda, og så var vi i gang.”

Danielle: “Jeg elskede den bil. Den reddede os virkelig.”

Este: “Ja, vi sneg os forbi samtlige dørmænd i L.A. for at komme til shows. Jeg var besat af Jenny Lewis, som Danielle jo faktisk endte med at spille sammen med senere.”

Alana: “Vi begyndte at tænke: ‘Hvorfor prøver vi ikke at skrive vores egne sange?’. Det var i 2006, og efter det arrangerede vi, at vi var opvarmningsband, hver gang nogle af vores venner spillede.”

2013 har været et meget succesfuldt år for jer. Hvad kan vi forvente fra jer i 2014?

Este: “Vi skal lave album nummer to.”

Alana: “Vi er besatte af andres andet album. Som for eksempel Justin Timberlake. Hans andet album var fantastisk. Det er også det, vi skal opnå med vores andet album, ha ha.”

Este: “Og så skal vi på tour igen og spille på en masse festivaler til sommer.”

Hvad har været jeres vildeste oplevelse i 2013?
Danielle: “Det er helt sikkert Glastonbury.”

Alana: “Hele det her år har været ret vildt. Vi har faktisk ikke haft vores årlige søster-round-up endnu, hvor vi mindes året, der er gået.”

Este: “Nej, det skal vi lige have arrangeret.”

Alana: “Ja, så kan vi allesammen sidde og søbe over os selv. Vi har været så heldige det her år med alle de mulighe- der, vi har haft.”

I har været i København før og kommer igen i februar og juli. Glæder I jer?

Danielle: “Ja, meget. Jeg glæder mig især til Roskilde Festival. Det er en af de eneste festivaler, jeg ikke har været på.”

Alana: “Ja, og alle taler om den festival og siger, at den er fantastisk. Vi var faktisk i det samme studie som sangeren Miguel, da han lige havde spillet på Roskilde, og han sagde, at det var den bedste festival, han havde spillet på.”

Este: “Jeg glæder mig helt vildt.”

Alana: “Jeg glæder mig til at komme tilbage til Køben- havn. Selv før jeg havde været der, søgte jeg tit streetstyle- inspiration derfra. Alle i København er så stilfulde.”

Danielle: “Ja, det er virkelig en af de bedste byer i verden for mode og design. Og kanaler. Første gang jeg var der, var jeg helt forgabt i dem - Nyhavn er så smuk med alle de gamle skibe.”