Sådan vælger du den rigtige karrierevej
© The Devil Wears Prada

Sådan vælger du den rigtige karrierevej

Hvilken uddannelse skal du læse, og hvilket job skal du gå efter? En karrierecoach stiller her de spørgsmål, som vil hjælpe dig med at finde dit match

Hvordan finder man ud af, hvilken karrierevej man skal vælge? Mulighederne er mange og det gør ikke valget lettere – nærmere tværtimod.

Hvis du også går og tumler med, hvilken uddannelse du skal vælge, eller måske har et job, som ikke matcher din mavefornemmelse, så skal du læse videre. Vi har nemlig talt med karrierecoach Susanne Veistrup, der her giver sit bud på, hvordan du finder det rigtige job for dig.

Man er meget ung, når man skal vælge uddannelse. Hvad er fordelene og ulemperne ved det?

“Fordelen ved at være ung, når man begynder at skulle tage større beslutninger, er, at vi bliver trænede i at træffe valg. Man indser tidligt, at et valg ikke er endegyldigt, men altid kan ændres. Dog er der rent hjernemæssigt visse kognitive egenskaber, der endnu ikke er på plads, når en person er så ung. Men man kan samtidigt argumentere for, at unge er mere i kontakt med deres følelser. I voksenlivet er der nemlig mange af os, som glemmer, hvad vi egentlig har lyst til.”

Hvad bør man overveje, når man vælger uddannelse?

“Vil det her gøre mig glad? Stolt? Kan jeg mærke, det giver mig energi? For hvis skyld gør jeg det her? Vil jeg trives, vokse og udvikle mig i dette miljø, denne branche? Hvor er mine kompetencer, evner, skills? Hvis målet om et specifikt job er superstærkt, kan det godt være, at man må æde nogle ting undervejs, men du skal vælge en uddannelse, du gider gå på. Hvis du ikke nyder at gå på uddannelsen, er der større sandsynlighed for, at du med tiden falder fra eller ender med at få stresssignaler – som det i øvrigt er vigtigt, at du reagerer på. Det er i høj grad lysten, der skal drive værket. Lysten skal dog selvfølgelig kombineres med flid, målrettethed og vilje. Du kan eventuelt lave en liste med plusser og minusser, det giver et godt overblik.”

Hvordan ved man, om man har valgt den rette uddannelse?

“Et rigtig godt pejlemærke er om du er glad, når du vågner om morgenen. Du skal desuden gerne have en generel interesse for emnet, hvor du også ville læse om stoffet, selvom du ikke gik på studiet. Der er dog flere pejlemærker, og de er forskellige for alle. Nogle kan mærke det ved, at de glemmer tid og sted, når de taler om deres studie. For andre er det mere en følelse, og igen er der nogle, som kan mærke det ved, at de sover godt og trygt om natten. Når mikset af udfordringer, kompetencer og motivation mødes i den gode tilstand af flow. Her går det hele op i en højere enhed.

Derudover er det en god idé at se på mængden af fag, der interesserer dig. Glæder du dig til at løse opgaverne? Ser du frem til projekterne? Er der nogle af tingene, som du har nemt ved at huske? Er du spændt på forelæsningerne?”

Hvor vigtigt er det at have passion for det, man laver?

“Det mener jeg, er vigtigt. Enten for det, du laver eller det, du får ud af det. Hvis man er ung i dag, skal man bruge mange år på arbejdsmarkedet, så det er vigtigt, at du kan lide det du laver. Det er dog usandsynligt, at det er det samme, der gør dig glad, når du er henholdsvis 25 og 45 år, så vær aldrig bange for at skifte retning. Intet valg inden for uddannelse og job er endegyldigt. Men prøv at lægge kravet om at have den store passion lidt væk. Hvis du bare synes, det er hyggeligt og er glad, er det fint. Det er en god idé at lade være med at sammenligne sig med andre – tag i stedet udgangspunkt i dig selv.”

Hvordan vælger man den rette karriere?

“Det handler i høj grad om at lære sig selv at kende. Hvad kan man slet ikke lade være med at læse om i sin fritid? Hvilke bøger står der i ens bogreol? Prøv at se på noget så simpelt, som det, du kigger på, når du surfer på nettet. Hvilke artikler læser du grundigt, hvilke skimmer du og hvilke lægger du slet ikke mærke til? Prøv desuden at tænke lidt frem og se på dine mål. Og husk endelig på, at dit valg ikke er endegyldigt. Du kan sagtens ændre retning igen senere.”

Mange ved ikke, hvad de brænder for eller hvad de er gode til. Hvordan finder man ud af det?

“Det er et godt spørgsmål, for det er så nemt at sige, at man bare skal følge sin passion. Men hvad, hvis man så tænker, at man ikke har nogen? Det er her, det er vigtigt at lære sig selv at kende. Prøv at bryde ordet ned og stil dig selv nogle mere basale spørgsmål; Hvad gør dig glad? Hvad interesserer dig? Hvad er du nysgerrig på? Kan du lide at skabe noget? Kan du lide at bruge dine hænder? Kan du lide at være i naturen? Hvornår er du den bedste udgave af dig selv? Hvornår er det let at være dig? Men lad igen være med at tænke for meget over ordet 'passion' for det betyder noget forskelligt for alle.”

Hvor meget lader folk sig styre af prestigejobs?

“Virkelig meget. Men i virkeligheden er det ikke så vigtigt, hvad andre tænker, men at du er glad i hverdagen. Derfor er det essentielt, at man tænker over, hvad succes betyder for en selv. Der er mange, der drømmer om store biler og en høj løn, men er det egentlig det, der definerer succes? Livet handler om at have det godt. Vi skal have det godt med balancen i vores arbejds – og fritidsliv, hvilket er meget forskelligt for alle. Så hvis man gerne vil være advokat, fordi det lyder godt på papiret, men ikke orker at arbejde mere end seks timer om dagen, er det ikke sikkert, det er det rigtige valg. Vores valg har konsekvenser.”

© Susanne Veistrup