
Sidsel Ana Welden: “Jeg fik at vide, at jeg så ‘for soigneret’ ud til at være deprimeret”
For tre år siden fik forfatter Sidsel Ana Welden en depression og begyndte at dokumentere sin hverdag i noteform på en iPhone. Det blev begyndelsen på hendes nye roman, ‘I det hvileløse’ – en fortælling om livet med psykisk sygdom, ungdomsliv i 2020’erne og det at vokse op med en traumeramt forælder.
AfDe manglende nuancer
Og så er vi tilbage ved præmissen for I det hvileløse: At man ikke nødvendigvis kun er deprimeret, når man er deprimeret, men også er et menneske, som dagen efter kan drikke en øl på den lokale bodega med vennerne eller gå på arbejde. Det oplevede Sidsel Ana Welden selv, da hun for et par år siden studerede journalistik på Roskilde Universitet.
“Jeg har selv perioder, hvor jeg er ekstremt produktiv og ressourcestærk og god til at få ting til at ske. Jeg har også gode sociale evner, og jeg tror, at mange på mit studie har opfattet mig som en 12-talspige. Det var jeg jo også i en forstand. Men jeg kunne samtidig gå fra at have afsluttet alle mine eksamener med topkarakterer og næste dag være sygemeldt med en depression og ikke komme tilbage til studiet i et halvt år efter,” siger Sidsel Ana Welden.
“Jeg synes, at der mangler de her nuancer i samtalen om psykisk sygdom. At der er rigtig mange, som lever fine liv, selvom de har diagnoser eller er en del af psykiatrien på en anden måde. For nogle mennesker er det bare sådan, at så bliver man indlagt i en uge, og så tager man på arbejde igen bagefter. Det er ikke nemt eller sjovt, men det er også et liv,” siger hun.