Nicole Kidman som Grace Fraser i The Undoing på HBO © HBO

Signe Sejlund klædte Nicole Kidman på i HBO-hittet The Undoing

Kostumedesigner Signe Sejlund fortæller om den ikoniske grønne frakke, at lave research blandt Manhattans elite, og hvordan tøj skaber karakterer.

Hvordan forberedte du dig på at klæde Grace Fraser på i The Undoing?
“Det hele begyndte med manuskriptet. Første gang, jeg læste det, gjorde jeg det vanvittigt langsomt og lod det hele bundfælde sig. Da jeg fik jobbet, vidste jeg, at Nicole Kidman skulle spille Grace Fraser, så jeg så hende tydeligt for mig hele vejen igennem. Derefter gik jeg i gang med at lave inspirationsmapper til mig selv for hver af karaktererne, hvor jeg udforskede farver, teksturer og stofprøver. Jeg lavede moodboards med billeder, der inspirerede mig: dyr og kunst, for eksempel. I Grace Frasers mappe havde jeg en masse billeder af naturen og frost. Jeg talte også rigtig meget med Nicole Kidman undervejs. Hun er helt vidunderlig og så professionel. Hun fangede lige med det samme, præcis hvad Susanne Bier og jeg gerne ville med karakteren, og hun havde 100 procent tillid til, at jeg gjorde det rigtige, og tog alt på, som jeg havde med til prøverne.”

Moodboard til Grace Fraser i The Undoing på HBO

En af siderne fra Signe Sejlunds inspirationsmappe til karakteren Grace Fraser.

© Signe Sejlund

Hvordan vil du beskrive Grace Frasers stil?
“Grace Fraser har sin helt egen stil – nogle beskriver den som ‘boho chic’. Hun kommer fra en familie med gamle penge, så hun er ikke nouveau riche eller har et behov for at vise mærkevarer: Hun er hævet over det. Selvom hun har en meget dyr garderobe, kan man ikke nødvendigvis se det på hende, fordi der ikke er en masse logoer. Hun er en begavet overklassekvinde, som på en og samme tid skal stikke ud og blende ind. Jeg ville gerne have, at hun skulle være feminin og sexet, men ikke seksuel – qua hendes profession som parterapeut var det vigtigt, at hun fremstod empatisk og tillidsvækkende. Hendes overdele lukker ofte lidt til i halsen, som for at vise, at hun er et meget privat menneske og prøver at passe lidt på sig selv.”

Grace Fraser klæder sig jo lidt atypisk i forhold til den typiske Newyorker-kvinde. Hvorfor?
“Jeg valgte at gå den vej, fordi jeg synes, at det er super fedt at lave noget, som er en lidt tidløst og også kan ses om 10-20 år. Man har jo set Nicole Kidman spille så mange roller efterhånden, så jeg havde også et ønske om at klæde hende i noget, man overhovedet ikke har set hende i før. Det er min egen forfængelighed, der fortæller mig, at det selvfølgelig skal være nyt og spændende.”

Grace Fraser i The Undoing
© HBO

Hvordan brugte du danske designere i Grace Frasers klædeskab?
“Jeg forsøger altid at bruge danske designere, når jeg kan. Til det her projekt hev jeg fat i smykkedesigneren Rebecca Elbek, hvis smykker passede perfekt ind i Graces elegante stil: Man kan se, at det er dyre smykker, men det er ikke noget med kæmpestore flashy sten. Jeg beskrev Grace Frasers personlighed for Rebecca, og sammen fandt vi frem til flere fingerringe, som hun skulle bære, blandt andet én med en skarabæ. Under den første kostumeprøve gav jeg Nicole Kidman ringene på, mens hun sad og fik ordnet hår og makeup. Hun kiggede på sin hånd, og så kunne jeg bare mærke på hende, at det også føltes rigtigt for hende.”

Nicole Kidman i The Undoing

Gennem serien bar Grace Fraser en række ringe fra danske Rebekka Elbek – blandt andet en skarabæ-ring, der her kan anes på hendes pegefinger, som Nicole Kidmans mand, Keith Urban, efterfølgende købte til hende ifølge Vogue.

© HBO

Et af seriens mest omdiskuterede items er den grønne frakke, som Nicole Kidman bærer, mens hun vandrer rundt i New Yorks gader. Hvad kan du fortælle om den?
“Den frakke deler virkelig vandene: Nogle kan ikke lide den, andre elsker den. Mit mål var at lave en frakke, som var eventyrlig og cinematisk, men samtidig meget feminin: en frakke, man husker. Stoffet er ret specielt, lidt ligesom fake fur, og var slet ikke beregnet til at lave frakker af, så det krævede et enormt godt skrædderarbejde. Jeg endte med selv at designe den, og jeg fandt meget inspiration i gamle eventyrbøger. Det skulle være noget, der både blendede ind i bybilledet og stak ud, og som nærmest fungerede som et skjold, når hun bevægede sig rundt i New York. Den har en hætte og er så stor, at man nærmest kan gøre sig usynlig i den og bare forsvinde ind i menneskemængden, hvilket jeg også forestiller mig, at hun haft haft lyst til.”

Nicole Kidman som Grace Fraser i The Undoing på HBO
© HBO

Grace Frasers veninde, Sylvia, har en mere typisk Newyorker-stil. Hvordan fandt du inspiration til hendes outfit?
“Sylvia klæder sig som den hårde business-kvinde, hun er: Hun har en god karriere kørende og går i dyre brands som Celine og Max Mara, hvor hendes beige frakke er fra, og hendes smykker er primært fra Cartier. Den bedste research finder man altid i virkeligheden, så da Susanne og jeg skulle researche på hendes karakter, mødtes vi med nogle af de enormt velhavende kvinder, som bor på Manhattan og udgør den øverste halve procent af USA’s befolkning. Gennem en af Susannes kontakter blev vi inviteret med til et af inderkredsens teselskaber, og det var en stor inspiration for mig bare at observere dem: De opfører og klæder sig på en helt bestemt måde.

Som en del af forberedelsen satte jeg mig også på en bænk med en kop to go-kaffe foran nogle af privatskolerne og så på, mens de her kvinder afleverede og hentede deres børn. Noget af det, jeg særligt lagde mærke til, var deres evne til at være totalt underspillede: De bærer nogle af de dyreste smykker og tøjmærker, men er ikke nødvendigvis prangende.”

Sylvia i HBO-serien The Undoing
© HBO

Hvad var dit eget yndlings-item i serien?
"Jeg var ret vild med den kappe, som Grace Fraser bar under fundraiseren i første afsnit. Det tog mig ret lang tid at finde ud af, hvad hun skulle have på: Det skulle være noget, som reflekterede lyset, når hun blev kørt rundt i byen om aftenen, og som hun let kunne tage af, når hun kom indenfor. Jeg endte med selv at designe den, og jeg synes simpelthen, at den blev så flot og eventyrlig med sine metalliske broderier. Og så selvfølgelig hendes gulvlange frakker i forskellige mørke juvel-nuancer, som klæder Nicole Kidmans høje, slanke silhuet virkelig godt."

Grace Fraser i The Undoing
© HBO