© Stine Goya

Stine Goya: "Jeg tror, at en stor trend i 2022 vil handle om at investere i en langtidsholdbar garderobe"

I anledning af Københavns modeuge har vi talt med den danske designer om tendenser i modebranchen, hendes personlige favoritter fra den nye kollektion og ikke mindst hendes eget bud på, hvad Stine Goyas succes skyldes.

Siden 2006 har Stine Goya klædt farveglade mennesker på med kreationer fra sit legesyge og kreative univers. Den danske designer har netop præsenteret sin AW22-kollektion under Københavns modeuge, som ifølge designeren selv er inspireret af kunstneren Olafur Eliassons installationsværk Life, der inviterer tilskuerne til at gå på opdagelse i sameksistensen mellem civilisation og natur.

Den nye kollektion er i ægte Stine Goya-ånd spækket med farver, og særligt neongul, græsgrøn, bleg orange og nuancer af lyserød og lilla gør sig bemærket – tilsat enkelte drys og sølv og pailletter.

I anledning af modeugen har vi talt med Stine Goya om hendes egne favoritter fra kollektionen, bæredygtighed anno 2022, den nye sæsons vigtigste tendenser og hendes bedste råd til at få mere farve ind i garderoben.

Hvad er i dine øjne Stine Goyas DNA?

"Stine Goya er et univers af farver, som er født og har rødder i glæden for kreativitet og selvsikker individualisme. Det er grundlaget for vores brand-DNA, og vi vil gerne sprede vores budskab omkring glæde verden over. Jeg tror ikke på, at der er en Stine Goya-arketype og håber, at vores tøj appellerer til mange forskellige personer. Jeg ønsker, at mine kunder og følgere føler sig som dem selv. Ikke en bedre version, bare dem selv. Mode, i min optik, handler grundlæggende om at udforske dig selv – hvilke farver, pasformer og styles du kan lide – fri for fordømmelse. Mine kollektioner er ikke afhængige af trends, og jeg har i højere og højere grad indset, at de ikke behøver at være kønsspecifikke, hvilket har været så empowering og befriende. Jeg designer efter, hvad der føles rigtigt. At være komfortabel og endnu vigtigere selvsikker i at udtrykke, hvad der driver mig."

Hvilke items fra kollektionen er dine personlige favoritter?

"En af mine favoritter er Annalisa, en A-line babydoll-kjole lavet af dobbeltlagret organza med et håndmalet print, som resulterer i en forvrænget blomster-effekt. En ny teknik er brugt på fluffy, printede strik-items såsom Vega-cardiganen, som kombinerer to af vores ikoniske signaturer: strik og print. Et andet nyt item, som jeg elsker, er Nika-jakken, som er en mere teknisk overtøjsstyle lavet af nylon i karakteristiske Stine Goya-farver. Og sidst er der vores bionedbrydelige jakke Desiree, som er et fantastisk statement piece, der reflekterer hele kollektionens stemning perfekt."

Hvordan tror du, at modebranchen vil forme sig i 2022, særligt når det kommer til bæredygtighed og diversitet? Og hvilke ambitioner har Stine Goya som brand inden for disse områder?

"Jeg føler mig spændt i forhold til 2022. De forandringer, som industrien har brug for, sker netop nu. Jeg føler, at der endelig er kommet en global forståelse for vigtigheden af at arbejde på bæredygtige måder i alle ordets betydninger. Det betyder at fokusere på produkter, mennesker og planeten. Vi, som et brand, stræber hver eneste dag efter at være så inklusive og miljømæssigt ansvarlige som muligt og at udfordre os selv til at gøre tingene bedre. Vores Sustainability Policy er fokuseret på tre hovedpunkter: produkt, planet og mennesker (Product, Planet, People). Vi har identificeret fem hovedmål i vores opdaterede Sustainability Policy for 2021, hvilke faktisk er mere ambitiøse end nogensinde før. Først og fremmest sigter vi efter at bruge 90 procent bæredygtige og/eller genanvendte materialer i vores kollektioner i 2025. Vi gennemgår alle vores præstationer regelmæssigt, så hver enkelt kollektion og vores forretningsstruktur bliver mere og mere bæredygtig og mangfoldig – sæson for sæson, skridt for skridt."

I september 2021 kunne I præsentere et årsregnskab, som viste forøget bruttofortjeneste og overskud. Hvad tror du er grunden til succesen?

"Jeg tror, at det er en kombination af flere ting. Under pandemien var vi nødt til at tage et par skridt tilbage, fordi vores forretning var blevet ramt på mange forskellige måder. At gå igennem den situation gav faktisk både teamet og mig selv en ny gnist. Det gav os mulighed for at revurdere vores forretningsprocesser i dybden og fokusere på, hvad der virkelig betyder noget for os, udvide vores bæredygtigheds- og diversitetsmål og komme med friske, nye idéer til indhold og design. Gennem den proces har vi indset, mere end nogensinde før, at vi fortsat skal tro på, hvad vi står for, og fortsætte med at designe kollektioner på den måde, vi gør i dag. Det viste sig, at det fungerede at holde os til vores glade æstetik, lyse farver og signaturprints."

Hvilke tendenser tror du mest på i 2022?

"Jeg tror, at en stor trend i 2022 vil handle om at investere i en langtidsholdbar garderobe ved at købe kvalitet, ansvarligt producerede items og at mikse det med tøj, man allerede ejer. Det kan være forfriskende at dykke ned i sin garderobe og finde tøj fra fortiden, som pifter ens outfit op, når det styles med nyere pieces. I min optik udgør farver og vovede prints de perfekte investeringer, da de ikke er afhængige af trends. Det er nøglen til at udvikle din personlige stil og holde dig til den, og at den udvikler sig sideløbende med dig i stedet for efter, hvad forskellige trends måske dikterer. På den måde vil tøjet i din garderobe altid understrege din personlighed, og hvis du finder nogle items, du elsker, vil du altid finde en måde at bære dem på."

Hvad er dit bedste tip til at få mere farve ind i garderoben?

"At klæde sig i farver og prints kan måske være skræmmende for nogle, og det forstår vi, så mit tip vil være at starte med at tilføje ét farvet item til dit outfit. Det kan være helt diskret med et tørklæde med print, en anden accessory eller et par strømpebukser. Når du først har prøvet at tilføje noget farve til din garderobe, garanterer jeg dig, at du ikke vil fortryde det. Min oplevelse af det er, at jeg føler mig mere begejstret for at starte dagen, når jeg tager et farverigt og muntert outfit på. Jeg vil råde til at finde noget, der taler til dig – noget, du ikke kan trække dig selv væk fra – og bygge din garderobe derfra. Hvis du elsker et item, vil du altid kunne finde en måde at have det på, uanset farven."