To the Moon, Honey: "Vi skylder hinanden at hylde fødsler meget mere"

Man glemmer aldrig sine fødsler – heller ikke selvom de ligger mange år tilbage. Vi har taget en snak med Liv Winther og Bea Fagerholt fra 'To the Moon, Honey' om deres nye podcast ‘Grand Cru', hvor markante kvinder fortæller om deres fantastiske fødsler i 1980’erne og 1990’erne.

To-The-Moon-Honey-rigtigt-billede

To-The-Moon-Honey-rigtigt-billede

© Petra Kleis

Podcastuniverset To the Moon, Honeys grundlæggere, Bea Fagerholt og Liv Winther, vil gerne slå et slag for, at vi hylder fødsler meget mere. Derfor kaster de ugentligt lys over fødselsberetninger og den transformation, der ligger i dét at blive mor, i deres podcast Efterfødselssamtalen, som optages i selskab med en række ærlige kvinder og jordemoder Tilde Bøgild.

Som noget helt nyt har Fagerholt og Winther nu lavet en specialudgave af deres populære podcast: nemlig Efterfødselssamtalen Grand Cru, der kan høres på Podimo, hvor de i otte separate afsnit inviterer en ældre generation af kvinder ind i studiet for at høre deres fødselsberetninger fra 1980'erne 1990'erne.

I forbindelse med den nye podcastserie har vi talt med Bea Fagerholt og Liv Winther om, hvorfor det er vigtigt, at også de ældre fødselsberetninger får taletid – og ikke mindst hvad de håber på, at podcasten kan bidrage med.

Hvorfor har I i 'Eftefødselssamtalen Grand Cru' valgt at sætte fokus på fødselsberetninger, som ligger mange år tilbage i tiden?
Liv: ”Det danske sundhedssystem har ændret sig meget gennem tiden, og da vores mødre fødte os, blev man bare grebet på en anden måde: Man lå indlagt i mange flere dage på hospitalet efter fødslen og fik hjælp til amningen – alt det, som mange savner i dag. Det er super interessant at høre alt det guld, der ligger begravet, i forhold til at forstå ældre generationer af kvinder, og hvad de har været igennem – ting, som de måske aldrig rigtigt har talt om tidligere. Og så er der noget spændende i, når en kvinde ser tilbage på sin start på moderskabet: Man får jo nogle nye facetter på dét at være mor, når børnene er fløjet fra reden, og man kan reflektere over, hvordan hele den periode i ens liv har været."

Hvorfor synes I, det er vigtigt, at vi taler mere om fødsler generelt?
Liv: ”Der ligger meget andet begravet i en fødsel end det lykkelige øjeblik, hvor man møder sit barn. En fødsel er jo stort set altid dramatisk, og man kommer ud i nogle afkroge af sin krop, som man aldrig havde regnet med. Den erfaring, der går fra kvinde til kvinde ved at dele, hvad man har været igennem, er helt vildt vigtig – så man ikke føler sig ensom i en situation, hvor man for eksempel har været igennem nogle vilde følelser, eller hvor det ikke gik, som man havde forventet.”

Bea: ”Vi synes også, at vi skylder hinanden at hylde fødsler meget mere. Det er jo en kæmpestor ting, som der desværre ikke er så stor tradition for at fejre i Danmark. Der har lidt været en tradition for, at det at føde er noget, man gør 'under radaren': Så kom der lige en baby, og så gik man bare tilbage til at gøre alt muligt andet, som man ellers plejede. Vi synes, fødslerne fortjener at blive dvælet mere ved.”

Lis Sørensen

Sangerinden Lis Sørensen troede aldrig, at hun kunne blive mor – men med hjælp fra en fertilitetslæge bliver hun endelig gravid som 36-årig. Det – og fødslen af sønnen Sylvester – fortæller hun om i Efterfødselssamtalen Grand Cru.

© Privatfoto

Hvordan adskiller jeres nye podcast sig fra jeres originale podcast, 'Efterfødselssamtalen'?
Bea: ”I vores originale podcast taler vi med kvinder, der har født inden for de seneste par år. Fødslernes forløb bliver meget detaljerede, og jordemoder Tilde Bøgild er en vigtig spiller i forhold til blandt andet at forklare forløbet, kroppens reaktioner og de beslutninger, der bliver truffet undervejs, og som mange kvinder ofte er i tvivl om hvorfor sker under deres fødsler.

I vores Grand Cru-episoder er det ældre kvinder, vi taler med – og selvfølgelig går vi også i detaljer med fødslerne, men det handler meget mere om, hvor de var i livet, da de blev gravide – både arbejdsmæssigt, i deres forhold og i samtiden. Som med alt andet i livet kommer refleksionerne over ens eget liv ofte, når man har fået tingene på afstand, og vores gæster ser tilbage på begivenheden, og hvordan de enten havde for høje forventninger til dem selv eller ville det hele på én gang. Det bliver til erfaringer, som kan være relevante for vores primære lyttere, der selv står midt i familiedannelsen. De kvinder, som vi taler med, kan jo sidde og gøre sig nogle refleksioner på egne vegne og dele ud af deres livserfaringer, som er vildt inspirerende, og som nok er dét ekstra lag, som samtalerne får vores specialudgave.”

Hvad håber I at opnå hos jeres lyttere med denne specialudgave af podcasten?
Liv: ”Først og fremmest er det jo hyggelige og rørende historier og god underholdning. Og så håber vi, at det måske kan give anledning til, at man begynder at interessere sig lidt mere for sin egen familiehistorik, og hvordan man selv kom til verden. Jeg tror, der er mange, som ikke har stillet deres egen mor det spørgsmål eller kun har fået den korte version af begivenheden. Det kan være spændende at dykke ned i, hvilken historiefortælling der er omkring fødslerne, og hvordan kvinderne i ens familie har det med deres fødsler og hvorfor. Det er en livsomvæltende begivenhed at blive mor, og fødslen er et godt udgangspunkt, hvis man gerne vil tale om moderskabet med sin mor – eller andre kvinder med et levet liv, der står en nær."

Hvad håber I, at podcasten bidrager med?
Liv: ”Vi ved, at vi har været med til at øge samtalen omkring fødsler mellem kvinder i vores aldersgruppe. Det er blevet mere almindeligt, at vi taler om de her følelser: at man for eksempel ikke nødvendigvis føler kærlighed for sit barn ved første blik, og at det også er normalt. Og med Grand Cru har nogle af de kvinder, vi har talt med, haft karriere ved siden af, der bare har buldret afsted, mens de blev mødre. De har aldrig rigtig talt om moderskabet, fordi det måske ikke var interessant dengang. Og det kan jo være lige så vigtigt og rørende at få lov til at gå tilbage i tiden og dvæle ved det, selv tredive år efter.”

Bea: ”Og det har vi jo kunnet mærke ved nogle af dem, vi har haft med i podcasten: De synes jo også, at det har været spændende at gå tilbage og faktisk stille nogle spørgsmål til jordemoderen Tilde, som de ikke har sat spørgsmålstegn ved, da det skete.”

To_the_moon_podcast_grand_cru_Siw_laudrup_micheale_laudrup_kone_gravid_fødsel_bf5

Siw Laudrup foræller i anden episode om sit planlagte kejsersnit, og hvordan hun fødte i Barcelona uden at kunne tale sproget.

© Privatfoto

Hvordan har I udvalgt de otte kvinder, som medvirker i podcasten?
Bea: ”Det har faktisk bare været, hvem vi personligt er inspireret og fascineret af. Det er kvinder, som vi synes har en spændende historie, og hvor vi er nysgerrige på, hvordan de er landet i moderskabet oveni, nogle gange, toppen af deres karriere. Det har været en vildt sjov udvælgelsesproces. Nogle af de kvinder, som vi har med, er også selv blevet mormødre nu, hvilket jo er en ny dimension af moderskabet.”

Hvis I skulle anbefale ét afsnit af 'Efterfødselssamtalen Grand Cru' til en førstegangslytter, hvilket skulle det så være?
Bea: ”Ligesom to fødsler ikke er ens, så byder de her historier også hver på noget helt unikt, så det er svært at anbefale ét afsnit. De er alle sammen virkelig rørende, underholdende og spændende på hver deres måde, og det håber vi også, man vil opleve, når man selv lytter. Det er gode, dejlige og underholdende historier, som man kan få et smil på læben over, når man cykler eller går tur med barnevognen.”

Liv: "Når det så er sagt, så er det ret interessant at være med Siw Laudrup i Barcelona og føde uden at kunne sproget – og med reportere og fodboldfans. Vi har også at gøre med en virkelig spændende trillingefødsel i en episode med Eva Helmbæk, hvor hun først finder ud af, at det er trillinger, et par uger inden hun skal føde. Den skal man også glæde sig til."