Anika Lori
© Sarah Stenfeldt

Anika Lori: “Vær ligeglad med, hvad folk tænker, og kom i gang”

Anika Lori fortæller ærligt om udfordringerne og alt det vidunderlige ved en karriere som kunstner

For kunstner Anika Lori, 43 år, er liv og arbejde en tæt tango. Det er intenst og passioneret, til tider udfordrende, men gennem hård træning og lange hvilepauser mest af alt vidunderligt.

Hvad er det sjoveste ved at være kunstner?
“At jeg kan blive ved med at lege. I min kunst arbejder jeg både med video, foto, maleri, performance, lydkunst og tekstil, så det giver en vis adspredelse i dagligdagen, hvilket jeg nyder. Jeg elsker også at lave mad og samle folk i kærlig flok. Min måde at lave mad på er meget intuitiv – præcis som min kunst. Og det må kunne et eller andet. For jeg er lige blevet tilbudt en kogebogsudgivelse.”

Og hvad er det sværeste?
“Det er helt klart de perioder, hvor jeg ikke føler mig synderligt inspireret. I de perioder bruger jeg alt den saft og kraft, jeg har lagret fra en mere frodig periode. Det kan ikke være anderledes. Men jeg er blevet bedre til at hvile i disse perioder, gå helt ind i dém og lære af dém, for jeg har prøvet det før og ved, at de stopper, men jeg ved også, at de vil mig noget vigtigt. Og det, der altid sker bagefter, er, at så rykker det altså. Jeg har næsten lige overstået sådan en periode. Jeg er kommet ud af et langt forhold og er nu for første gang nogensinde alene, det er ret vildt at tænke på, men det er godt for mig og helt sikkert en vigtig investering i mit næste forhold. Jeg føler mig meget levende, og min nyfundne energi kan uden tvivl ses i det, jeg laver. For som kunstner hænger liv og arbejde som en tæt tango. På godt og ondt."

"Vær omsorgsfuld, brug alle dine sanser fuldt ud, stol på din intuition, og skær ned på forbrug og arbejdstimer.”

Hvad er dit bedste råd til dem, der gerne vil gå samme vej som dig?
“Vær ligeglad med, hvad folk tænker, og kom i gang. Men det kræver, at du er klar på svingende økonomi, og så må du have lidt is i maven, for som kunstner bliver man hele tiden bedømt og får vendt vrangen ud.”

Hvad ville du have gjort anderledes i din karriere?
“Ikke en skid. Ikke fordi jeg er perfekt, tværtimod, men alt det, jeg har gjort, er en del af mig. Jeg har lavet mange, rigtig mange, dumme ting, men det er der, man udvider horisonten og lærer.”

Hvad har været det bedste år i dit liv?
“Hvert år med min søn Woody, som nu er 11. Han er min livseliksir og en sikker vej til kilometervis af latterkramper. Engang da han var omkring 7, skulle vi til Paris, og jeg sagde, at han måtte bestemme tre ting, som vi skulle. Forud for turen lavede han lidt research og kom frem til, at han ville allerøverst op i Eiffeltårnet, spise frølår og finde Paris’ bedste croissant. Det med frølårene havde han vist læst i Anders And, for vi kunne ikke finde nogen restaurant, der serverede det, men vi fik gjort alt det andet, og selvom jeg er panisk højdeskræk, præsterede vi også at ramme Eiffeltårnet, omend jeg måtte kravle svedende ud af elevatoren. Jeg kan godt lide både på rejser og i hverdagen engang imellem at smide tøjlerne og lade Woody bestemme, for så får vi set og gjort noget andet.”

Hvordan er det at blive ældre?
“Udover lange patter og mindre søvn, rigtig godt, for med alderen ligger jeg mere solidt i svinget – både fysisk og psykisk – så der skal meget til at vippe mig af pinden i dag.”

Hvem er det mest inspirerende menneske, du har mødt?
“Åh der er så mange ... Men Master Fatman, som jeg mødte på Stereo Bar, da jeg i 1997 kom til København, har en helt særlig inspirerende energi og plads i mit hjerte. Vi har arbejdet en del sammen gennem årene med blandt andet kosmisk banko, de gode råds telte og krammeholdet på Roskilde Festival. Han var et kærligt, sanseligt og vågent menneske, og han smittede alle på sin vej. Til hans begravelse, som trods de sørgelige omstændigheder mest af alt var en hyldest til livet og som endte i stående klapsalve og sambaoptog, tænkte jeg meget på hans måde at anskue verden og mennesker på, hvordan han var overbevist om, at godhed avler godhed."

Hvad er det vigtigste, livet har lært dig?
"Vær omsorgsfuld, brug alle dine sanser fuldt ud, stol på din intuition, og skær ned på forbrug og arbejdstimer. Brug i stedet din tid på at nyde livet fuldt ud – med dine børn eller hvad der giver mening for dig. Det rykker mere end alverdens bling og samtalekøkkener.”