Diawene
© Sara Abraham

Verdener mødes i Diawenes smykker

Traditionel vestafrikansk stil forenes med skandinavisk minimalisme i de håndlavede smykker fra norske Diawene, som søstrene Haddy og Aissatou Ceesay grundlagde i 2018. Med deres signetringe, navnekæder og hoop-øreringe ønsker de at hylde deres familie og lade de forskellige verdener, der har formet dem, påvirke hinanden – de to søstre er født og opvokset i Norge og har rødder i Senegal og Gambia. Navnet Diawene kommer af det vestafrikanske navn Diaw, der er efternavnet på søstrenes mor.

Hvor finder I inspiration til jeres smykker?
“Hovedsageligt i senegalesisk kultur. Vi bliver også meget inspirerede af mennesker omkring os. Vi plejer at sige, at Diawene er en afspejling af menneskerne omkring os og de forskellige kulturer, vi har mødt på vores vej. Når vi arbejder, tænker vi ofte på venner og familie og opkalder også smykkerne efter dem. Vores første kollektion hed Le Plus Proche, som betyder ‘de nærmeste’, og den var en hyldest til vores tætteste venner.

Vi bliver også inspireret af ting, vi har set gennem vores opvækst. Det at komme fra to verdener inspirerer os til at designe smykker, som vi måske har set på vores forældre eller bedsteforældre, da vi var børn, men som er så enkle, at de kan bruges til alle anledninger.”

Hvilken betydning har smykker for jer?
“Smykker en meget vigtig del af vores kultur i Senegal. Fra vi var små, har vores mor ladet os bruge forskellige slags smykker i både guld og sølv, og som voksne er smykker derfor blevet en stor del af vores personlige udtryk.”

Ja, I skriver på jeres hjemmeside, at I så længe, I kan huske, har gået med smykker fra jeres forældres hjemlande, Senegal og Gambia. Kan I beskrive nogle af de smykker?
“Vores Kala-armbånd er et meget typisk senegalesisk og gambisk armbånd, som ofte gives til børn, når de er helt små. Navn eller efternavn er ofte indgraveret i det, sådan at det er noget, man kan gå med altid, eller det kan gå i arv. Vores Name chain er også noget, vi har med os fra barndommen. Vi kan begge to tydeligt huske, hvordan vi fik navnekæder i både sølv og guld, men på magisk vis lykkedes det os begge to at miste eller ødelægge dem. Det er også meget normalt med signet-lignende ringe i sølv eller med forskellige typer sten.”

Diawene
© Diawene
“Vi plejer at sige, at Diawene er en afspejling af menneskerne omkring os og de forskellige kulturer, vi har mødt på vores vej”
Diawene
© Diawene

I arbejder sammen med guldsmede fra Senegal. Hvorfor har I valgt at gøre det?
“Af den simple grund, at vi har rødder i Senegal, og det føles rigtigt at producere der. Der er også flere andre grunde, og et par af dem er, at kvaliteten er ekstremt god, at vi gerne vil være med til at skabe arbejdspladser i Senegal, og at vi er meget stolte af at være fra både Senegal og Gambia.”

Hvem designer I til?
“Vi designer til alle og enhver. Gender, genderless – doesn’t matter. Elsker du os, elsker vi dig.”

I er søstre. Hvordan er det at arbejde sammen med sin søster?
“Det er dejligt. Man lærer hinanden at kende på en helt anden måde. Vi har altid været meget tætte og har en fælles forståelse af mange ting, selvom vi ikke altid er enige. Det er nogle gange krævende at adskille arbejde og privatliv, men vi rammer en bedre og bedre balance for hver dag, der går.”

I har også boet i USA. Hvordan har det påvirket jeres smykkedesign?
“Vi tror, at det, at vi har boet i USA, har formet os på en helt anden måde, end hvis vi kun havde boet i Norge. Det har ikke påvirket vores smykkedesign, snarere vores tilgang til vores arbejde, vores drive og vores passion. I USA føles det som om, at der ikke findes nogen grænser for, hvad man kan drømme om.”

Diawenes smykker fås i sølv eller guldbelagt sølv til priser fra cirka 370 kroner, og alle smykker er lavet af guldsmede i Senegal.

Se mere til Diawene her.

Læs også interviewet med smykkedesigner Amanda Magnussen her.

Diawene
© Diawene