Kan du vaske dry clean only-tøj?

Må man eller må man ikke? Vi gør dig klogere på, om du kan vaske delikat tøj selv og dermed undgå en tur til renseriet.

AW20-StyleParis-2113

AW20-StyleParis-2113

© Anna Stokland

Vi har nok alle tøj, hvor der på vaskeinstrukserne står 'dry clean only'. Det betyder, at du skal forbi et professionelt renseri med tøjet og altså ikke må vaske det hjemme i vaskemaskinen. Men det er en tur, mange af os gerne vil være fri for i en travl hverdag. Heldigvis findes der måder, hvorpå du kan undgå renseriet. Ved at følge denne guide kan du være lidt mere sikker på, hvilket af dit dry clean only-tøj, du faktisk godt må vaske selv.

Undersøg tøjet

Inden du nærmer dig vaskerummet, er det vigtigt, at du undersøger det pågældende stykke tøj for at finde ud af, hvor sart tøjet er, og hvor stor eller lille risiko du tager ved selv at vaske det. Gennemgå tøjet efter følgende tjekliste.

Hvor omfattende er behovet for vask?

Er det overhovedet nødvendigt at vaske alt stoffet, eller er det kun et par pletter, som skal vaskes væk? I sidstnævnte tilfælde kan du forsøge at vaske pleterne væk med en våd klud. På den måde er der langt mindre fare for at ødelægge noget, end hvis tøjet er så beskidt, at det kræver en fuld vask. Kræver det en deriomod en fuld vask, bør du være opmærksom på, at risikoen for at lave skade derhjemme er en del større.

Materialet?

Er tøjet lavet af viskose, cellulose acetat eller triacetat? De tre materialer er særligt sarte og tåler for eksempel heller ikke høj varme fra strygejernet. Derfor er der stor chance for, at tøjet skrumper og bliver misformet ved vask. Vælger du at vaske tøj lavet i et af disse materialer, må det kun ske med koldt vand.

Er det svært at stryge?

Nogle gange er det ikke selve vandet, der er det største problem, men derimod de krøller, det laver på stoffet. Har du for eksempel en skræddersyet habitjakke med mange komplicerede læg eller en plisseret nederdel, som ikke kan stryges, er det svært at få tøjet tilbage i dets oprindelige form, når først det har været i kontakt med vand.

Er tøjet foret?

Foret kan være lavet af et helt andet materiale end tøjets ydre lag stof, og du kan derfor risikere, at de to lag af stof vil skrumpe på hver deres måde og gøre tøjet uformeligt.

Er det læder eller ruskind?

Her tager du en stor risiko, fordi vand kan udtørre og strippe skindet fra dets naturlige olier. Bliv klogere på det vanskelige materiale med vores guide til behandling af lædertøj.

Mister stoffet farve?

Er det et meget farvet stykke tøj, skal du være sikker på, at det ikke mister farve i kontakt med vand. Er det tilfældet, vil farven på tøjet falme. Du kan teste farven ved at gnubbe med en våd vatpind på indersiden af tøjet i en syning, så du ikke laver pletter på det synlige stof. Smitter der farve af på vatpinden, bør du ikke tage chancen.

Sådan vasker du dry clean only-tøj

  1. Når først du har genenmgået de forskellige trin og gjort op med dig selv, om du tør at vaske det pågældende stykke tøj selv, er det sikrest at håndvaske tøjet i koldt eller lunkent vand.
  2. Brug et mildt vaskemiddel, og skyl til sidst tøjet i samme temperatur, som du vaskede i.
  3. Tør tøjet på en flad overflade. Hænger du det til tørre på en bøjle, kan det blive strukket og uformeligt. Læg derfor tøjet ud på et håndklæde, og sørg for at vende tøjet et par gange i løbet af tørretiden.
  4. Kan det stryges, skal det gøres meget forsigtig med enten et strygejern på lav varme eller dampes med en steamer.