
Modens mangfoldige muser
Moden har gennem årtierne idealiseret, fremhævet – og i nogle tilfælde feticheret – modeller fra forskellige etniske grupper. De forskellige skønhedskarakteristika har imidlertid altid foldet sig ud på et hvidt bagtæppe af kaukasiske idealer. Men måske er det ved at ændre sig.
AfSent om aftenen 23. november 1973 bliver der afholdt et modeshow i udkanten af Paris, der bliver historisk. Showet er i sit udgangspunkt spektakulært. Iscenesat som en kamp mellem to modestormagter – USA og Frankrig – og med solkongens overdådige palads som nøje udvalgt scene er det designet til at puste nyt liv i en på det tidspunkt stakåndet modebranche. Og det lykkes. The Battle of Versailles bliver et hidtil uset tilløbsstykke.
Showets formål er at indsamle penge til at restaurere Versailles-slottet og tiltrækker sig hele modeverdenens fulde opmærksomhed. Franske designere som Yves Saint Laurent og Christian Dior møder amerikanske som Oscar de la Renta og Anne Klein i showet, og på aftenen indfinder tidens største stjerner sig på forreste række – fra Andy Warhol til Prinsesse Grace af Monaco.
Alligevel er det hverken paladset, det spektakulære koncept eller de celebre gæster, der sikrer det legendariske show en plads i modehistorien. Det er modellerne. De sorte modeller. Indtil The Battle of Versailles havde sorte modeller – eller modeller af enhver anden hudfarve end hvid for den sags skyld – indtaget de internationale catwalks ganske sporadisk. Præsenteret som eksotiske indslag, der tjente som overraskende elementer. Men på solkongens palads i 1973 indtog sorte modeller for første gang scenen på samme præmis som deres hvide kollegaer. De var otte i alt.