Haute couture hos Givenchy dette forår.

8 ting du ikke vidste om mode

Hvad ville Helena Christensen lave, hvis hun ikke var blevet model? Hvordan blev Uffe Buchard frisør? Og hvor mange meter stof skal man bruge til at klæde Grevinde Alexandra på?

Med Rützou ved roret
Susanne Rützou var i 1994-99 chefdesigner og kunstnerisk leder i Bruuns Bazaar, og at det var under hendes ledelse, at Bruuns Bazaar i 1999 som det første danske mærke blev optaget på den franske modebranches officielle showliste. Den 45-årige designer kan i år fejre 10 års jubilæum for sit eget mærke Rützou, som hun etablerede i maj 2000.

Modeprinsesse i børnehaven
Eva Kruses oprør mod forældrenes hippietilværelse begyndte allerede i den socialistiske børnehave, hvor den unge modeprinsesse mødte op iført strutskørt og kunstfærdigt opsat hår til både børnehavens og forældrenes fortrydelse. Eva Kruse er siden uddannet kaospilot, inden hun for alvor indtog pladsen som Danmarks modedronning som direktør for Danish Fahion Institute.

I lære hos Balmain
Margit Brandt, som er en af dansk modes pionerer, var i lære hos Pierre Balmain tilbage i 1960'erne. Brandt introducerede sin første kollektion i 1965 under mærket B-age - en kollektion, der med sine ultrakorte længder og tætsiddende designs blev særlig populær blandt den store gruppe af unge kvinder som lå mellem teenagerne og de lidt ældre damer.

Succes som autodidakt
Mads Nørgaard er selvlært designer. Oprindeligt er han nemlig udlært inden for samfundsvidenskab og litteraturvidenskab. Han åbnede herretøjsbutikken Mads Nørgaard i 1986 og designede knap ti år senere, i 1995, sin første kollektion til kvinder.

Den forbyttede prins
Uffe Buchard charmede sig i lære som frisør hos salonen Monroe i København i 1980'erne iført hat, hornbriller og Matinique-jakke. Salonen manglede ingen elever, men Buchard fik lov til at feje gulve og servere kaffe for kunderne, indtil han endte i mesterlære. Uffe Buchards barndomsdrøm var ellers at blive vinduesdekoratør, og han håbede længe på, at han var en forbyttet kronprins.

Helena hemmeligheder
Helena Christensen har en svaghed for ost, og hvis hun ikke var blevet model, ville hun sandsynligvis være blevet arkæolog, da hun altid har haft en forkærlighed for ældgammel historie.

Grevinde i 40 meter stof
Designeren Jesper Høvring brugte 40 meter stof og to ugers fuldtidsarbejde på at kreere den kjole, som Grevinde Alexandra bar på forsiden af Costume i marts 2009. Kjolen vurderede han til en værdi af 100.000 kroner.

Sjælden haute couture
Haute couture er en beskyttet betegnelse, der direkte oversat betyder 'finere syning'. For at bruge betegnelsen skal et modehus være medlem af franske Chambre Syndicale De La Couture. I 1946 var der 106 haute couture-huse - i dag er der kun 10 tilbage. Blandt dem er Chanel (1915), Balmain (1946) og Givenchy (1952).