Alt du skal vide om diamanter

Hvordan er det lige med carat, slibning og klarhed, når vi taler om diamanter? Bliv klogere her og læs også om en af verdens mest sjældne diamanter

Drømmer du også om at eje en fantastisk diamantring eller et par funklende øreringe? Ulrik Hartmann, en af verdens førende diamanteksperter og indehaver af Juveler Hartmann’s i København, guider dig (eller kæresten) til den perfekte diamant.

CARAT - STØRRELSE Carat forkortes ct og indikerer, hvilken størrelse en diamant har ved hjælp af dens vægt. Helt overordnet kan man sige, at jo større en diamant, jo mere sjælden er den fra naturens side og dermed er den også dyrere. Men klarheden har også meget at skulle have sagt i forhold til prisen.

CLARITY - KLARHED En mindre diamant af en høj klarhed, kan sagtens være mere værd, end en større, uklar diamant med naturlige indeslutninger eller sorte prikker. Disse naturlige fejl kan blokere for lyset, så det ikke reflekterer optimalt, og derfor fremstår diamanten ikke lige så funklende og klar.

I Skandinavien holder vi meget af diamanter med en høj kvalitet farve. Taler vi hvide diamanter, er de mest hvide, de mest eftertragtede: River, Top Wesselton og Wesselton. Den mest sjældne og dyreste, hvide diamant er River D, der er Flawless (lupren) i klarhed og Excellent i slibning. Det er mindre end én procent af alle verdens diamanter, som lever op til det dette, og derfor er prisen også derefter. En Flawless River D koster typisk fra 50.000 kroner. Skal du op på én carat koster den omkring 190.000 til 200.000 kroner.

CUT - SLIBNING Slibningen af en diamant er essentiel for glansen. Diamantens facetter bestemmer dens evne til at reflektere lys - og dermed også diamantens klarhed. Dette led af processen bag en diamants tilblivelse er det eneste, der er menneskebestemt. Resten er naturens værk.

PINK ARGYLE Der findes kun to juvelerer i Europa, der forhandler de sjældne Pink Argyle-diamanter fra mineselskabet Rio Tinto, som ejer Argyle-minen i Australien. Den ene juveler er Juveler Hartmann’s i København, som har fået den prestigefyldte titel Argyle Pink Select Atelier.

De pink diamanter fra Argyle har det særlige kendetegn, at de er meget stærke og intense i farven. Så intens en pink diamant var ikke set, før man opdagede Argyle-minen i 80'erne.

De få pink diamanter, som sporadisk findes i Afrika og Sydamerika, er typisk pastelfarvede.