De største modehøjdepunkter i 2010

Undertøjet uden på tøjet, farvel til Alexander McQueen, velkommen til Lanvin for H&M og tillykke til Veronica B. Vallenes. Se det største fra 2010

1 / 11

Modeåret 2010 er slut. Vi ser tilbage nogle af årets mest markante catwalktendenser, store personligheder, designsamarbejder og de bedste modeevents.

Det inderste yderst
2 / 11

Det inderste yderst

En af forårets største tendenser var muligvis ikke den allermest anvendelige. Men pænt så det i hvert fald ud, da Marc Jacobs, Christopher Kane, Alexander Wang og Jean Paul Gaultier sendte modellerne på catwalken iført delikate blonder, knitrende satin og andre fine lingeridetaljer - uden på tøjet. Tendensen blev måske ikke så udbredt som nudefarven og trenchcoaten, men der blev i hvert fald blottet lidt flere bh-stropper end normalt i foråret 2010.

Farvel til McQueen
3 / 11

Farvel til McQueen

2010 blev desværre også året, hvor modeverdenen måtte sige farvel til et af sine største talenter. Designeren Alexander McQueen begik selvmord 11. februar lige inden, de internationale modeuger gik i gang.

Den kontroversielle designer vil især blive husket for sine spektakulære shows med blandt andet de absurde klumpformede stilletter, som flere modeller nægtede at gå i. For ikke at nævne designerens dedikerede opbakning til veninden Kate Moss, efter supermodellen var blevet afsløret i færd med at sniffe kokain.

Designerens mangeårige højre hånd, Sarah Burton, har overtaget rollen som kreativ direktør for brandet Alexander McQueen. I efteråret præsenterede hun sin første selvstændige kollektion for forår/sommer 2011.

Veninderne tilbage på det store lærred
4 / 11

Veninderne tilbage på det store lærred

Det er muligt, at der var lidt mere ørken, end der var hippe cocktailbarer. Og måske lidt for mange saroner, lidt for lidt sex og lidt for lidt New Yorker-singleliv. Men ikke desto mindre var Sex and The City 2 en fantastisk biografoplevelse, og for ægte SATC-fans kan Carrie, Samantha, Charlotte og Miranda rejse hvor som helst hen i verden og være lige så fashionable og fabulous, som de altid har været. Vi krydser fingre for en 3'er.

Kød på den røde løber
5 / 11

Kød på den røde løber

Catsuits i latex og lak, kjoler lavet af 'sæbebobler' i plastik, teddybamser eller fjer og opfindsomme hatte og hårdekorationer. Lady Gaga er kendt for at overraske og forarge med sine ofte outrerede outfits. Men der vil formentlig gå noget tid, før hun overgår sit kjolevalg ved MTV Music Video Awards 2010.

Den berømte og berygtede kødkjole fik dyreaktivister verden over op af stolene og modeverdenen til at diskutere, om den gakkede popsangerindes seneste outfit var kunst eller bare lidt klamt.

Stjernefotografen dør
6 / 11

Stjernefotografen dør

Den ikoniske modefotograf Corrine Day blev kun 45 år, inden hun i august måtte opgive kampen mod kræften.

Corrine Day er især kendt for sine legendariske billeder af Kate Moss. Første gang i magasinet Face i 1990, hvor serien med en barnligt udseende og letpåklædt, 16-årig Kate Moss satte sindene i kog. Tre år senere fotograferede Corrine Day Kate Moss til Vogue i sin gamle, hærgede og pastelfarvede lejlighed. Corrine Days minimalistiske stil brød med 1980'ernes mere dekorerede modefotos, og billederne af Kate Moss skabte det helt nye begreb - Heroin chic.

1950'erne vender tilbage
7 / 11

1950'erne vender tilbage

Knælange nederdele med vidde, feminine håndtasker, fine strikbluser og røde læber. Modeverdenen forelskede sig i 1950'erne i 2010. Ikke mindst i efterår/vinter-kollektionerne fra Prada og Louis Vuitton, der tydeligvis havde ladet sig inspirere af tv-serien Mad Men med den kurvede skuespillerinde Christina Hendricks. Vi kan selvfølgelig heller ikke glemme efterårets andre store tendenser som minimalismen, bukserne med flare og rulamsjakken, der lige pludselig var her og der og alle vegne.

Fashion After Dark
8 / 11

Fashion After Dark

Fredag 1. oktober var dagen, hvor Costume lancerede en ny og tilbagevendende event: Fashion After Dark. I samarbejde med Dansk Mode og Tekstil holdt 50 københavnske butikker åbent helt til klokken 22 med særlige events, rabatter og lækkerier.

Fashionistaer kunne blandt andet shoppe med 20 procent rabat i COS, høre sangerinden Hannah Schneider synge i Rue Verte og se Electric Lady Lab optræde hos Mulberry. Butikkerne bød desuden på cupcakes, champagne og franske makroner. Vi glæder os allerede til næste år.

2010 var i det hele taget et stort år for Costume. Vi kunne nemlig også fejre Costume 100 med nyt layout og nye artikelkategorier. Og 28. oktober udkom det første eksemplar af det nye magasin Costume Skønhed, som fremover vil udkomme to gange årligt med masser af skønne nyheder, artikler og gode tips.

Lanvin for H&M
9 / 11

Lanvin for H&M

Stella McCartney har gjort det. Karl Lagerfeld, Matthew Williamson og Sonia Rykiel har gjort det. Designet en budgetvenlig kollektion for H&M. Og i efteråret afslørede den svenske highstreetkæde, at endnu et designsamarbejde var på trapperne. Spændingen steg, fordi H&M i første omgang kun viste teasere på Youtube.com, og forløsningen var derfor stor, da det blev afsløret, at det nye samabejde var med Lanvin. De smukke, farverige kjoler, festlige sko og feminine smykker blev da også revet væk, da de ramte butikkerne 23. november.

Årets nye designtalent
10 / 11

Årets nye designtalent

Norskfødte Veronica B. Vallenes kan afslutte 2010 som årets nye designtalent. I slutningen af november blev hun kåret som vinder af den prestigefulde konkurrence Max Factor New Talent Award 2010. Veronica B. Vallenes kan dermed se frem til at få sponsoreret et modeshow til en værdi af 150.000 kroner på Københavns Rådhus under Copenhagen Fashion Week i februar. Med i opløbet var desuden Vibe Johansson og designerduoen Spon Diogo.

Århus får tre nye butikker
11 / 11

Århus får tre nye butikker

På Costume-redaktionen har vi et lille hjerte, der banker for highstreetbutikken COS. Men indtil for nylig har det kun været muligt at shoppe de minimalistiske cardigans, T-shirts og kjoler i København. 28. oktober åbnede COS så sin længe ventede butik på Store Torv i Århus - som endda er nærmest dobbelt så stor som butikken i København. Århusianerne kan desuden glæde sig over, at de fremover kan finde tasker, tøj og accessories hos Marc by Marc Jacobs-butikken, der åbnede på Volden i august. I den mere budgetvenlige afdeling har svenske Monki også slået sig ned i Guldsmedegade.

Mere om Modenyheder? Få Costumes nyhedsbrev