De største stilikoner gennem tiden

Fra Katharine Hepburn og Marilyn Monroe til Kate Moss og Alexa Chung. Se modens største ikoner

1 / 11

1920'erne:
Med stumfilmene fulgte nogle af verdens første store stilikoner. Louise Brooks var en af 1920'ernes største skuespillerinder og medvirkede i adskillige stumfilm i 1920'erne og 1930'erne. Hun var desuden danser, showgirl og model og ikke mindst indbegrebet af en flapper girl - betegnelsen for 1920'ernes frimodige kvinder, der brød grænserne for, hvordan pæne piger opførte sig. Flapper-pigerne gik i ultrakorte kjoler, klippede håret kort, røg cigaretter, drak og dansede til jazzmusik.

2 / 11

1930'erne: Hollywood i 1930'erne var kendt for glamourøse divaer i lange kjoler som Marlene Dietrich og Jean Harlow. Men det var skuespillerinden Katharine Hepburn, der påvirkede kvinders garderobe mere end nogen andre stilikoner fra sin tid. Hun gik nemlig konsekvent i bukser og sneg dem også på i flere filmroller. Hepburn kunne nemlig ikke udstå kjoler og strømpebukser.

3 / 11

1940'erne: Bløde krøller, lange (kunstige) øjenvipper og sexet timeglasfigur. Den amerikanske skuespillerinde Rita Hayworth blev især populær efter Anden Verdenskrig, fordi hun symboliserede alt det, man ikke kunne få under krigen: silkekjoler, satinhandsker, nylonstrømper, cigaretter. Mens Rita Hayworth var kendt som sexet pin-up, var andre af tidens største stilikoner knapt så vampede. Den svenske skuespillerinde Ingrid Bergman og amerikanske Ava Gardner var mere tilknappede og ladylike, men mindst lige stilfulde som Rita Hayworth.

4 / 11

1950'erne: Lyse krøller og røde læber og den ikoniske hvide halterneck-kjole med brus i skjørtet. Marilyn Monroe er et af de største stilikoner nogensinde. Hendes timeglasfigur var dengang som i dag eftertragtet af kvinder verden over, og hendes stil har inspireret adskillige skuespillerinder, sangerinder og stilikoner op til i dag. Blandt andre Madonna, Gwen Stefani og Scarlett Johansson.

5 / 11

1960'erne: De store solbriller. Pilleæskehatten. Trenchcoaten. Guccis The Jackie bag. Præsidentfruen Jacqueline Kennedy satte dagsordenen på stilfronten i 1960'erne. Årtiet var også lig med miniskirts, geometrisk print, statementsmykker og sorte katteøjne, og her var det it-girl Edie Sedgwick, muse for kunstneren Andy Warhol, der regerede på stilfronten.

6 / 11

1970'erne: “Je t'aime moi non plus,” sang Jane Birkin i 1969 i duet med sangskriver og musiker Serge Gainsbourg, som hun også dannede par med. Med den duet var et af 1970'ernes største stilikoner født. Jane Birkin dyrkede det franske boheme-look med vide bukser, T-shirts uden bh under, ultrakorte kjoler og ditto short med brede bælter i kernelæder og ikke mindst det løsthængende hår med blødt, langt pandehår.

I dag er Jane Birkens gode stil gået i arv til hendes to døtre, modellen Lou Douillon og sangerinden/skuespillerinden Charlotte Gainsbourg.

7 / 11

1980'erne: Det bliver ikke mere 1980'er end Madonna i filmen Desperately Seeking Susan fra 1985. Uden for skærmen var Madonnas stil på linje med karakteren Susan: Afbleget hår, uplukkede, mørke øjenbryn, røde læber, masser af bling bling og rigeligt med rouge på kinderne. Et mindst lige så stort stilikon i 1980'erne, som dog var i en helt anden genre, var den engelske prinsesse Lady Diana. Fra fantastiske spadserdragter til glamourøse selskabskjoler med skulderpuder og hatte, som kun royale kan bære.

8 / 11

1990'erne:
Kate Moss var ikke kun en af årtiets største supermodeller - hun var også det ubetinget største stilikon. Lige meget hvad paparrazziernes linser har fanget hende i, siden hun kom frem i midten af 1990, gummistøvler, UGG's, leopartprint, har hun skabt trends. Og selvom Kate Moss blev fanget i at sniffe kokain i 2005, er hun stadig et af de største stilikoner den dag i dag.

9 / 11

I dag:
Alexa Chung er en af de mest fotograferede kvinder i modeverdenen disse år. Med sin cool stil og sin evne til at mikse det rå med det girly, er den 27-årige model og tv-vært blevet fast inventar på første række til de internationale modeuger, i spalterne og på forsiderne af modemagasiner verden over og ikke mindst som modebloggernes yndlingsinspirationskilde.

Slutningen af 2000'erne bød også på adskillige andre nye stilikoner. Blandt de største er dj'en Leigh Lezark og realitystjernen Olivia Palermo. Men også kendisdøtre som Dree Hemingway, Lou Doillon og Georgia May Jagger hører til den nye stilgarde.

Leigh Lezark.
10 / 11

Leigh Lezark.

Olivia Palermo.
11 / 11

Olivia Palermo.

Mere om Modenyheder? Få Costumes nyhedsbrev