
Husker du også bloggernes indtog i modeverdenen?
I anledningen af Costumes jubilæum giver vi dig 15 modeglimt fra de sidste 15 års modehistorie
Af1. 00’ernes nye modekuld
I 2002 åbnede tre unge mænd, Brian S.S. Jensen, Karl-Oskar Olsen og Magnus Carstensen, en tøjbutik i en kælder i det centrale København. Butikken var træbeklædt fra gulv til loft og gik under navnet Wood Wood. Samtidig lancerede de en kollektion af printede T-shirts og hættetrøjer og solgte senere også tøj fra upcoming designere som Stine Goya, Henrik Vibskov og Helle Mardahl. Der var knald på mønstre og farver, og butikken byggede bro til en international street-modescene og miksede tøj, sneakers, kunstbøger, legetøj, modemagasiner og gadgets.
I dag: Wood Wood er for længst vokset ud af kælderbutikken og er et veletableret brand med både herre- og damekollektioner og egne butikker i København, Århus og Berlin. Magnus Carstensen er i dag aktuel med mærket Magnafied og klar til at få kvinder til at hoppe i kedeldragter og træsko igen.
2. Fra krak til grøn bevidsthed
I midten af 00’erne begyndte de første tiltag mod en mere bæredygtig tøjproduktion på det kommercielle modemarked. H&M lancerede i 2009 The Garden Collection i økologisk bomuld – en forløber til den noget mere elegante Conscious Collection, som de producerer i dag. Det økonomiske krak i 2008 påvirkede også vores tilgang til tøj. Det sjove og modige blev skåret væk, vi detoxede vores garderobe som aldrig før og søgte mod holdbare, klassiske look i god kvalitet. Også i 2009 blev den første udgave af Copenhagen Fashion Summit afholdt.
I dag: Copenhagen Fashion Summit er verdens største konference om bæredygtig mode, og bæredygtigt tøj skabt af alt fra plastflasker til hamp, bambus og økologisk bomuld har i dag en langt større udbredelse hos både highstreet- og highend-mærker og er forhåbentligt en blivende trend.
4. Det ultra skinny look
I 2000 introducerede Hedi Slimane den ultrasmalle silhuet hos Yves Saint Laurent, som han efterfølgende dyrkede hos Dior Homme. På kvindernes banehalvdel blev den udbredt af Vogue Paris’ daværende chefredaktør Carine Roitfeld, og stilen fik først Karl Lagerfeld til at tabe 40 kilo og sidenhen stort set alle med blik for mode til at trække i de helt skinny jeans og læderleggings gerne parret med en løs, hvid T-shirt, et par ankelstøvler og en smoking- eller læderjakke.
I dag: Hedi Slimane relancerede siden Yves Saint Laurent, som han omdøbte til Saint Laurent, og i dag arbejder han som fotograf. Carine Roitfeld er chefredaktør for CR Fashion Book og international moderedaktør for alle Harper’s Bazaars udgivelser. Og de skinny jeans … de forsvinder vist aldrig helt igen.
5. It-taskerne
I 2003 havde it-taskerne deres storhedstid. Fendis lille Baguette, Balanciagas The City og Pradas Bowling bag havde været med til at bane vejen for begrebet it-taske omkring årtusindeskiftet, men det var især Mulberrys Bayswater og Gisele fra 2002, der slog fænomenet fast.
I dag: It-tasken er flere gange blevet erklæret død, men alligevel er der altid tasker, der særligt fremhæves af modens elite. Célines Trio, Loewes Puzzle bag og J.W.Andersons Pierce bag er gode eksempler. Og så drømmer vi om Hermès’ nye, ultraelegante Verrou-model.
8. Den største revival
Overnight kom det gamle franske modehus fra 1945 Céline med svaret på vores hedeste modedrømme. Sådan da. Med ansættelsen af Phoebe Philo i 2008 fik brandet en genkomst, modebranchen sjældent har set magen til. Hendes gennemgående rene og perfekt skræddersyede linjer, modige farvevalg, afslappede stil og eksklusive materialer er lige præcis det tidløse, brugbare no-nonsense look, vi vil have – om trenden peger mod minimalisme eller ej.
I dag: Vi stopper ikke med at ønske os Trio- og Box-tasker i nye farver, og vi forventer at se Célines høje, røde ankelstøvler med rund snude brede sig i efteråret.
9. Mænd hos Vogue
Efter et par år, hvor køn har været på modens dagsorden med kønsneutrale catwalks og kollektioner, kan det ikke undre nogen, at mændene er begyndt at indtage chefredaktør-posterne på Vogues publikationer. Tidligere på året blev Emanuele Farneti ansat på Vogue Italia, så kom stylisten Edward Enninful til British Vogue, og endelig har Manuel Arnaut taget over på Vogue Arabia efter Saudi-Arabiens prinsesse Deena Aljuhani Abdulaziz.
I dag: Det er en historisk begivenhed, at den 45-årige stylist Edward Enninful er kommet til britisk Vogue, da det er første gang i magasinets 100-årige historie, at posten skal bestrides af en mand. Vi både spår og håber på en større fleksibilitet mellem de ellers kønsopdelte job.
12. Farver, flæser, Gucci
Med et ekstravagant miks af farverig satin, applikerede dyr, pussy bows og pelsforede loafers startede Guccis nye kreative direktør, Alessandro Michele, i 2015 noget, der senere blev kendt som the Gucci effect. Få kendte Michele, men som sin forgænger, Frida Giannini, kom den 45-årige designer fra Gucci-huset selv, hvor han i løbet af 12 år havde arbejdet sig op til endelig at kunne præsentere sin vision for Gucci – en vision, der væltede modebranchen og gav Gucci et tiltrængt opsving.
I dag: Vi glæder os over Micheles farverige, dramatiske input til moden og til at se, hvordan Gucci vil udfolde og videreudvikle deres overdådige univers.
13. Den store modepris og den nye designliga
Der sker noget på den danske design- og modescene, hvilket også bliver bemærket internationalt. For at booste unge talenter har Magasin Fonden hvert år siden 2013 tildelt 500.000 kroner til et lovende designtalent, der må have maksimalt fem år på bagen. Det sker ved Dansk Design Talent Magasin Prisen, der indtil videre er blevet givet til Anne Sophie Madsen, Mark Kenly Domino Tan, Tonsure og Cecilie Bahnsen.
I dag: Tonsure vandt sidste år den europæiske del af den internationale Woolmark Prize, og Cecilie Bahnsen ligger i skrivende stund i nalen til LMWH-prisen om 2.000.000 kroner.