Veronica B. Vallenes efterår/vinter 2011.

Modeugens A-Z

Onsdag 3. august bliver Copenhagen Fashion Week skudt i gang. Bliv klogere på modeugen her

A-C

A

App. Selvfølgelig findes der også en til modeugen. Tast Copenhagenfashionweek.com/app ind i din telefonbrowser, og du bliver ført til din gratis applikation. Som giver dig showvideoer, designerinfo og catwalk-billeder fra både den sæson, du kan købe i butikkerne (efterår/vinter 2011), og den, du kan se på podierne (forår/sommer 2012).

B

Bella Center. Her holder den ene modemesse til, CIFF - Copenhagen International Fashion Fair. De andre er: CPH Vision i Øksnehallen, Terminal 2 på Otto Busses Vej og Gallery i Forum. Det er her, tøjet handles, og butikkerne køber ind hos designerne.

C

Copenhagenfashionfestival.com. Vigtigt modesite at have på speeddial på smartphonen. Den giver dig nemlig alle de tilgængelige fashionoplevelser omkring showkalenderen. Som at spise designermakroner hos La Glace i Skoubogade 3 og shoppe modebøger med 20 procent rabat hos Arnold Busck i Købmagergade 49 - som også har lånt sine vinduer ud til Danmarks Designskole.

D-F

Anne Sofie Madsen holder sit første show under Copenhagen Fashion Week.

Anne Sofie Madsen holder sit første show under Copenhagen Fashion Week.
D**Debutanter**. Er ikke bare nogen, der skal til overklassebal for første gang. Det er også dem, der sender deres design på podiet for første gang. Og dem er der virkelig mange af denne sæson. 11 mister deres catwalk-uskyld: Anne Sofie Madsen, Trash Couture, Stine Ladefoged, Magnus Löppe, Tabernacle Twins, Nina Robenhagen, Haaning and Htoon, R/H Label, Helje Hamre, Maxjenny og Dennis Lyngsø. Vi siger tusind tak og held og lykke.

E

Energi. For at holde dig selv på stiletterne, skal du have et skud sund mad i ny og næ. Lad dig inspirere af de snacktips, ernæringsekspert Christian Bitz giver de danske modeller i tillægget til det etiske charter på Danishfashioninstitute.dk. Som for eksempel ama'r-mad med humus og skinke, tørret frugt og nødder med kakaopulver (miks en pose hjemmefra, det kan godt lade sig gøre).

F

Fashion-frimærker. Det er et særsyn. Faktisk første gang herhjemme, når Post Danmark frigiver sine to nye frimærker torsdag 4. august. Det ene er designet af modedronningen Malene Birger, det andet af designerkometen Silas Adler. Begge har en værdi af otte kroner. Få fingrene i dem hos posthuse, postbutikker og Postdanmark.dk. Og så behøver du jo ikke sende dem.

G-I

Bruuns Bazaar efterår/vinter 2011.

Hip hip. Moden længe leve. Her hos Bruuns Bazaar efterår/vinter 2011.
G**Gå ud-guide.** Finder du under Press på Copenhagenfashionweek.com, men gå bare derind. Og fortsæt videre til Guide to Copenhagen. Og du får lister over smarte steder at spise, drikke og danse, du roligt kan gå ud fra.

H

Hip hip. Moden længe leve. Hurra, hurra. Hurrah.

I

International stjerne. Kunne danske Anne Sofie Madsen godt blive. Derfor er det også hende, der får æren af at åbne modeugen med det officielle åbningsshow onsdag 3. august klokken 15. Stilen er både knibsk og sexet, sirlig og barsk, let og dyster. Kollektionen er hendes første fulde, og hun har førhen været juniordesigner hos Alexander McQueen. One to watch. Se, hvor du kan shoppe hende på Annesofiemadsen.dk.

J-L

K for kindkys.

K for kindkys. Foto: Scanpix. J**Jeg ønsker mig...** Noter dig dine favoritter, så du kan huske, hvad du skal storme ind efter, så snart januar-udsalget er overstået, og 2012-forårsvarerne tikker ind på hylderne. Eller hør butikkerne, om du kan blive skrevet op til dem.

K

Kindkys. Bliver der givet ikke så få af under modeugen. Ofte bare et enkelt kys på den ene kind, men de særligt hardcore afficionados giver tre - for det gør man i Paris. Lidt fashion har man vel lov at være.

L

Længe åbent. Det har butikkerne fredag 5. august alias Fashion Night Out. Som i al sin enkelhed handler om, at butikkerne holder længere åbent end de sædvanlige 17.30 eller 18. Gid det var sådan hver dag - eller aften. Sættes i gang af Stiletløb klokken 17.30 på Amagertorv - som Costume blandt andet står bag, og som du kan læse mere om her på sitet - klik her.

M-O

Nimb.

N for Nimb.
M**Modenyheder** skal modefolk have hver dag. Så det giver Dansk Daily dem. Avisen udkommer med nyt fra gårsdagens shows, dagens designere og morgendagens stjerner fra torsdag 4. august til lørdag 6. august. Og du kan få fat i en i Magasin, mange by-cafeer, ved togstationer og stukket i hånden på Strøget.

N

Nimb. Gourmetmekkaet (inklusive provokerende god hotdog-bar) i Tivoli er blevet til et mini-rådhus under modeugen. Her holdes nemlig andenflest shows - fem styk. Og designerne er: Wackerhaus, Veronica B. Vallenes, Hugo Boss, Stasia og Anne Vest. Flest holdes stadig på Københavns Rådhus.

O

Onsdag er blevet den nye startdag. Oprindelig var det torsdag - og det er stadig fra torsdag til søndag, at modemesserne er åbne (men kun for fagfolk). Så greb showene om sig, og man måtte låne onsdag aften. Og nu er onsdag dag kommet med. Måske det engang bliver en hel uge.

P-R

Streetstyle.

Streetstyle. Bliv spottet af blandt andre fotograferne fra StyleGallery.dk under modeugen. P

Pop-up store. Et efterhånden tilbagevendende modeuge-fænomen. And we love. I år dukker svenske Rika op hos Normann Copenhagen på Østerbrogade 70 fra torsdag 4. august til lørdag 6. august. Det er hende, der drysser stjerner på alt, inklusive nyklassikeren The Starbag. Kollektionen, du kan købe fra, er efterår/vinter 2011, og udvalget er bredt - fra lædershorts og bikerjakker til leopardpletter og stjernetørklæder.

Q

Quirky er godt at være, hvis du gerne vil foto-fanges af de mange streetstyle-huntere, der er på fashionista-jagt under modeugen. Bare sådan lige i en enkelt detalje. Den sejeste blazer, cooleste farvekombination eller måde at style et tørklæde på. Øv dig. Det er nu, du skal skinne. Og husk: Du er blandt venner.

R

Repetition af det, der blev vist på catwalken, kan du få brug for. Der er trods alt lidt lang tid, til de fine sager fra catwalken kommer i butikkerne, og hvor meget kan du egentlig huske fra nu til næste sommer. Costume husker alt. Og giver dig de alle sæsonens tendenser og stylingtips, når den går i gang. For det er jo der, du skal bruge dem. Ikk?

S-U

Costume 112 er i butikkerne nu med et stort catwalktillæg.

Costume 112 er på gaden nu med et stort catwalk-tillæg.
S**Sæsonen** denne sæson er forår/sommer 2012. Det er altså det tøj, du skal have på til foråret og næste sommer, du kan smugkigge. God tid til planlægning. Lidt for god tid. Gad altid godt, at det var nu. Men efterårets mode er altså også pæn. Se selv i Costumes catwalk-tillæg, som er ude nu.

T

Tv egner sig fortrinligt til mode. Mærkeligt at der er så lidt af det. Nå men, i modeugen gør Tv.copenhagenfashionweek.com noget ved det. Shows, rød løber, backstage, fester, du er der.

U

Udstilling. Modeugen er ikke kun kommerciel, den er også kunst. Fra torsdag 4. august kan du hos Nørgaard på Strøget på Amagertorv 13 se den danske topmodel Louise P's eksmand, Arthur Meehans, fotografier, som netop kredser om den sorg, det var at blive skilt. Udstillingen hedder Not forver - just now, og fotografierne koster fra 5.000 kroner og op efter. Og hos Designmuseum Danmark i Bredgade 68 kan du komme ind i Peter Jensens hoved. Et ikke uspændende sted at være.

V-Z

V Vibe Harsløf. Dansk smykkedesigner med stil og humor (beviser: håndtegn til ørerne og pangfarvede plastikdiamanter) er nu også te-designer. Har sammen med Sing Tehus i Skindergade 25 skabt to fashionable teblandinger: en sort røget og en grøn med ristede brune ris til 54 kroner stykket. Emballagen er også Vibe Harsløfs værk, det samme er smykkerne i tehuset, som vil være fra designerens japansk-inspirerede Shuriken Ghost-kollektion. Og på Wackerhaus's catwalk torsdag 4. august viser hun nogle nye.

X

Xtreme storskærm. 45 kvadratmeter mode in your face på Rådhuspladsen. Som en fashion drive-in. Uden bil. Du kan også følge med på storskærm på Højbro Plads ved Café Europa. Bedre coffee to go-muligheder.

Y

Ydrk. Ja, der vil nok være noget, du ikke lige kan se dig selv i. Men giv det en chance. Det er det, mode handler om. Having fun while looking good.

Z

Zebrastriber. Er ikke smarte denne sommer. Men hvem ved? Måske savannehesten hitter næste sommer. Det ved du, når modeugen er slut, og du har set alt det nye på Costume.dk.