Sådan vasker du uld og kashmir

Vil du undgå, at den nye, flotte sweater krymper til børnestørrelse efter en tur i vaskemaskinen?

Vask uld og kashmir sammen med silke og viskose © Anna Stokland
1 / 6

Lær at vaske de sarte materialer

Er du nogensinde kommet til at vaske den dyre kashmirsweater på et forkert vaskeprogram, kender du til de fatale konsekvenser. Det vil nemlig efterlade dig med en krympet bluse, som kun din 4-årige niece kan passe.

Heldigvis kan det sagtens lade sig gøre at vaske det delikate materiale, uden at det ender i en katastrofe, så længe du bare kender (og følger) disse instrukser.

Derfor guider vi nu til, hvordan både uld, kashmir, silke og viskose kommer sikkert gennem vask.

Psst ... Her er 2018's største skotendenser - og de inkluderer ikke sneakers

vask kashmir © Anna Stokland
2 / 6

Sådan vasker du kashmir

Kashmir består af eksklusive naturfibre, og skal også behandles derefter. Derfor skal det vaskes på vaskemaskinens skånsomme uldprogram på højest 30 grader med et vaskemiddel beregnet til uld. Bruger du almindeligt vaskemiddel, vil det naturlige fedtstof, som er i både kashmir og uld blive vasket væk, og tøjet bliver trist og hullet. Ligeledes bør du undgå centrifugering under vask og aldrig tørretumble tøjet efterfølgende.

vask uld og sweatere © Anna Stokland
3 / 6

Sådan vasker du uld

Uld er et af de mest hudvenlige materialer, fordi det lader huden ånde og samtidig holder dig varm. Når den uldne sweater skal vaskes, skal det altid ske på 30 grader og gerne på vaskemaskinens uldprogram. Ser sweateren meget sart ud, kan du vælge håndvaskeprogrammet, men det må ikke overstige de 30 grader. Vasker du på 50 grader eller over, er chancerne for at ende med en krympet sweater nemlig meget høje.

tør uld og kashmir på håndklæde © Anna Stokland
4 / 6

Sådan skal du tørre uld og kashmir

Med de sarte materialer skal man ikke kun være omhyggelig ved vask. Måden du tørrer tøjet på har også stor betydning for dets udseende.

Derfor må du aldrig hænge den våde strik på en bøjle, da det i næsten alle tilfælde vil ende med et uformeligt stykke tøj. Læg i stedet den tunge, våde strik fladt på et håndklæde.

vask sart silke © Anna Stokland
5 / 6

Sådan vasker du silke

Følelsen af fed silke mod huden, kan få enhver til at føle sig ekstravagant og veltilpas. Desværre er det eksklusive materiale ret udfordrende at vaske. Du bør for det første vaske dit silketøj så lidt som muligt. Sørg i stedet for at lufte eller dampe det, så den fine slip-dress retter sig ud og bliver frisk igen. Er du nødsaget til at vaske det, skal det altid være på vaskemaskinens håndvaskeprogram i køligt vand med et silkevaskemiddel uden enzymer, der ellers vil ødelægge silkens fibre. Skal tøjet stryges, bør du vende det delikate silke på vrangen, så du ikke ødelægger den smukke overflade med strygejernet.

vask viskose © Anna Stokland
6 / 6

Sådan vasker du viskose

Elsker du vintage, har du nok erfaret, at mange af de gamle fund er lavet i det sarte materiale viskose. Viskose har desværre en ærgerlig tendens til at krympe, og skal derfor vaskes så koldt som muligt på håndvaskeprogrammet og aldrig over 40 grader. Husk at det har tendens til at krølle, og derfor bør du altid dampe det efter vask. Det kan gøres med en hånddamper eller ved at stryge det med dampfunktionen på dit strygejern.