Vigtig viden om dine solbriller
© Anna Stokland

Myteknuseren: Sandt og falsk om solbriller

Beskytter mørke solbriller bedst? Og bør man gå efter de dyre designermodeller? Få et overblik over alt det, du skal vide, før du køber solbriller

Sol, forår og en masse lyse timer. Foråret er over os og derfor skal sæsonens populære brille findes frem.

Vi kender allerede forårets største solbrilletrend og måske har du allerede købt sommerens brille, men hvor gode er dine solbriller egentlig? Hvor meget beskytter de med UV-strålerne? Hvilke glas skal du gå efter? Og er billige solbriller lige så gode som dyre designermodeller?

Optikerforeningen har sat seks populære myter under lup. Se, hvad der er sandt og falsk.

1. UV-stråler er kun farlige om sommeren

Falsk: Selv om UV-intensiteten varierer efter sæson, er UV-stråling til stede hele året. Du kan hverken se eller mærke solens UV-stråler, men lige som solen kan skade huden, kan for meget sol også skade dine øjne. Det kan ske en varm forårsdag i haven, en sommerdag på stranden eller en kold vinterdag på skipisterne. Derfor er det vigtigt at beskytte dine øjne året rundt.

2. Det er nødvendigt at bruge solbriller, der beskytter 100 procent mod både UVA- og UVB-stråler

Sandt: UVA-stråler danner pigment og gør dig solbrun, men fremskynder samtidig ældning af huden, mens UVB- strålerne giver solskoldning og ofte forbindes med hudkræft og synsproblemer såsom grå stær. Derfor er det vigtigt, at du vælger solbriller, der sikrer dig 100 procent UV-beskyttelse.

3. Jo mørkere glasset er i dine solbriller, des bedre UV-beskyttelse giver det

Falsk: UV-beskyttelse har intet at gøre med farven på glasset. Mørke glas uden UV-beskyttelse kan faktisk være værre end slet ikke at bruge solbriller, da de får pupillerne til at udvide sig og dermed øger eksponeringen for solen.

4. Solbriller med store glas beskytter bedre mod solen end modeller med mindre glas

Sandt: Des større glassene er i dine solbriller, des bedre beskytter de dine øjne og den sarte hud omkring dem. Det er også altid en god idé at bruge solbeskyttelse med høj faktor i øjenregionen for at modvirke hud- og modermærkekræft.

5. Når solen står lavt på himlen, har dine øjne ekstra brug for beskyttelse

Sandt: I modsætning til huden er synet mest udsat for UV-stråling, når solen står lavt på himlen i formiddags- og eftermiddagstimere, hvor pande og bryn ikke skærmer for solen i samme grad som midt på dagen, hvor solen står højt på himlen.

6. Dyre designsolbriller er bedre end billige modeller fra tankstationen?

Falsk: Det er udelukkende glassets materiale og behandling, der har betydning for, hvor godt dine øjne er beskyttet mod solens stråler. Så hvis du sørger for at vælge solbriller med 100 procent UV-beskyttelse, så spiller prisen ikke en afgørende rolle.

ALT DET, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF