Sådan kan du tjene penge på at shoppe
© Vogue

Sådan kan du tjene penge på at shoppe

Næste gang du køber et modefund, bør du betragte det som en investering, der kan give et stort afkast, hvis du ellers følger disse råd

Kender du følelsen af, at kæresten, bankrådgiveren eller din mor kigger fordømmende, hver gang snakken falder på dine mange shoppingture?

Nu behøver du ikke at have dårlig samvittighed over at købe dyre ting eller at retfærdiggøre det med, hvor mange gange du vil bruge det, fordi modekøb kan nemlig betragtes som en investering.

Ifølge Vestiaire Collective, som vi besøgte i London sidste tirsdag, er der mange penge at tjene, og de ønsker derfor, at flere skal få øjnene op for, at de køb vi har hængende hjemme i skabet, faktisk kan være en formue værd.

For at blive klogere på, hvordan man bedst investerer i mode, har vi interviewet en af Vestiaire Collectives grundlæggere, Fanny Moizant, som overraskende nok kunne afsløre, at du ikke behøver at investere i dyre tasker for at tjene penge på videresalg.

Læs med her, og bliv klogere på, hvorfor din garderobe måske rummer flere guldminer, end hvad du lige havde regnet med.

Psst ... Nogle ting bliver faktisk kun bedre med alderen, hvilket disse 5 køb beviser

KAN DU VÆRE EN MODEELSKER, DER SHOPPER MED HJERTET OG STADIG TJENE PENGE PÅ DINE KØB?

“Ja, helt bestemt. Du skal elske det, du køber, men du skal samtidigt forsøge at tænke langsigtet, fordi det kan være dyrt at investere i mode. Lige nu går mode så hurtigt, og det er så dyrt at skulle følge med, så på et eller andet tidspunkt er du nødt til at sælge for at gøre plads i garderoben – og for at kunne få råd til dine fremtidige køb.

Så du foretager et klogt køb ved at sælge, inden du køber noget nyt og på denne måde lader du din gamle garderobe finansiere dine nye køb.”

HVIS VI GÅR UD FRA, AT TASKER ER DEN SIKRESTE INVESTERING, FINDES DER SÅ ANDRE KØB, SOM OGSÅ VIL GIVE EN GOD VIDERESALGSPRIS?

“Tasker er helt klart den sikre investering, men jeg synes, at vi er begyndt at se et skift, og at smykker faktisk er begyndt at indtage taskens plads i modeverdenen.

Jeg tror, at vi fremover vil se mindre fokus på it-tasken og istedet se et større fokus og en lyst til at eje it-smykker. Vi ser flere og flere kvinder, der køber markante statement-smykker, så jeg tror, at smykker har potentialet til at indtage – og overtage – it-taskens plads hos forbrugerne.”

Fanny Moizant fra Vestiaire Collective

Fanny Moizant er en af Vestiaire Collectives seks grundlæggere

NÅR MAN VIL INVESTERE I MODE, ER DET SÅ BEDST AT GÅ EFTER DE SIKRE KØB, ELLER SKAL MAN ISTEDET SATSE OG KØBE FRA DE DESIGNERE, SOM ER PÅ VEJ OP?

“Klassikerne, hvilket udgøres af mærker som Chanel, Hermés og Louis Vuitton, bevarer deres værdi, og er derfor de sikreste køb, hvis du gerne vil tjene penge på at videresælge dem.

Men går du efter sæsonens nye og mest eftertragtede køb, kan der også være en stor fortjeneste i vente. Køber du dem, lige når sæsonenens it-fund kommer i butikkerne, og videresælger dem, imens de stadig er meget eftertragtede, kan du sælge dem for den samme pris, du købte dem for. Er efterspørgslen rigtig høj, kan du endda være så heldig at få endnu mere for dit køb, end du gav, hvilket jeg selv har oplevet et par gange.

Så din potentielle indtjening handler om, hvor stor efterspørgsel der er, og vil du tjene penge, skal du kende dit marked og sælge hurtigt – uanset om det er klassikerne eller sæsonens nye hotte fund, du vil sælge.”

HAR DU ET RÅD TIL, HVORDAN MAN KAN VIDE, AT DET ER PÅ TIDE AT SÆLGE UD AF SIN GARDEROBE?

“Så snart du ikke længere bruger noget, så sælg det. Et virkelig godt tip er, at hænge alt dit tøj op på bøjler, hvor bøjlekrogene alle hænger den samme vej.

Når du så bruger noget af dit tøj og skal hænge det tilbage i skabet, så tag bøjlen, og vend bøjlehovedet den anden vej.

Efter omkring seks måneder vil du hurtigt kunne se ud fra bøjlerne, hvilket tøj du har brugt det sidste halve år, og hvilket du ikke længere bruger, og som du kan sælge videre. Der er ingen grund til at have tøj hængende, som du ikke bruger – hverken økonomisk eller i forhold til pladsen i din garderobe.”

Har du fået blod på tanden i forhold til at videresælge, kan du på Vestiairecollective.com finde deres nye videresalgs beregner, som hurtigt kan beregne din forventede videresalgspris.

Er du ikke tryg ved at sælge på udenlandske hjemmesider, findes der heldigvis også flere danske varianter, som eksempelvis Anywear.dk.