Sådan plejer du dine vintersko
© Anna Stokland

Sådan overlever dine yndlingssko vintervejret

Vintervejret truer dine sko med både sne, sjap og vejsalt. Få fem tips til, hvordan du sørger for, at dit fodtøj holder mange vintre

Vintervejret kalder på gode støvler, og det er vigtigt at passe godt på dit fodtøj i sne, sjap og ikke mindst vejsalt, der hurtigt kan sætte sine spor.

Derfor har vi samlet fem råd til hjemmebehandling af dine sko og støvler, så de holder mange vintre.

1. Brug en tandbørste

Fjern støv og skidt med en tandbørste. Det lyder måske skørt, men en tandbørste er effektiv, da den kan nå i dybden og fjerne alt det salt og snavs, der har sat sig i kanter og kroge af skoen og under sålen.

Start altid med at tage snørebåndene af, inden du fjerner rester af sand, asfalt og støv, så de ikke ender med at blive beskidte.

2. Brug sødmælk

Sødmælk er et sandt mirakelmiddel, når det kommer til saltskader på lædersko. Dup sødmælk på de slemme områder, og stil derefter skoen til tørre på en avis et koldt sted, så det overskydende mælk ikke sætter sig i skoen.

Mælken neutraliserer saltets syre, hvilket mindsker skadesprocessen.

3. Gør skind mørkt med (sko)balsam

Skobalsam fungerer på samme måde som creme til tørre hænder eller balsam til tørt hår med en kombination af olie og andre fugtgivende ingredienser.

Brug en gammel klud til at gnide skobalsam eller helt almindeligt balsam ind i skoene med små blide cirkler. Begynd med området omkring sålens kant, før du arbejder dig op af skoen. En mængde på størrelse med en ært er oftest nok til at dække en hel sko, og du bør ikke bruge mere end højst nødvendigt.

Lad skoen tørre i et minut eller to, før du børster det overskydende balsam væk med en børste eller svamp. Vupti, og du har skinnende sko igen.

4. Tilføj farve med skocreme

Med en tør klud og lidt blød skosværte kan du gnide cremen ind i skoen med små blide cirkler. Friktionen mellem stoffet og skoen varmer cremen op, hvilket skaber en glat overflade. Sørg for at dække hele skoen, og lad ikke lagene blive for tykke omkring kanter og sømmer.

Lad skoene tørre i fire til fem minutter, før du fjerner den overskydende creme.

Uanset, hvor ofte du polerer dine sko, må denne proces gerne gentages. Afslut altid af med at pudse skoene med en blød klud – gerne med en lille mængde vand.

5. Tilføj glans med hård voks

Mange opfatter skosværte og -voks som det samme, men det er det ikke. En voks skal skabe en spejlende finish på de dele af skoen, der ikke 'bevæger sig' – nemlig hæl og top. Bruger du det på hele skoen, vil der hurtigt forekomme striber de steder, skoen bøjer.

Med en klud og en rimelig mængde vand dyp da kluden i voksen, så den får lidt farve og anvend hurtige cirkel-bevægelser.

Tilføj vand mellem hvert lag, det giver nemlig et spejlblankt look, selvom det kræver lidt tålmodighed.