Sådan redder du krympet tøj.
© Anna Stokland

Sådan redder du krympet tøj

Er din yndlingsbluse krympet? Der findes næppe noget mere irriterende end krympet tøj, der er mange størrelser for småt til, at du kan gå med det. Heldigvis findes der et genialt tip til, hvordan du selv kan udvide krympet tøj – læs med her.

Krympet tøj

Det er nok sket for os alle på et eller andet tidspunkt i livet: Du er kommet til at smide din yndlingsbluse i vaskemaskinen eller tørretumbleren ved en for høj temperatur, og nu er den krympet til en størrelse, der er alt for lille.

Heldigvis findes der en række tricks til, hvordan du kan få krympet tøj til at passe igen. Vi guider dig her til de nemmeste metoder til, hvordan du kan få dit yndlingstøj tilbage i sin (nogenlunde) oprindelige form.

Hvorfor krymper tøj?

Tøj kan både krympe i vaskemaskinen og i tørretumbleren, og ofte skyldes det, at de naturlige fibre har trukket sig sammen, eller at fibrene er blevet kortere.

Tøj kan laves af enten naturlige eller syntetiske fibre, hvoraf syntetiske er menneskeskabte og naturlige kommer fra planter og dyr – for eksempel uld, bomuld og silke. Naturlige fibre bliver strukket ud, når man skal bruge dem til at producere tøj, men vil ofte prøve at vende tilbage til deres oprindelige form – og det er her, at dit tøj krymper, hvis du ikke passer på.

Hvis dit krympede tøj skyldes, at fibrene er blevet kortere, hedder årsagen 'filtkrympning'. Det betyder basalt set, at fibrene afløses af vand og derved trækker sig sammen, hvorved de forkortes, og tøjet krymper.

I din vaskemaskine eller tørretumbler kan du også risikere, at fibrene i dit tøj bliver krøllet, hvorved tøjet krymper.

Krympet tøj: Sådan forhindrer du det

Der kan som nævnt være mange årsager til, at dit tøj er krympet, men der findes heldigvis også masser af gode tommelfingerregler til, hvordan du kan undgå det fremover.

Kig på vaskeanvisningen: Husk at tjekke mærket i din trøje, dine bukser og dit andet tøj for, hvor mange grader det kan tåle at blive vasket ved. Er du i tvivl, så undgå maskinvask og håndvask i stedet tøjet i koldt vand for at undgå, at det krymper. Som udgangspunkt skal tøj vaskes ved maksimalt 30-40 grader, og du bør kun vaske det ved højere temperaturer, hvis der er kommet sundhedsskadelige bakterier i nærheden af det, eksempelvis fra afføring.

Vær blid ved tøj af naturlige fibre: Naturlige fibre kommer, som navnet antyder, fra naturen – og ligesom det gælder for mange andre naturskabte ting, er de ikke skabt til at holde for evigt. Har du tøj af naturlige fibre, kan det derfor være en god idé at vaske det ved lave temperaturer eller endnu bedre vaske det i hånden, hvis du vil undgå krympet tøj.

Drop tørretumbleren: Den varme, roterende tørretumbler kan være utroligt hårdt for dit tøj – særligt hvis det er lavet af naturlige fibre. Overvej derfor at undgå tørretumbleren fremover til dit tøj, og brug i stedet en tørresnor eller lignende, hvor tøjet kan tørre på en meget mere skånsom måde uden at krympe.

Sådan udvider du krympet tøj

Er skaden sket, og er dit tøj krympet, vil mange nok blot erkende nederlaget og smide det ud. Men faktisk er der noget, du selv kan gøre for at redde krympet tøj – læs med herunder.

Red krympet tøj: Udvid tøjet med varmt vand og shampoo

Til denne metode skal du bruge en spand med lunkent vand, babyshampoo og to store håndklæder.

  1. Fyld spanden med lunkent vand, og tilføj, hvad der svarer til to spiseskefulde babyshampoo. Læg tøjet i blød, og arbejd shampooen godt ind i stoffet. Det får fibrene til at løsne sig og blive medgørlige, når du senere skal strække dem.

  2. Tag tøjet op af vandet, efter det er vasket godt igennem. Klem så meget vand ud som muligt, men uden at vride tøjet. Det er vigtigt, at du ikke skyller sæben ud med rent vand efterfølgende.

  3. Læg et af håndklæderne ud, og placér tøjet udstrakt ovenpå. Nu skal du bruge håndklædet til at presse så meget vand som muligt ud af tøjet. Rul håndklædet over tøjet, og pres det, så væsken trykkes ud. Når trøjen er fugtig, men ikke gennemblød, kan du fortsætte til næste step.

  4. Tag det tørre håndklæde, og læg tøjet ovenpå. Hiv forsigtig i tøjet indtil det har fået sin originale form og størrelse tilbage. Lad herefter tøjet lufttørre på håndklædet.

Når tøjet er helt tørt, kan du atter gå med det. Men vær forsigtig med tørretumbleren i fremtiden, da det vil blive sværere at redde tøjet igen, når det først er krympet en gang.