Sådan vælger du de perfekte øreringe
Vi guider til de forskellige slags øreringe, og gør dig klogere på, hvorfor den højeste karat guld ikke nødvendigvis er det bedste valg til dine smykker
Af Marie Alkestrup — 19. februar 2018

De perfekte øreringe
Ligesom vi ser skiftende tendenser i modens verden, gør det samme sig også gældende for de forskellige typer øreringes popularitet.
Senest har der været fokus på de helt store øreringe, og for et par år siden var det de små ørestikkere, som alle pyntede øreflippen med.
Derfor gennemgår vi nu de forskellige typer og materialer, og så er det op til dig at beslutte, hvilke øreringe skal pryde dine øreflipper.
Det kan du finde i artiklen:

Øreringenes materiale
Vil du investere i nogle øreringe, som skal vare hele livet, er materialer som guld og sølv et godt valg. Dog er det ikke helt ligegyldigt, hvilken karat du vælger, og overraskende nok, er en høj karat ikke altid det bedste valg.

Guldøreringe
Guld kommer i forskellige kvaliteter, hvor de fleste er i 9, 14, 18 eller 24 karat, som er den reneste form for guld. Du finder dog ikke mange øreringe i 24 karat, fordi guld i denne form er meget blødt, og derfor hurtigt vil blive bøjet og ridset.
Udover at komme i forskellige slags karat, findes der også flere farver, såsom hvidguld og rødguld, hvor sidstnævnte ses på disse øreringe fra Ole Lynggaard.

Øreringe i forgyldt sølv
Har du købt en forgyldt ørering, er den ofte udformet i sølv og dernæst belagt med guld. Her skal du huske at passe på overfladen, så det flotte guld ikke bliver slidt af.

Sølvøreringe
999,9 procent er den reneste form for sølv, du kan få, men sterling sølv er dog den mest udbredte slags sølv, og betegnelsen dækker over en blanding af sølv og forskellige andre materialer. Ligesom med guld er sølv i den reneste form også svær at holde pæn, fordi øreringe i dette materiale hurtigt bliver bøjede og ridsede.

Øreringe i sortsølv
Der findes også sortsølv, som er oxideret sølv, og denne farve blev eksempelvis brugt i flere af Line&Jo's tidligere smykkekollektioner.

Perleøreringe
Perler er meget populære for tiden, og vi forstår godt hvorfor. Perler er virkelig smukke i et par øreringe som disse fra danske Anni Lu.

De forskellige former for øreringe
Fra store statement-øreringe til de helt små. Der findes mange typer øreringe, og vi guider til de forskellige varianter her.

En enkelt ørering
Fra tid til anden skal ørene kun være udsmykket med en enkelt ørering og helst en stor variant. Til gengæld vælger du selv, om den skal hænge i højre eller venstre øre.

Earcuff
Den alsidige earcuff er tit lavet i et design, der gør det muligt at klemme den fast om øret, og den sættes ofte på ørets øvre del.

Statement-øreringe
Betegnelsen statement-øreringe bruges om et par øreringe, der er så store, at folk ikke kan undgå at bemærke dem. De egner sig især til festlige lejligheder, hvor de kan løfte ethvert outfit – selv en hvid T-shirt og et par simple jeans.

Ørestikkere
En ørestikker er den mindste form for ørering, og består af en ørering og en lille lås, som lukkes bagpå øreflippen. Du kan enten bære en i hver øreflip eller have flere ved siden af hinanden, alt efter hvor mange huller du har i øret.

Klipsøreringe
Har du ikke fået piercet eller skudt hul i øreflipperne, findes der heldigvis også mange cool klipsøreringe som disse i plast fra Miu Miu.

Kreolerøreringe
De små kreolerøringene har været utroligt populære de seneste år, og de danske kvinder har været glade for de små ringe i både sølv og guld. I udlandet kaldes kreolerøreringene for hoops, hvilket er et udtryk, som også har sneget sig ind i det danske sprog, når de større udgaver af kreolerøreringene skal beskrives.

Øreringe med ørekroge
En ørekrog hænger i øret uden en lås bagpå, og kan både være udformet med store og små vedhæng.

Vedligeholdelse af øreringe
Opbevaring:
Vil du gerne bevare dine øreringe i bedste stand, skal du hverken sove med dem eller have dem liggende ovenpå hinanden i smykkeskrinet. Det øger nemlig chancerne for, at de bliver ridsede, og at dine sølvøreringe oxiderer, hvis de får for meget luft. Oxidering viser sig som mørke pletter på sølvet. Det bedste er derfor at opbevare hvert par i hver deres lukkede stofpose.
Rens:
Dine smykker renses bedst med en våd klud og vaskemiddel, undtagen dine perler, som efterhånden bliver glansløse af kontakt med eksempelvis opvaskemiddel. Du kan også pudse dit sølv, og det gøres med en klud og sølvrens, der kan købes i diverse supermarkeder.

Danske smykkedesignere
I Danmark har vi efterhånden mange dygtige smykkedesignere og af de nyere navne tæller Stine A,Julie Nielsdotter, Olga Bonne, Orit Elhanati og Anni Lu.
Ligeledes har vi også flere etablerede smykkedesignere, såsom Ole Lynggaard, Georg Jensen, Pilgrim, Dyrberg/Kern, Griegst, Marlene Juhl Jørgensen, Julie Sandlau, Trine Tuxen,Maria Black, Line&Jo, Jane Kønig og Sophie Bille Brahe, hvis ørering du også ser på billedet.