Tøjstørrelser
© Zara

Sandheden om størrelser

Undrer du dig også over, hvorfor du ikke kan passe den samme størrelse i alle butikker? Find ud af hvorfor – og hvordan du bedst undgår fejlkøb

Få ting kan slå glæden ved at få en pakke ind ad døren med tøj fra vores seneste onlinekøb, som vi har længtes efter at prøve siden vi trykkede 'tilføj til kurv'. Desværre passer det ikke altid som forventet, selvom tøjet er bestilt i den sædvanlige størrelse, hvilket beklageligvis kan ende ud i, at vi klandrer os selv over at have spist en ekstra croissant til morgenmad, eller at have sprunget turen i fitnesscentret over.

Men den dårlige samvittighed skal lægges på hylden! Det er nemlig ikke forbrugernes skyld, at tøjstørrelser er uforudsigelige.

Derfor varierer størrelser

De seneste årtier er modebranchen blevet overdynget af ready to wear-tøj – altså tøj, som allerede er produceret, og derfor kan købes med det samme, frem for at blive kreeret specielt til dig og din figur. Det betyder, at tøjet bliver masseproduceret i standardiserede størrelser, som oftest ikke tager forbehold for forskellige kropstyper. Og særligt for fast fashion-kæderne gør det sig gældende, at du end ikke kan vide dig sikker på, at du altid kan bruge den samme størrelse fra samme mærke. Det skyldes først og fremmest, at tøjet bliver fremstillet på fabrikker, som typisk ligger langt væk fra mærkernes hovedsæder, hvilket resulterer i at størrelserne varierer fra design til design og fra kollektion til kollektion.

Hertil kommer, at der ikke findes et officielt regelsæt om størrelser, og derfor kan virksomhederne selv vælge, hvilke mål deres forskellige størrelser har. Og det gør det selvsagt utroligt svært at vide præcis, hvilken størrelse der passer dig.

4 gode huskeregler

Der findes dog tips til at forbedre din shoppingoplevelse, så du ender med at købe de rigtige størrelser:

1. Prøv altid tøjet i mindst to forskellige størrelser

Du vil blive overrasket over, hvor mange størrelser du kan passe, og måske sidder tøjet endnu bedre, hvis du går to størrelser op.

2. Lad ikke størrelsen afgøre dit køb

Det giver sig selv, men alligevel er det en fejl, mange begår. Hvis tøjet ikke sidder godt, vil du ikke komme til at bruge det, og folk omkring dig kan ikke se, hvilket tal der står i nakken, og de er nok også ret ligeglade.

3. Kend dine mål

Mange webshops oplyser tøjets mål, og du kan derfor reducere risikoen for fejlkøb ved at sætte ti minutter af til at måle bredden på dine hofter, talje, bryst og eventuelt skuldre.

4. Shop efter din kropstype

Selvom du har forelsket dig i en trend, er det bare nogle gange ikke meant to be. Find ud af, hvad der passer bedst til din kropstype ved at prøve dig frem og læse denne guide.